...

Uit eten bij groene Michelin ster restaurant De Dyck

door | 8 aug 2023 | De Hippe Vegetariër, Extra bijzonder, Hotspots

Print Friendly, PDF & Email

Onlangs brachten we vol verwachting een bezoek aan het zelfvoorzienende restaurant de Dyck in Woubrugge, dat recent een echte groene Michelin ster ontving! De groene Michelin ster bekroont met trots restaurants en chefs die volledige verantwoordelijkheid nemen voor hun normen op het gebied van ethiek en milieu.. Maar wat betekent dat nou, zelfvoorzienend? Een zelfvoorzienend restaurant is een eetgelegenheid die onafhankelijk functioneert door zijn eigen voedsel te verbouwen, energie op te wekken en afval te recyclen. Met 99% zelfvoorziening uit eigen moestuin en de nadruk op vegetarische gerechten, waren wij erg benieuwd naar dit restaurant. Lees snel verder wat wij van restaurant de Dyck vonden!

 

De Dyck

Sinds de opening in 2012 heeft de Dyck vastberaden gekozen voor een uitdagende weg die in lijn ligt met hun diepgewortelde waarden, ondanks de uitdagingen. De missie is om gasten bewust te maken van al het lekkers van eigen bodem, wat in elk aspect van het restaurant tastbaar aanwezig is. Het restaurant heeft zijn oorsprong te danken aan het voormalige akkerbouwbedrijf, dat eigenaar en boer Reinier Kempenaar in 2003 van zijn ouders heeft overgenomen. Onder leiding van chef Martijn Koeleman en zijn getalenteerde team komt culinaire creativiteit samen met duurzaamheid in de keuken. Ze zijn gepassioneerd over het gebruik van lokale ingrediënten en verrassende smaakcombinaties, wat leidt tot gerechten die een waar feest zijn voor de zintuigen. Zo eet je bij de Dyck het hele jaar door met de seizoenen mee óf van eerdere seizoenen wat middels inmaken en fermenteren geconserveerd is voor later gebruik. Wat de Dyck nog opmerkelijker maakt, zijn hun circulaire ambities tot 2025, met als motto: ‘duurzaam is goed, maar circulair is beter’. Daarnaast is het restaurant trots lid van Slow Food Nederland en Dutch Cuisine, wat hun toewijding aan een eerlijke en bewuste keuken benadrukt. Onlangs bekroond met een Groene Ster door Michelin, is De Dyck’s team nu nog meer gemotiveerd om hun missie voort te zetten met enthousiasme.

De omgeving

Restaurant de Dyck ligt middenin de polder, tussen Alphen aan den Rijn en vliegveld Schiphol. Het ligt in het Groene Hart tussen de akkerbouw bedrijven en wordt omgrensd door een enorme moestuin en meerdere aardappelvelden. Deze groene omgeving zorgt ervoor dat de Dyck groenten en kruiden uit eigen tuin kan gebruiken in de gerechten. Daarnaast kan iedereen die daar interesse in heeft, gewassen komen oogsten door middel van een zelfoogstabonnement, hoe leuk is dat? Vanaf het prille begin zijn ze al creatief aan de slag gegaan met de akkers, boomgaard en moestuin. Maar sinds chef Martijn Koeleman zijn intrede heeft gedaan, zijn de gerechten meer experimenteler geworden. En daarnaast wordt er ook steeds meer plantaardig gekookt! Hier proef je niet alleen de liefde voor heerlijk eten, maar ook voor de natuur, biodiversiteit, kwaliteit van de grond én de gewassen. De gedachte van de Dyck is: ”Als iedereen net zoveel liefde, tijd en aandacht aan eten zou besteden, dan zou ons voedselsysteem veel toekomst bestendiger zijn”.

 

Het interieur

Het restaurant bevindt zich in een typische oude boerderij, wat natuurlijk helemaal past bij de omgeving. Zodra je binnenloopt zie je dat er flink is verbouwd in de boerderij, waardoor er een moderne sfeer hangt. De boerderij bestaat uit deels vergaderruimtes en deels het restaurant. Super slim die vergaderruimtes in de buurt van Schiphol! Het restaurant is modern en licht, maar je ziet nog steeds de natuurlijke materialen erin terug wat de groene omgeving ademt. Vanuit het restaurant heb je een prachtig uitzicht op de Oude Schuur en loop je zo de moestuin in. Dit is een mooie manier om het ambachtelijke en het natuurlijke met elkaar te verbinden.

Bediening en publiek

Bij aankomst kregen we een rondleiding van Reinier die vol passie zijn verhaal vertelde over het restaurant. De bediening was erg vriendelijk en attent. Zo werden we verrast door sommelier Christian die met veel kennis vertelde over de wijnen die worden geschonken bij de Dyck. Chef Martijn Koeleman kiest ervoor – met zijn liefde voor groenten als uitgangspunt – om de basis van het menu vegetarisch te houden, waarbij er de mogelijkheid is om vlees of vis erbij te bestellen. Hierdoor wordt de groep carnivoren niet uitgesloten, maar moeten ze wel een stapje extra nemen om dit te bestellen. Het publiek bij de Dyck is divers. We zien gasten van alle leeftijden, sommige uit de regio, anderen van ver. Maar ze delen allemaal één gemeenschappelijke passie: liefhebbers van restaurants met een visie op duurzaamheid en innovatie.

