Print Friendly, PDF & Email

Voor iedereen die (net als wij) gek is op de Italiaanse keuken hebben we een goede tip. Ga voor de echte Italiaanse ervaring eten bij La Maschera del Lillotatini in Amsterdam. Dit schattige restaurantje in de Jordaan heeft onze harten gestolen. Niet alleen vanwege het heerlijke eten en de mooie locatie, maar ook door de vriendelijke eigenaren en de vrolijke chef. Wil je meer weten over de avond waarop wij ons in Italië waanden in onze eigen stad? Lees dan snel verder!

Interieur
Midden in het hart van de bruisende Jordaan vind je La Maschera. Het restaurant is erg klein en heeft binnen zo’n zeven tafels. Vijf jaar geleden opende Marco de deuren van ‘La Maschera del Lillotatini’ als een eerbetoon aan het restaurant van zijn familie ‘Lillotatini’ in Umberia. De naam betekent letterlijk het masker van Lillotatini, wat je ook terugvindt in het interieur. Aan de muren hangen namelijk authentieke Italiaanse maskers. Verder straalt deze knusse plek iets huiselijks uit, waardoor het er erg toegankelijk uitziet. Op de grond liggen kleurrijke tegeltjes en op de muur hangt een krijtbord met alle gerechten die ze serveren. Alhoewel La Maschera uitgeroepen is tot één van de tien beste Italiaanse restaurants van Nederland en de gerechten echt van hoog niveau zijn, laat het uiterlijk van het restaurant zien dat ze ‘lekker normaal’ zijn gebleven. Niet te veel poespas, maar gewoon gezellig met een open keuken en eenvoudige houten tafeltjes. Wij namen plaats aan een tafel vlakbij de open keuken, zo zagen we de chef alle gerechten bereiden vanuit verse ingrediënten tot borden vol kleurrijke pasta’s en zoete desserts.

Bediening en gasten
Een avond bij La Maschera is niet zomaar een avondje uiteten, het is echt een hele ervaring. Vanaf het moment dat de eigenaren Marco en Federico je vrolijk ontvangen en naar je tafel begeleiden tot het moment dat chef Matteo vol enthousiasme vanuit zijn open keuken vertelt wat voor moois hij aan het bereiden is. Met een heerlijk Italiaans-Engels accent legt hij uit waar hij de verschillende bereidingstechnieken heeft geleerd en hoe je de gerechtjes het beste kunt eten. Marco vertelt alles over het restaurant van zijn ouders en over de verschillende producten die ze gebruiken. Ook de uitgebreide wijnkaart heeft hij zelf met liefde samengesteld. Het verhaal over hun ontmoeting werd kleurrijk aan ons verteld. De moeder van Matteo is bij toeval in het restaurant van Marco’s familie beland na het stoten van haar teen. Daar raakte zij aan de praat met Marco’s zus die vertelde dat haar broer op zoek was naar een nieuwe kok voor zijn restaurant in Amsterdam. Dankzij het lot zijn deze mannen dus met elkaar in contact gekomen, vertellen ze zelf.

Vegetarisch smullen
Chef Matteo heeft afgelopen jaren in verschillende top restaurants gewerkt in Italië, waar hij veel kennis heeft opgedaan over de Italiaanse keuken. Nu gebruikt hij al deze verschillende ervaringen om authentieke Italiaanse gerechten een moderne touch te geven. We begonnen de avond met drie verschillende soorten brood en drie verschillende soorten dips, geserveerd in een houten wijnkist. Hierna kregen we een bruschetta zoals we het nog nooit hadden gezien. Het was een klein bladerdeeg hapje met hierop een tapenade van tomatenvel met basilicum, wat een erg bijzondere structuur gaf. Ons voorgerecht was een vegetarische tartaar van aardappel en groene bonen met gepofte granen, dille mayonaise en mascarpone. Het was echt een kleurrijk kunstwerk om te zien. De aardappels waren op drie verschillende manieren bereid, wat je goed kon proeven. Ook het hoofdgerecht werd spectaculair geserveerd. De pasta kwam in een diep bord met een glazen stolp eroverheen. Aan tafel werd de stolp verwijderd, waarna er geurige stoom tevoorschijn kwam. De homemade ravioli werd prachtig opgediend op een zwart bord met gegrilde courgette, muntschuim, gesmolten Provolone kaas en gekonfijte citroenschil. Het was bijna te mooi om op te eten. De warme ravioli was perfect in balans met de frisse limoen en munt. Om over te stappen van het hartige hoofdgerecht naar een zoet dessert bracht de chef ons een lepel met hierop pure chocolade mousse met grove, zoute korrels. We hebben ons laten vertellen dat je smaakpupillen hierdoor alvast worden voorbereid op het dessert, waardoor je de zoete smaken krachtiger proeft. Wat wij in Italië hebben geleerd van de Italiaanse keuken is dat je een restaurant pas echt goed kan beoordelen als je de tiramisu hebt geproefd. Bij La Maschera wordt deze gemaakt zoals het hoort: zonder alcohol. Er staat ook een vegetarische panna cotta op het menu zonder gelatine. Deze was heerlijk zoet door de abrikozengelei, kruidig dankzij de rozemarijn en had een bite door de amandelen. Extra leuk: kies bij elke gang een andere wijn uit de verschillende Italiaanse streken.

Al met al…
Wat een fijne avond hebben wij gehad bij La Maschera in Amsterdam. Doordat het erg klein en persoonlijk is, is het een bijzondere ervaring. We hebben erg veel geleerd over de gerechten, maar ook over de verhalen van Marco, Federico & Matteo. Voor zowel vegetariërs als vlees- en viseters is het erg geschikt. Eén ding is zeker: wij komen snel terug!

La Maschera, Tweede Anjeliersdwarsstraat 6-HS, 1015 NT Amsterdam, www.lamaschera.nl

Volg La Maschera op Facebook of Instagram

Ga jij deze hotspot binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Wij zijn altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat ons weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Instagram of in een reactie. En heb jij andere aanraders? Ook die horen we graag!

 

Summary
La Maschera: authentieke Italiaanse ervaring in Amsterdam
Article Name
La Maschera: authentieke Italiaanse ervaring in Amsterdam
Description
La Maschera in de Jordaan heeft ons hart gestolen. Niet alleen vanwege het heerlijke eten, maar ook door de vriendelijke eigenaren en chef.
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!