Kook Atelier: lokale gastronomie op Texel
Mariëlle van Stek

Kook Atelier: lokale gastronomie op Texel

vrijdag 11 oktober 2019
Wij zijn gek op dineren én op de mooie Hollandse natuur. Dus waarom niet combineren? ;-) Het restaurant Kook Atelier op Texel biedt je de mogelijkheid om te genieten van best of both worlds. Geniet van het strand, de duinen en de gezellige dorpjes die het waddeneiland te bieden heeft en sluit de avond af bij een van de fijnere restaurants. Wij mochten bij Kook Atelier genieten!

Het interieur
Als je het Kook Atelier binnenloopt, merk je meteen de rustieke en natuurlijke uitstraling op. Het restaurant heeft heel veel houten elementen - zelfs een hele muur, gecombineerd met veel groen en andere bruintinten. Alles loopt in elkaar over. Het hout past mooi bij de houten kast en tafels, en ook de leren banken hebben dezelfde landelijke kleur. Het geheel wordt opgefleurd door ontzettend veel grote, groene planten, die je ook terug ziet komen in het behang en de kleuren van de kussens. Het geheel wordt lichter gemaakt met een lichtgekleurde bakstenen muur en chique matzwarte elementen. De open keuken wordt als het ware omlijst door de zwarte muren en balken eromheen. Klinkt dit als een kakofonie? Op de foto's zie je de landelijke sfeer van het restaurant, of neem natuurlijk gewoon zelf een kijkje!



De bediening en de gasten
De ontvangst bij het Kook Atelier is ontzettend gastvrij. Zowel de eigenaren Valerie en Joram (de chef-kok) als de bediening leggen je vrolijk en vriendelijk uit wat je op je bord hebt liggen en maken tijd voor je om een gezellig praatje aan te knopen. Je merkt dan ook dat er een heel ontspannen sfeer hangt in het restaurant. Verschillende gezelschappen zoals stellen, vrienden en families zijn bij het Kook Atelier te gast. Je krijgt echter weinig van andere gasten mee, omdat het restaurant in heel knusse hoekjes is ingericht. Er staan ronde tafels met dito banken, waardoor je je eigen zitje hebt. Bovendien is het restaurant in het midden afgescheiden door een houten wand, wat meer intimiteit geeft tegenover een grote open ruimte. Heel prettig!

De menukaart
Het Kook Atelier kookt zogezegd met de zes seizoenen mee: voorjaar, voor-, mid- en nazomer, herfst en winter. Hiervoor gebruiken ze lokale ingrediënten, zoals zilte wildpluk bij het Texelse Wad (denk aan wilde zeevenkel, zeewier en lamsoor). Ook biedt de Texelse natuur producten als wilde daslook en de aroniabes, waar niet alleen heerlijke gerechten maar ook homemade siropen, kombucha en waterkefir mee worden gemaakt. Bovendien heeft het Kook Atelier een eigen moestuin met kruiden, fruit en groenten. Bovendien hebben ze ter gelegenheid van de World Vegan Day een plantaardige foie gras gemaakt. Super leuk!

Surprise!
Het Kook Atelier serveert gerechten die gebaseerd zijn op de 80-20% verhouding tussen groenten en vlees. Voor de vegetariërs is er dus een enorm aanbod, maar ook je vleesetende gezelschap kan zijn hart ophalen bij dit menu. Het concept van de menukaart is zo spannend als jij maar wilt: het Kook Atelier serveert een verrassingsmenu. Je kiest een aantal gangen, maar wordt verder verrast aan tafel! Toch benieuwd? De bediening legt een bedekte menukaart bij je neer, waar je de bovenkant vanaf kunt schuiven. Zo kun je tóch zien wat je krijgt. Maar ook voor de nieuwsgierige aagjes blijft het een beetje spannend: je ziet alleen maar een aantal ingrediënten op de menukaart staan!

Vegetarisch smullen
Waar wij dan van mochten genieten? We begonnen met een amuse van bolletje witte chocola, gevuld met (vloeibare) perzik en mierikswortel. Klinkt misschien gek, maar dit was een ontzettend leuke en lekkere starter! Daarbij dronken we sherry, gemixt met huisgemaakte kombucha. Vervolgens kregen we een ander klein hapje: ingelegde appel met gepofte quinoa en sherry. Deze was vrij zuur naar mijn smaak, maar de verschillende texturen samen waren heel fijn. Daarna kregen we zuurdesembrood met verschillende smeersels: roomboter met zeewier en gepofte boekweit, hennep en amandelschaafsel, yoghurt met knoflookolie en als derde olijfolie. En het lekkere was, dat toen deze op was ergens halverwege het diner, we gewoon een nieuw brood kregen :-).



Als voorgerecht kregen we quinoa met knolselderij, appel, verschillende zeewierbereidingen (zoals kroepoek en kaviaar!), mierikswortels en gazpacho van kruiden. Een heel bijzondere combinatie van smaken en texturen, die verrassend goed werkten! Maar het tussengerecht dat daarop volgde, was toch wel extra bijzonder. Het was een sjalot, gefrituurd in een krokant beslagje. Hierbij werd geitenhangop, nigellazaad en daslookolie geserveerd. Het zag er een beetje gek uit, maar wat was dit lekker! De smaken waren apart heel heftig, maar samen combineerden ze echt perfect. Dikke aanrader!

Als hoofdgerecht werden vooral veel groenten geserveerd: gegrilde wortel, asperge, geschaafde koolrabi, gestoofde artisjok met bulgur en een jus van bosui. Een lekker, fris en typisch groente gerecht, dat een lichte afwisseling was met het intense en gefrituurde gerecht van hiervoor. We sloten de avond af met een matchend dessert en drankje. Bij de Kir Royale, werd ook het dessert geserveerd: aardbei van het land, met merengue en Kir Royale soep. Samen was het vrij heftig, maar wel een mooie combinatie van frisse en zoete smaken.



Al met al...
Zin in een goed diner, met creatieve groentebereidingen in een ongedwongen en culinaire setting? Bij het Kook Atelier zit je goed!

Het Kook Atelier - Gravenstraat 3 - Den Burg - Texel - www.kookatelier.nl

Heb jij bij het Kook Atelier gegeten? Of ga jij binnenkort naar Texel toe? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.