Print Friendly, PDF & Email

Net achter Rotterdam Blaak en De Markthal, vind je Hangar 85, die nog niet overstroomd wordt door een stoet toeristen, maar een mooi plekje Rotterdam siert. Een gastrobar, met de laagdrempeligheid van een wijnbar. Hangar 85 is open voor de lunch en de borrel, maar ook de dinerkaart is een selectie aan klassieke gerechten, met een Werelds tintje, die gepaard gaan met de meest bijzondere wijnen.

It’s all-in a name
Tijdens een diner, daarover later meer, vroegen wij ons af, waar nu eigenlijk de naam van de zaak vandaan komt. Lian legt uit “de naam van het restaurant, verwijst naar de loodsen in de haven  en het huisnummer van de zaak. De rauwe maar moderne inrichting van de Hangar 85 is ook een knipoog naar de havenloods.” Een mooie referentie, die zeer toepasselijk is op het interieur, wat me brengt op het volgende..

Het interieur
Het industriële en rauwe van een loods, merk je bij Hangar 85 in de open ruimte. Het spreekwoord “less is more” vind ik persoonlijk erg toepasselijk. De ruimte is rustig, open en voorzien van mooie details. Vooral de stoelen hebben een bijzonder verhaal, deze zijn niet simpelweg uitgekozen en hebben een persoonlijk tintje. Deze komen namelijk uit de meubelzaak van haar broers. Én eerlijk, de stoelen zitten heerlijk!

De bediening en het publiek
Toegankelijk. Dat is het woord dat Lian gebruikt in de omschrijving van Hangar 85. En dat is het. Met een terras aan het water, is deze locatie perfect voor een kopje koffie, het lezen van een krant, maar ook een lunch van de zaak, of borrelen met vrienden. Net buiten het centrum van Rotterdam, maar op een steenworp afstand, ervaar je de rust van de haven. Ik kan me voorstellen dat het publiek overdag net zo divers is al ‘s avonds. Een moeder en dochter, kletsend over een kopje thee, een groep collega’s die even ontsnappen aan de drukte van kantoor, maar ook een stel, op een eerste date. In ieder geval een plek voor mij om terug te komen, met welk gezelschap dan ook.

De bediening is vriendelijk, en heeft veel kennis over de producten. Toen pas tijdens het diner duidelijk werd, dat er een vegetariër in het midden was, werd er ook snel geschakeld. Een ervaring die heel anders had kunnen verlopen. Je kan je voorstellen, dat menig kok, nerveus wordt van dit soort verrassingen. Bij Hangar 85 werd er gang voor gang iets moois uit de keuken getoverd. En nog voordat mijn tafelgenoten klaar waren met het bewonderen van de creatie, werd ook mijn gerecht geserveerd. Dit deed absoluut niet onder aan de gerechten van mijn gezelschap. Bravo, wat ontzettend knap om zo snel te schakelen, en dan een pracht van een gerecht neer te zetten. Een veelbelovend begin van de avond!

Vegetarisch genieten
Maar wat werd er eigenlijk op tafel voor mij gezet, waarvan ik zo onder de indruk was? Allereerst een bavarois van meiknol met linzen, pistache en een emulsie van zwarte knoflook geserveerd met een glas Pinot Grigio uit Italië. De opmaak, die bestond uit drie componenten kwam mooi samen door de zachte structuur van de bavarois, de linzen met bite en knapperige stukjes pistache.

De tweede gang, mijn persoonlijke favoriet van de avond, een crème van pastinaak, met gebakken pastinaak, een krokantje van schorseneer, bekenzwam en enoki. De wijn gekozen bij dit gerecht complimenteert dit gerecht enorm. Hierbij ging de keuze naar  een Chinin blanc uit Zuid Afrika, die 6 maanden op eikenhouten vatten gerijpt is, vol van smaak.

De derde gang bestond uit een risotte met Safraan, met zoet-zuur van rode ui, courgette balletjes en limoen olie. Hierbij als mooi detail, een witte asperge en knapperige romanesco, om het gerecht structuur te geven. Hierbij geserveerd was een glas Chardonnay uit de Lyda Valley. Een volle en krachtige wijn die de aardse smaken van de risotto complimenteren.

Het dessert was een kleine opeenvolging van verschillende items. Deze had van mij eenvoudiger gemogen. Een klassieke chocolade mousse of een kaasplankje had mijn voorkeur gehad. Maar ik ben dan ook niet echt een dessert-liefhebber. Dit assortiment bestond uit een taartje van mandarijn, marshmellow van mandarijn, gel en macaron van bergamot, sinaasappel zest en ijs van bloedsinaasappel. Hierbij geserveerd een glas biologische wijn van de muscat druif uit de Languedoc. Doordat er geen suikers aan deze wijn zijn toegevoegd, is deze fris van smaak en hierdoor niet te zoet. Erg aangenaam.

De wijnen
Als wijnliefhebber was ik enorm onder de indruk van de keuze in wijnen per gerecht. Hier zaten veel uitgesproken smaken tussen wat de smaakbeleving naar een nieuw level brengt. De complexiteit in wijnen is precies waar de Wijnhaven aan toe is. Een goede wijn bar, waar je ook nog eens kan aanschuiven voor een zorgvuldig samengesteld menu. Of dit nu verschillende gangen zijn, of een selectie aan kleinere gerechten om te delen.

Hangar 85, Wijnhaven 85, 3011WK Rotterdam, 010 2038930, www.hangar85.nl

Ga jij deze hotspot binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Wij zijn altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat ons weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie. En heb jij andere aanraders? Ook die horen we graag!

Summary
Hangar 85 in Rotterdam: klassiek met een Werelds tintje
Article Name
Hangar 85 in Rotterdam: klassiek met een Werelds tintje
Description
Een wijnbar met een rauw industrieel randje en een klassieke kaart met Wereldse invloeden. En dat in de Wijnhaven Rotterdam, een mooie stuk Rotterdam.
Author