Karel 5: modern én elegant dineren
5 (100%) 3 votes

Begin dit jaar werden we al uitgenodigd om in het sprookjesachtige Karel V in Utrecht heerlijk te dineren. Hoewel ik normaal liever voor modern ga, was de sfeer van het 14e eeuwse gebouw in combinatie met de bijzondere gerechten een unieke ervaring. Toch is er nu, in tijden van trends, hypes en voorliefde voor modern, door Grand Hotel Karel V voor gekozen om een apart label te onderscheiden: Karel 5 – Gastro – Bistro – Events. Opnieuw waren we uitgenodigd om dit vernieuwde restaurant te mogen herontdekken!

Interieur
Het statische pand is werkelijk waar prachtig. In hartje Utrecht vind je dit witte gebouw, waar je door het hek, via het grindpad naar binnen loopt. De inrichting is zoals ik van een vijf sterren hotel verwachtte: ruim, licht en rijk versierd met onder andere gouden details. Dit is zo gedaan dat het juist chic, en niet kitsch oogt. Het voorgerecht werd geserveerd in de bistro, voorheen brasserie Goeie Louisa. Het is lichte, niet te grote ruimte met houten tafels en stoelen die het stijlvol maar eenvoudig maken. Een echte eyecatcher is de open kloosterkeuken midden in de zaal! Het hoofdgerecht werd geserveerd in het restaurant, de Gastro. En wauw! Deze zaal is zó mooi. Gouden kroonluchters, blauwgouden mozaïk aan de muur, prachtige zwarte stoelen en uitzicht op de binnentuin maakten het heel speciaal. Mooi om te zien hoe ze de klassieke elementen hebben behouden in het modernere jasje. Strak en modern is het dan ook zeker niet, maar dat past juist bij de klasse van Karel 5 Gastro.

Bediening en gasten
Als je met de fiets komt naar een vijfsterrenhotel, ben je redelijk in de minderheid. Door de portier werden we meteen onthaald met een grapje hierover. Humor door het personeel is voor mij meteen al een pluspunt! Ook de rest van het personeel en de bediening was even beleefd, vriendelijk en vrolijk. Heel fijn! Ondanks de allure die het heeft is het zeker niet alleen bestemd voor de ‘rijkere’  gasten: Karel 5 is juist toegankelijk voor iedereen.

Vegetarisch smullen
Onder leiding van chef Vito Reekers kan je in Karel 5 Gastro en Bistro heerlijk lunchen en dineren. Sommelier Johan Kragtwijk zoekt bij deze gerechten de fijnste wijnen voor je uit. We werden verwelkomd met champagne en een parade van originele amuses: een shooter van abrikoos, tomaat en ras el hanout, een hartige oreo van mierikswortel, zwarte kerrie en geitenkaas en tot slot voor de niet-vegetariërs een miniatuurversie van het populaire Utrechtse Broodje Mario. In de Bistro volgde het eerste gerecht, waar je klassieke basisrecepten met een creatieve twist krijgt. Al deze gerechten zijn gemaakt van lokale seizoensproducten. Nu was dit De 5 B’s: Biet, Burrata, Beukennoot, Basilicum en Bramen. Wat een mooi gerecht, en zo smaakvol! Ook is de textuur van de zachte burrata met de crunchy beukennootjes een topper. Daarbij werd de Pasta “en papillot” geserveerd, ravioli gegaard in truffelroom, geserveerd in een plastic zakje. Dit was echt ultiem comfortfood! Vervolgens kregen we in de Gastro het hoofdgerecht, waar je moderne smaakcombinaties vindt. Belangrijk zijn de betaalbare menu’s met geïnspireerde signature dishes van de chef waar veel persoonlijke benadering en vakmanschap in wordt gestopt. Hier mocht ik genieten van verschillende bereidingen van maïs, waaronder polenta, popcorn, rode ui, schuim van boterzuren en mini en normale maïs. Heel verrassend hoe je van één soort groente zoveel verschillende smaken en texturen naar boven kan halen! Als klap op de vuurpijl kregen we in de keuken het dessert geserveerd in een gouden doosje. En wat was dit het gouden doosje meer dan waard! Hierin zaten Valrhona Dulcey chocolade, bros, macadamia, karamel, crumble en 20 karaats goud. Echt een fantastische lunch, het vernieuwde Karel 5 is een enorme aanrader!

Karel 5, Geertebolwerk 1 Utrecht, 030 233 75 55, www.karel5.nl

Ga jij deze hotspot binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Wij zijn altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat ons weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Twitter, Instagram of in een reactie op de website. En heb jij andere aanraders? Ook die horen we graag!

 

Summary
Karel 5: modern én elegant dineren
Article Name
Karel 5: modern én elegant dineren

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!