Print Friendly, PDF & Email

Het is juni en dat betekent: bijna officieel zomer! En wat is er fijner dan op een zonnige zondag lekker uitgebreid lunchen op het terras? Als je een keertje wat te vieren hebt en op een bijzonder plekje wilt lunchen, ga dan eens langs bij Restaurant Jansz. in Amsterdam. Gevestigd in de 9 straatjes, aan de Keizersgracht en het terras bevindt zich recht aan de gracht: wat wil je nog meer. Wij gingen er langs en vertellen je graag meer over Jansz. Amsterdam!

Jansz.
Het restaurant heet Jansz. en is vernoemd naar de 17eeuwse ambachtsman Volkert Jansz. Dit was een zeer gewaardeerde man met een verfijnde smaak en een passie voor levendige conversaties. Hij geloofde erin dat je luxe pas kunt vieren wanneer je het deelt met anderen. Dat is precies wat dit restaurant uit wil stralen, luxe in een ongedwongen, Amsterdamse setting.

Interieur
Restaurant Jansz is onderdeel van en gevestigd aan het Pulitzer Hotel. Dit hotel bestaat uit vijfentwintig samengevoegde grachtenpanden die dateren uit de Gouden Eeuw. Het hotel is twee jaar geleden volledig gerenoveerd. Deze renovatie heeft gezorgd voor een historische maar heel fijne moderne uitstraling, dat verscholen gaat achter de herkenbare, oude grachtenpanden. Ook Jansz heeft een hele mooie, open uitstraling, maar laat ook historische elementen duidelijk zichtbaar. Helaas konden wij door tegenvallend weer niet buiten op het terras lunchen, dus kregen we een plekje aangewezen binnen in het restaurant met uitzicht op de gracht. De karakteristieke elementen van het oude grachtenpand zijn nog goed zichtbaar, en toch oogt het warm en modern. Jansz heeft een grote open keuken en aan de muur hangen oude schilderijen.

De bediening en gasten
De gasten die Jansz bezoeken zijn grotendeels toerist of hotelgast. Daarnaast wordt het restaurant ook bezocht door mensen uit Amsterdam. Je hoort daardoor een mix van Engels, Nederlands en allerlei andere verschillende talen. Ook de bediening is grotendeels Engelstalig. Elke tafel krijgt een eigen ober aangewezen die je tijdens je hele bezoek bedient. Dat betekent dat ook je glazen water/wijn worden bijgeschonken zodra deze leeg zijn!

Het lunchmenu
Over naar de vegetarische lunch opties! De lunchkaart bestaat uit een aantal onderdelen: aperitief, salades, sandwiches, eieren en een speciaal lunchmenu met of zonder dessert. De bediening geeft aan bij het aanrijken van de kaart dat bijna alle lunchopties ook vegetarisch mogelijk zijn. Van de standaard kaart zijn er een aantal vega opties. Van de salades zijn er twee vegetarische: de Jansz groentesalade en de caesar salade (met aparte optie voor kip of garnalen). Er staan vijf verschillende soorten sandwiches op het menu, waarvan er helaas slechts één vegetarisch is, namelijk de sandwich met hummus en aubergine. Gelukkig zijn er ook drie ei-gerechten, waarvan er twee vegetarisch zijn: een frittata van eiwit met tomaat en gepocheerde eieren met avocado en spinazie. Je hebt ook nog de keuze om te gaan voor een lunchmenu, twee gangen met of zonder dessert, en inclusief koffie of thee. Yes, hier kunnen we kiezen uit een aantal heerlijke gerechten, namelijk bloemkool met champignons, burrata met tomaat en orecchiette pasta met truffel.

Keuzestress
De keuze is toch nog wel lastig, daarom kiezen we ervoor om verschillende gerechten te proeven! We startten met de burrata en de Jansz groentesalade, klinkt veelbelovend! Als onze eerste gerechtjes komen is dat echt een feest voor het oog. Zowel de burrata als de groentesalade zien er prachtig uit, en dat alles natuurlijk inclusief het uitzicht op de Amsterdamse gracht – echt fine dining! Beide gerechten zien er niet alleen mooi uit, de smaak is ook top. De burrata is smeuïg en zacht van binnen en de tomaten heerlijk zoet. De groentesalade bestaat uit wortel, biet en geitenkaas en smaakt ook heerlijk. De geitenkaas is totaal niet overheersend en matcht heel mooi bij de rest van de groenten. De groentesalade staat als losse salade op het menu, maar is niet enorm vullend. Als de groentesalade je enige lunchgerecht is, dan is dit wellicht wat weinig.

Naast deze salades waren we ook wel erg benieuwd naar het gerecht met de bloemkool en champignons, dat onderdeel is van het lunch-menu. Ook dit is een plaatje. Mooie aardse kleuren en weer heel netjes opgemaakt. De smaken van de bloemkool en champignons zijn heel zacht en aards. Heerlijk! Tot slot kiezen we voor de truffelpasta, want: wie houdt nou niet van truffelpasta! De smaken van de truffelpasta overheersten niet, en ook dit bordje ziet er smakelijk uit. De pasta is afgetopt met rucola en verse Parmezaanse kaas en pijnboompitjes. Dit is natuurlijk echt comfort food, maar zelfs in deze setting was het een super keuze!

Toetjes
Als je bij zo’n mooie, fijne tent als Jansz gaat lunchen, dan ga je natuurlijk all out, en daar hoort wat ons betreft ook een toetje bij! En er is keuze genoeg, wat dacht je van: classic crème brûlée, chocolade fondant, hopjesvla (hoe leuk is dat!), huisgemaakt ijs, huisgemaakte koekjes, taart naar keuze of kaasplank. Ik ben een echte chocolade-freak dus kies eigenlijk bijna altijd voor iets met chocolade. De keuze was dus snel gemaakt. De chocolade fondant was (wat mij betreft) perfect: warm en smeuïg, met heerlijk vanille ijs en een peren compote. Een geweldige afsluiter van een heerlijke uitgebreide lunch met een prachtig uitzicht: de Amsterdamse gracht. Ik kom zeker nog eens terug voor een uitgebreid diner of met mooi weer lunch op het terras!

Restaurant Jansz. – Reestraat – 1016 DN Amsterdam – www.janszamsterdam.com

Ben jij bij Jansz. geweest om het lunch menu te proeven? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Summary
Jansz: lunchen aan de Amsterdamse grachten
Article Name
Jansz: lunchen aan de Amsterdamse grachten
Description
Bij Jansz kan je heerlijk vegetarisch lunchen in Amsterdam op een bijzondere plek in het Pulitzer hotel, langs de Amsterdamse grachten. Echt een aanrader!
Author