Gartine: liefde uit eigen moestuin
Isabel Boerdam

Gartine: liefde uit eigen moestuin

vrijdag 10 januari 2014
Gartine is een kleine, liefdevolle oase in de taksteeg. Een klein zijstraatje vlakbij het Spui waar het bankje en de plantjes voor de deur direct opvallen. Binnen tref je altijd de twee liefste mensen in een romantische ruimte die je bedienen met ontbijtjes en broodjes met beleg uit de eigen moestuin.

Het interieur
Gartine bevindt zich in een prachtig pandje met een charmante vide, een grote kroonluchter, prachtige bloemen, een renaissance-achtig schilderij en een klein open keukentje. De donker houten tafeltjes en de mosgroene muren geven het geheel een rustige, klassieke sfeer. De akoestiek is goed en geeft het geheel een prettige sfeer van zacht, knus gemompel. Een oase op het meest centrale plekje van de stad.

De bediening
In Gartine word je bediend door Willem-Jan en Kirsten. Twee integere mensen met een onuitputtelijke liefde voor hun vak. Van woensdag tot en met zondag staan ze voor je klaar voor ontbijt en lunch, altijd even vriendelijk, meelevend en geïnteresseerd. Alles wat ze serveren maken ze zelf voor je klaar in de keuken en is grotendeels afkomstig uit hun eigen moestuin. Ook schreven ze samen een bijzonder kookboek vol zoete en hartige lekkernijen dat inmiddels zelfs is uitverkocht. Een pracht paar.

Het publiek
Evenals met veel andere van de leuke ontbijttentjes is Gartine een plek voor Amsterdamse liefhebbers en voor toeristen met het betere gidsje die ervan houden de beste spot te ontdekken voor ontbijt of lunch. Ook kan ik zeggen dat de charme van de eigenaars uitstraalt op de gasten. Allemaal vriendelijke, leuke mensen die genieten van de verwennerij en de intens fijne sfeer. Een zaakje waar je een heerlijke ochtend of middag kan hebben met je moeder, je oma of je beste vriendin. Ook voor stelletjes is het een aanrader, maar dan wel voor een man die deze intieme sfeer kan waarderen.

Het eten
Tot 12.00 serveert Gartine hele fijne ontbijtjes: wentelteefjes, pannenkoekjes, muesli met kokos-en-mascarpone-yoghurt, zuurdesembrood met roerei en moestuinkruiden, een ouderwets croissant of een combinatie in een groot smulontbijt. Typisch ontbijtjes, maar dan net even anders en beter dan anders. Ook de lunch is verrukkelijk en gaat mee met de seizoenen. Zuurdesembrood belegd met camembert of tallegio met appelcompote of perenstroop, getoast krentenbrood met kastanje- tijmpuree en rauwmelkse Texelse mosterdkaas, salade met een geitenkaas-mascarpone-crème en een compote van rode kool en cassisbessen of de soep uit de moestuin. Tot slot zijn er natuurlijk gevarieerde huisgemaakte taarten die je in het vitrinekoelkastje zelf kan bewonderen, of uitgebreide high tea’s. Bij dit alles serveren ze naast goede koffies en (amandel)chocolademelk, bijzondere theetjes met verleidelijke smaken zoals ‘The vert des Courtisanes’, ‘Bouguet de manon’, ‘Lundi Light’ of ‘Eden rose’.

De rekening
Bij Gartine betaal je gemiddeld tussen de 5,50 en 8 euro voor zo’n overheerlijk ontbijtje. De lunchgerechten variëren tussen de 5,95 en 8,50. Ook zijn er diverse high tea’s mogelijk van 11,95 tot 20,95. De warme dranken tot slot zijn normaal geprijsd. Belangrijkste is dat je die prijs helemaal vergeet wanneer je in de oase van Gartine zit te genieten, want het momentje voor jezelf, in alle rust, dat je er voor terug krijgt is onbetaalbaar. Een warme aanrader!

Gartine, Taksteeg 7 Amsterdam, 020 320 41 32, www.gartine.nl.

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.