 

Het menu

En dan het moment waarop we hebben gewacht – het menu! De Dyck biedt een prachtig vegetarisch moestuinmenu, beschikbaar tijdens zowel lunch als diner. Je kan kiezen tussen een 4, 6 of 8-gangen diner en vis, vlees of wild kan als supplement in maximaal 2 gangen bijbesteld worden voor € 6,- per gerecht. Het draait allemaal om duurzaamheid bij de Dyck. Van het voeren van keukenrestanten aan hun eigen varkens tot het gebruik van papier van bermgras voor hun menu-, wijn-, en bierkaarten. Omwille van de tijd kregen wij een 5-gangen lunch mét de nodige amuses en dit zag er als volgt uit:

Amuses

We begonnen met een amuse van gefermenteerde koolrabi linten, geserveerd in een koolrabi met magnolia en bloemen uit eigen tuin. Het zag er werkelijk waar echt als een klein kunstwerkje uit, dit beloofde heel wat voor de rest van het menu! Als tweede amuse kregen we een zoet-zure wortel, een bloem van de Oost-Indische kers, bloemkool en een knoflookteen uit de 60 graden kast. Ook weer erg bijzonder, maar ontzettend lekker.

Eerste gang

Als eerste gang kregen we tomaat van de barbecue, met shiitake, witte aspergers en de toppen van een jonge douglasspar. Dit was ook weer zo’n mooi en kleurrijk gerechtje. Je proeft echt dat dit verse producten zijn die met liefde worden gemaakt!

Tweede gang

De tweede gang was venkel, gekonfijt in berenklauwolie met een hollandaise met basilicum, crème van jostabes en reuzenzwampoeder. Het gerecht werd afgemaakt met de zaadjes van de juffertje in ‘t groen. Dit maakte dit gerecht erg speels. Dit gerecht was een absolute favoriet!

Brood

Na de tweede gang kregen we wat brood geserveerd. Dit was een zelfgebakken zuurdesem flatbread, met groene hart boter, gerookte geitenboter, zout met zeekraal en laurierolie. Dit was heerlijk en niet het standaard broodplankje wat je bij veel andere restaurants krijgt.

Derde gang

Na het bijgerecht was het tijd voor de derde gang. Hier krijgen we wortel met een gepekelde eidooier, welke aan tafel werd geschaafd, Oost-Indische kers en een stukje kerrieplant. Deze combinatie was wederom echt waanzinnig! Doordat de gepekelde eidooier aan tafel wordt geschaafd krijg je een hele andere beleving van het gerecht.

Vierde gang

Voor de vierde gang kregen we tempeh in een crème van brandnetel, met tuinbonen, postelein en een jus van zwarte knoflook. Een verrassende smaakcombinatie met een enorm stevige, stoere structuur en een uitgesproken jus. Zo hebben wij tempeh nog niet eerder geproefd!

Nagerecht

Geen menu zonder dessert natuurlijk! Als nagerecht kregen wij een fris dessert dat een mooie afsluiter is van de gerechten, namelijk yoghurt ijs met komkommer en duindoornbes, afgetopt met dille. Het perfecte einde van dit moestuinmenu!

Al met al…

Met elke stap die we zetten in dit prachtige restaurant, voelden we de passie en toewijding om een verschil te maken. De Dyck bewijst dat duurzaamheid, lekker eten en bewustzijn hand in hand kunnen gaan, en inspireert ons om ook ons steentje bij te dragen aan een betere wereld. Ga zelf ook een keer langs om deze unieke ervaring te beleven, waar duurzaamheid voorop staat! Bij de Dyck kan je gemakkelijk én gratis parkeren op eigen terrein. Voor wie er met de boot komt is er een aanlegsteiger geplaatst in de Leidse Vaart, ook is er een bushalte op een kwartiertje lopen afstand. Het is dus niet om de hoek, maar je bent er wel écht even helemaal uit, midden in de natuur. Vanaf 31 augustus is de Dyck weer geopend; op donderdag, vrijdag en zaterdag vanaf 18.00 uur voor het diner. 

De Dyck – Woudsedijk-Zuid 43 – http://www.dedyck.nl/

Ben jij al bij De Dyck geweest? Wat was jouw ervaring? Of zet je deze op je verlanglijstje? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

Summary
Uit eten bij groene Michelin ster restaurant De Dyck
Article Name
Uit eten bij groene Michelin ster restaurant De Dyck
Description
Op zoek naar een bijzonder, maar duurzaam restaurant? Ga dan eens uit eten bij het zelfvoorzienende restaurant de Dyck in Woubrugge!
Author
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Latest posts by Isabel Boerdam (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt