In de Keuken van Floris: 9 gangen vegetarisch
Lieske van der Waals

In de Keuken van Floris: 9 gangen vegetarisch

vrijdag 05 augustus 2016
Het was tijd voor een bijzondere avond, want na mijn tijd als vast lid van de redactie was het tijd om het stokje over te dragen. Maar dat moment mocht natuurlijk niet voorbij gaan zonder een afsluitende avond culinair genieten samen met Isabel. En dat deden we bij de meeste bijzondere en culinaire hotspot van mijn woonplaats Rotterdam: In de keuken van Floris. Stipt om 19.00 werden wij ontvangen door Floris zelf, in een sfeervolle bescheiden ambiance, waar we smulden van een maar liefst totaal aan negen gangen... ready?

Het interieur
De kleine zaak wordt in beslag genomen door een enorme open keuken, waar een gepassioneerd team hard werkt aan de mooiste culinaire kunstwerkjes en wijn-spijscombinaties. Het concept is helder: alle gasten gaan tegelijk aan tafel, eten hetzelfde negen gangenmenu (vis en vlees of vegetarisch) met bijpassend wijn- of sap (!) arrangement. Dit zorgt voor een ritme in het restaurant en vult de zaal met de bijzondere energie van mensen die op hetzelfde moment dezelfde ervaring delen.

De bediening en het publiek
Het publiek is divers, en dat weerspiegeld eigenlijk ook meteen de stad waarin dit restaurant gevestigd is: Rotterdam. Divers aan cultuur, maar wel lekker gewoon. Geen poespas. Zo verfijnd als de gerechten zijn en zo subliem als de wijnen per gerecht zijn gekozen, zo gemoedelijke is de sfeer. Je voelt je helemaal op je gemak terwijl je de mooiste combinaties voorbij ziet komen. Bijzonder is ook de persoonlijke aandacht die Floris en Wilfred, de gastheer en sommelier, aan iedere gast schenken. Je bent echt te gast in hun huiskamer voor een culinair avontuur!

Negen gangen vegetarisch smullen
Waar te beginnen? Na de avond goed gestart te zijn met een glas champagne werd de amuse geserveerd. Boekweit noedels en krokant, tamarinde, bloemkool in de vorm van een crème, chips, blad, kruim en boter. In plaats van de gebruikelijk vork die zich naast het bord bevindt, eten wij dit gerecht met een pincet. Wat een goede keuze, dit aangezien ieder component op het glazen schaaltje zo delicaat en verfijnd is dat het zonde zou zijn om het in een hap in je mond te steken. Nu kunnen we ieder onderdeel extra goed proeven!

Hierna is het tijd voor de eerste echte gang: een frisse combinatie van Ingelegde venkel, radijs, la boussian, mango, kaviaar van tapioca en soja met vlierbeskappertjes

Gevolgd door het tweede gerecht, een boswandeling van pompoen met verschillende pompoen-texturen, yuzu, bergamot, gierst, freke en mini-popcorn. Een waar schilderij!

De derde gang is een ode aan de tomaat, met afrikaantjes, kappertjes en zwarte olijf. Hier zien we verschillende bereidingswijzen van de tomaat voorbij komen die stuk voor stuk verrassen.

Hierna ontvangen we een sigarendoos op tafel waar de geur en de rook van opa's sigaar uitkomt zodra je hem opent. De doos is gevuld met een gerookt gerecht van tempeh, pistache, kersen en amaranth. Vorm en smaak gaan hier dus op typische Floris wijze samen!

Tijd voor iets lichts en fris zuur-zoets na deze belevenis. Een fijn gerechtje met rode biet, aardbei, rozen, lychee en rode paprika, om de smaakpapillen te neutraliseren en klaar te maken voor de rest van de avond.

De verrassingen blijven elkaar opvolgen want hierna mogen we genieten van een nestje van mie van boekweit met een spitskool loempia en een smaakvolle gedroogde shiitake.

Het laatste 'echte' gerecht van dit culinaire avontuur is een geroosterde artisjok met aardappel, doperwten, yuzu en anchodine. En laat ik vooral niet vergeten te vertellen dat iedere gang gepaard ging met het juiste glas wijn (of bier!). En drink je liever non-alcoholisch, dan heeft In de keuken bij Floris een speciaal saparrangement in de aanbieding. Net zo smaakvol en bijzonder.

Een negen-gangen-diner is natuurlijk niet compleet zonder een kaasplankje - dat vinden wij tenminste! Uiterst gelukkig waren wij dan ook om te horen dat de selectie aan kazen In de keuken van Floris voor de vegetariers onder ons vegetarisch gestremd is. Oog voor detail! De selectie van Robiola Tre Latte, Appenzeller, La Filetta en Archels blauw werd geserveerd met kweekpeer en cranberrie-notenbrood.

Het moment waarvan je dacht dat het nooit zou komen: het dessert. Een pannacotta met blauwe bes, chocolade en wortel. De wortel kwam terug in de vorm van ijs. Inspirerend wanneer koks groenten op smaakvolle wijze weten te verwerken in een dessert! Daardoor is het licht, misschien wat gezonder en een echte fijne afsluiter.

Dat een vegetariër zijn geluk niet op kan In de keuken bij Floris mag duidelijk zijn. Vegetarisch wordt er enorm uitgepakt in smaken, structuren en combinaties en aan alles wordt gedacht. Wat een avond! Eentje voor in de boeken.

In de keuken van Floris, Honingerdijk 259 Rotterdam, In de keuken van Floris

Ga jij deze hotspot binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Wij zijn altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat ons weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie. En heb jij andere aanraders? Ook die horen we graag!



 

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

1 Reacties

Wij hadden gereserveerd bij Floris, 4 personen waarvan 1 vegetariër (ik). Dat hadden we bij onze reservering doorgegeven. Door de corona-maatregelen begon het diner al vroeg en werd het aantal gangen aangepast naar 5. Geen probleem. Toen ze de eerste gang serveerden bleek dat er geen rekening meer met vegetariërs werd gehouden, ze hadden alleen vlees. En dat was echt de enige mogelijkheid. Dit hadden ze van tevoren niet naar ons gecommuniceerd. Er werd niet met ons mee gedacht, we werden ontzettend onbeschoft behandeld en "we moesten maar zien wat we deden". Toen we onze onvrede aangaven werden we zelfs uitgescholden. We zijn toen weggegaan, gezien ik er niks kon eten. Hadden van tevoren betaald, en het is maar afwachten of we daar nog iets van terug gaan zien. Misschien dat het er 5 jaar geleden inderdaad heel goed te vertoeven was als vegetariër, maar ik raad het nu echt sterk af om hier heen te gaan.

12:13 19 januari 2024

Hi Sandra, Wat vervelend om te lezen hoe deze avond voor jou in de soep is gelopen. Het is erg vreemd dat je aangeeft vegetarisch te zijn en dat hier vervolgens niks mee wordt gedaan. Jammer dat het zo heeft moeten lopen, maar toch ook bedankt voor het delen. Zo komen andere lezers dit te weten en kunnen zij hun eigen weloverwogen beslissing maken. Sorry dat je er niet lekker hebt kunnen eten... Liefs, Karlijn

12:13 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.