Herengracht: eten is het nieuwe diëten
Isabel Boerdam

Herengracht: eten is het nieuwe diëten

vrijdag 31 januari 2014
Restaurant & Bar Herengracht is een nieuwe weg in geslagen en zet vanaf dit jaar gezond en duurzaam op de kaart. Herengracht wil af van het traditionele diëten en mensen stimuleren bij het verkrijgen van een gezonde, duurzame lifestyle, die bovendien gezellig en vooral lekker is. Als aftrap van deze nieuwe visie is er tot en met 16 februari elke week een ander drie-gangen-menu, samengesteld door een vooraanstaande voedingsdeskundige. Alles onder het motto: eten is het nieuwe diëten! Daar is De Hippe Vegetariër het roerend mee eens.

Het concept: Eten is het nieuwe diëten
Waar mensen geneigd zijn om calorieën te tellen en vaak (te) rigoureus het roer omgooien, wil Herengracht laten zien dat het ook anders kan. Dankzij een samenwerking met bekende voedingsdeskundigen, waaronder Kris Verburgh (De voedselzandloper), Edwin Florès (Het grote wildplukboek), Jobien Groen (Lekker lokaal), Carola van Bemmelen (100% suikervrij in 30 dagen) en Ria Penders (Oergondisch genieten), kan men bij Herengracht nu ook buiten de deur terecht voor een verantwoord en vooral inspirerend diner. Tot en met 16 februari wordt het menu elke week samengesteld in de stijl van een van bovengenoemde voedingsdeskundigen. Gaat Herengracht dan voortaan extreem gezond koken? Nee. Van al deze stijlen nemen ze iets mee om zo te komen tot de ultieme combinatie van gezond, duurzaam, bewust, gezellig én lekker.

Het interieur
Met deze aandacht voor bewuste en gezonde voeding sluit Herengracht helemaal aan bij het ideaal van De Hippe Vegetariër, want hip is Herengracht zeker. Het is een prachtig restaurant gebouwd op drie niveaus: je komt binnen in het restaurant met daarboven een sfeervolle vide waar ook gegeten kan worden en een niveautje lager een knusse bar met rookgelegenheid waar altijd druk geborreld wordt. Herengracht maakt gebruik van uitgesproken kunst, mooie materialen en sfeervolle verlichting. Het is een combinatie van luxe met een rauw randje dankzij de bakstenen muur en de robuust houten tafeltjes. Bovendien hebben ze zomers een fantastisch terras waar menig café jaloers op zou zijn.

De bediening
De bediening in Herengracht heeft de perfecte balans gevonden tussen de formaliteit van een restaurant en de losse benadering van een bar. De bediening is professioneel, heeft kennis van zaken, maar is ook in staat je te verrassen met hun innemende benadering en toegankelijkheid. Herengracht heeft een jong, dynamisch team met veel leuke jonge meiden met pit die het onderling gezellig hebben en jou een top avondje bezorgen.

Het publiek
Herengracht noemt zichzelf graag de huiskamer van de grachtengordel en met recht. Ik ken bijna geen Amsterdammer die nog nooit van Herengracht heeft gehoord en ik ken diverse voorbeelden van leuke koppels waarbij de eerste data plaatsvond in Herengracht… Een huiskamer dus, waar iedereen zich thuis voelt, van jong tot oud, van student tot advocaat. Want bij Herengracht draait het om sfeer, ontspanning, gezelligheid en tegenwoordig dus lekker én gezond eten. De beste combinatie denkbaar?

Oergondisch genieten
Het eten op deze avond stond in het teken van ‘Oergondisch genieten’ naar de stijl van Ria Penders, natuurdiëtist en co-auteur van het gelijknamige kookboek. ‘U bent wat u eet, maar u moet weer worden wat u at,’ dat is de slogan van ‘Oergondisch genieten’. In dit kookboek laten de auteurs ons kennismaken met een nieuwe voedingswijze, die is gebaseerd op hoe het lichaam oorspronkelijk ontworpen is. Ze laten zien dat voeding uit de oertijd optimaal past bij ons lichaam en vooral ook lekker is. Een dergelijke voeding wordt ook wel paleolithische voeding genoemd en bestaat voor de vegetariër vooral uit groenten en fruit, noten, zaden en kokos en tot slot eieren. Het geloof hierachter is dat de veranderingen in onze leefstijl, sinds de oertijd, hebben geleid tot veel chronische gezondheidsklachten. Ria is ervan overtuigd dat voeding een wezenlijke bijdrage kan leveren aan het genezen van dergelijke welvaartziekten. En ik mocht het beleven!

Vegetarisch smullen
In de praktijk betekende dit dus een vegetarisch menu zonder suikers, zuivelproducten, granen, planten uit de nachtschadefamilie, peulvruchten en kunstmatige toevoegingen. Mager vlees en vis waren voor mijn tafelgenoot wel toegestaan. Tot mijn grote verbazing leverde dit toch een ongelofelijk lekker menu op, dat bovendien licht op de maag was en mij het gevoel gaf dat ik gezond uit eten was geweest. Daar wordt een hippe vegetariër blij van! Zo kreeg ik een voorgerecht met ravioli van rode biet gevuld met ricotta, dragon en citroen op een bedje van venkelsalade met winterpostelein en kruidenolie. Deze goede start werd gevolgd door een hoofdgerecht met gnocchi van zoete aardappel met een rouleau van spitskool gevuld met paddenstoelen en amandelen, met een schuim van Branbants blauw. Als dessert tot slot kregen we een cocktailglas gevuld met bosvruchten en besprenkeld met pure chocolade en amandeltjes. De verrassende smaken van oervoeding!

De rekening
Op een ‘normale’ avond betaal je bij Herengracht tussen de 10-12 euro voor een voorgerecht en vanaf 16,50 voor een hoofdgerecht. Dit speciale menu in het teken van ‘Eten is het nieuwe diëten’ is 29,50 voor drie verrassende gangen, die je een uniek kijkje geven in de keuken van onze voedingsdeskundigen. Daarnaast hebben ze diverse wijnen per glas vanaf 4 euro, die allemaal zeer aan te raden zijn. Ook heb ze een uniek huisaperitief: prosecco met guldenwater, een oud Amsterdams likeurtje met bladgoud. Net even anders dan anders. En die trend zet Herengracht door met dit geweldige initiatief. Ik kom zeker spoedig terug om te proeven hoe het nieuwe eten zich in hun menukaart verwerkt heeft. Dank aan Herengracht voor dit goede voorbeeld!

TIP! ‘Eten is het nieuwe dieten’ gaat nog door tot 16 februari. Zie hier welke voedingsdeskundigen je kunt verwachten. Ervaar het zelf en reserveer een tafeltje!
27 jan t/m 2 februari - Kris Verburgh van De Voedselzandloper
3 t/m 9 februari - Carola van Bemmelen van 100% Suikervrij in 30 dagen
10 t/m 16 februari - Edwin Florès van Het Grote Wildplukboek

Restaurant Herengracht, Herengracht 435 Amsterdam, 020 616 2482, www.deherengracht.com.

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.