Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (2 stemmen)

In mijn wekelijkse restaurantonderzoek heb ik deze week een uitstapje gemaakt naar het mooie Utrecht! Onlangs raakte ik in contact met Vito Reekers, chef van het unieke restaurant in Grand Hotel Karel V. Hij nodigde mij uit om zijn vegetarische kookkunsten bij hem ‘in huis’ te komen proeven. Een uitnodiging die ik natuurlijk niet snel zal afslaan, en zo waande ik mij begin deze maand in het gouden tijdperk in een prachtige balzaal…

Het interieur
Je bezoek aan restaurant Karel V begint al goed wanneer je onder de statige poort doorloopt en het monumentale klooster betreedt. Hier vind je een hotel, een brasserie en dit beroemde restaurant. Over een oprijlaan met grind wandel je naar binnen in een moderne kloosterambiance, waarna je via een aantal gangen uitkomt bij het restaurant. Zodra de deuren zich openen word je overvallen door een balzaal met kroonluchters, klassieke stoelen, slepende gordijnen en gastheren in vol ornaat. Gekleed in een hippe zwarte kanten top met felblauwe pumps vroeg ik me af waarom ik mijn prinsessenjurk thuis had gelaten… Hoewel ik normaal gesproken eerder voor een moderne ambiance zou kiezen was ik echt overdonderd door de unieke sfeer van Karel V. Dankzij de bijzondere akoestiek met de hoge plafonds, de tafelschikking waarbij je de zaal inkijkt en de galante gastheren voelde het nog feestelijker dan anders.

De bediening
Bij Karel V word je bediend – zoals ik al schreef – door galante gastheren in vol ornaat. Wat een opluchting om in tegenstelling tot sommige andere restaurants niet te veel studenten in opleiding aan tafel te hebben, maar juist mannen en vrouwen die het restaurant, de chef en de gerechten door en door kennen, op iedere vraag een antwoord weten (zonder het eerst te hoeven navragen) en echt weten hoe je iemand welkom laat voelen. Bij Karel V is het gastheerschap een vak apart!

Het publiek
Wat me echt opviel was dat Karel V een hele gevarieerde groep mensen aantrekt. Van ouderen, tot gezinnen met kinderen, stelletjes van alle leeftijden, zakelijke gasten en hotelgasten. Enerzijds zorgt dit ervoor dat je niet met de hele zaal in hetzelfde “ritme” zit, de ene tafel eet zeer uitgebreid en feestelijk, de ander houdt het wat eenvoudiger, maar tegelijk geeft dit het restaurant een dynamische en niet-stijve sfeer zoals je misschien zou verwachten. Natuurlijk zorgt de ambiance ervoor dat je geneigd bent om gedempt te praten en de etiquettes te volgen, maar dat maakt het in dit geval juist een beetje sprookjesachtig.

Vegetarisch smullen
Bij Karel V vind je een traditionele Franse keuken, gecombineerd met verrassende smaken uit de Nieuwe Wereld. Klinkt misschien niet zo vegetarisch, maar niets is minder waar! De chef maakt gebruik van verse, eerlijke, pure producten van een biologische tuinderij in Utrecht, en werkt met heel veel aandacht voor groenten. Zo begon ons culinaire avontuur met een mooi glas bubbels en een parade van creatieve amuses: een shooter van rode biet met cranberry en basilicum, een krakeling van kerrie, kafir limoen, rode peper en kokos, een krokante ‘pizza Margherita’, kroepoek van Basmati rijst, Tandoori kruiden, chutney van mango en koriander en tot slot een marshmallow van mosterd met een crunch van zuurdesem en geitenboter, pompoen en ijs van geitenkarnemelk. Na dit festijn volgde dan uiteindelijk het echte menu, volledig vegetarisch uiteraard, gepresenteerd met veel oog voor details en onbekende smaaksensaties. Je vindt het menu hier, met als kers op de taart een ongekend dessert waarna je weliswaar naar huis moest rollen, maar wat de smulpaap niet zou willen missen. Aanrader die niet van de kaart te denken is!

Voorgerecht
Bereidingen van wortel met ijsparels van yuzu, witte miso, emulsie van preigroen en krokante rijst

Tussengerecht
Vleestomaat met ‘Reggiano 24 maanden’, venkel, Siciliaanse citroen en een consommé van honingtomaatjes

Hoofdgerecht
Polenta met een toffee van mais, mimolette, rode ui en schuimige saus van boterzuren

Kaas
Crème brûlée van Gouda ‘Gris sec’, abrikoos, Tahiti vanilla en koffie

Dessert
Valrhona Dulcey chocolade, ijs, bros, crumble, karamel, macadamia, 24 karaats goud

De rekening
Bij Karel V betaal je natuurlijk ook een prijs die past bij de allure van het restaurant, maar je krijgt er een onvergetelijke avond voor terug. Vanaf 52,50 euro voor zakelijke gasten doordeweeks, oplopend tot 69 euro voor 4-gangen, 79 euro voor 5-gangen, en 105 euro voor het all-inclusive (inclusief wijnarrangement) seizoensmenu en tot slot desgewenst aangevuld met het wijnarrangement of een mooie fles uit de grote kelder. Zie je door de imposante wijnkaart de bomen door het bos niet meer? Dan helpt Johan Kragtwijk, sommelier van het jaar 2012, je graag met de perfecte wijn-spijscombinatie waar jij gelukkig van wordt. Een unieke ervaring, ook de vegetariër!

Grand Hotel Karel V, Geertebolwerk 1 Utrecht, 030 233 75 55, www.karelv.nl

Ga jij dit bijzondere restaurant binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Ik ben altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat me weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Twitter of in een reactie. En heb jij andere aanraders? Ook die hoor ik graag!

IMG_4148      IMG_4134

IMG_4150      IMG_4152

IMG_4165      IMG_4176

Summary
Karel V: in het gouden tijdperk
Article Name
Karel V: in het gouden tijdperk