Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

De Italiaan is een restaurant dat je per direct moet toevoegen aan je lijstje van favoriete stamrestaurants. Dit is zo’n heerlijke plek waar je zo nu en dan heen moet gaan voor de garantie van een volle gezellige zaak en die ene fantastische pizza. Geschikt voor zo’n typische het-is-zondag-en-ik-heb-geen-zin-om-te-koken-dag of een feestelijke zaterdagavond.

Het interieur
Het interieur van De Italiaan is een unieke combinatie van de traditionele Italiaanse eenvoud met kleine tafeltjes en een mooie houtoven, opgevrolijkt door de moderne sfeer, de bijzondere architectuur met drie verschillende niveaus, de opvallende kleur rood die overal terugkomt en het gezellige buurtterras behangen met vrolijke festivallampjes. Zo is De Italiaan een echte warme, sfeervolle zaak in een fijne woonbuurt, waar je al van een kilometer afstand kan zien dat het er gezellig is.

De bediening
De bediening in De Italiaan is behoorlijk standvastig. Zolang als ik er kom blijf ik dezelfde gezichten herkennen, en zij kennen de vele vaste gasten. Het zijn overwegend vrolijke vlotte dames die op hoog tempo door het restaurant vliegen en hun zaakjes goed op orde hebben. Door de vele shifts die er gedraaid worden op de drukke avond heeft De Italiaan ondanks haar restaurantkarakter echte ‘runners’ nodig die van aanpakken weten en dat kunnen deze dames als geen ander. Je krijgt wat je besteld, de wachttijd is te overzien en het eten is van authentiek Italiaanse kwaliteit. Bovendien bevind je je in een restaurant waar het altijd vol zit, waar mensen bereid zijn te wachten op een tafel en om 21.30 nog steeds willen eten. Daar moet je natuurlijk iets voor over hebben!

Het publiek
Op bescheiden wijze beschouw ik mijzelf al als een ‘vaste gast’ van De Italiaan en zo zijn er ongetwijfeld velen meer. Hoe kan het ook anders in zo’n fijne woonbuurt waar De Italiaan voor diverse gezinnen en starters fungeert als ‘het restaurant om de hoek’. Ook voor bedrijven rondom het Leidseplein is het een ideaal restaurant om met een groep te dineren of zakelijke relaties mee naar toe te nemen. De Italiaan is gewoon de ideale uitvalsbasis voor een breed publiek want wie houdt er nu niet van Italiaans? Bovendien heeft het een goede uitstraling die culinaire liefhebbers kunnen waarderen, het heeft een aangename sfeer en blijft betaalbaar.

Het eten
De menukaart van De Italiaan is absoluut sfeerverhogend. De ‘oude’ uitstraling van de kaart in combinatie met de hilarische foto’s van typische oude Italiaanse Bertoli-families geeft het restaurant een extra knipoog. Weer die nadruk op traditie in een modern jasje waar de naam ‘De Italiaan’ natuurlijk ook de spot mee drijft. Verder is de kaart gevuld met overheerlijke antipasti aangevuld met moderne varianten op de bruschetta, een scala aan pizza’s (ook glutenvrij!) en enkele mooie pasta’s en vlees- en visgerechten. Tot slot hebben ze echte Italiaanse desserts, goede chocoladetaart en voor de liefhebber natuurlijk sgroppino en limoncello. Als je echt een feestje wil maken van je avond dan kan je met de gehele tafel kiezen voor een ‘Arrangement De Italiaan’ waarbij de tafel verwend wordt met een diversiteit aan antipasti, verschillende pizza’s en/of pasta’s en een grand dessert.

Vegetarisch smullen
In de categorie antipasti zijn mijn favorieten de safraanrisottoballetjes gevuld met mozzarella en de bruschetta’s met artisjokkencrème en grana padano of met een crème van Sardijnse tuinboontjes met pecorino en kerstomaatjes. Verder ben ik dol op de pizza De Italiaan met buffelmozzarella, gorgonzola, bospaddenstoelen, zwarte truffel en rucola. Ook de pizza Caprotinno met mozzarella, artisjok, tuinboontjes, gepofte paprika en gerijpte geitenkaas ziet er altijd bijzonder goed uit, maar de keuze is oneindig en veel gevarieerder dan bij de traditionele Italiaan dus ik garandeer dat je een pizza vindt die voor jou gemaakt lijkt te zijn.

De rekening
Bij De Italiaan betaal je gemiddeld 5,50 voor een antipasti-hapje. De pizza’s variëren tussen de 13,50 en de 18 euro, met de pizza Margherita als uitzondering voor 9euro. Voor de desserts tot slot betaal je rond de 6 euro. Als je kiest voor het Arrangement De Italiaan dan ben je klaar voor 29,50 met een compleet menu. Om al deze lekkernijen te vergezellen schenkt De Italiaan een scala aan wijnen per glas tussen de 4 en 7 euro. Beslist niet goedkoop dus voor een reguliere pizzeria, maar zo mag De Italiaan beslist niet gezien worden. Het is het echt dubbel en dwars waard!

De Italiaan, Bosboom Toussaintstraat 29 Amsterdam, 020 683 68 54, www.deitaliaan.com.

Restaurant De Italiaan     IMG_5673

IMG_5685     IMG_5687

IMG_5683     IMG_5691

Summary
De Italiaan: intimiteit & moderne traditie
Article Name
De Italiaan: intimiteit & moderne traditie