Print Friendly, PDF & Email

Een verstopt pareltje op de Geldersekade, dat is restaurant Lastage. Ik was er altijd van overtuigd redelijk op de hoogte te zijn van het culinair reilen en zeilen van Amsterdam, totdat ik Lastage nog niet bleek te kennen. Dat was een groot misverstand want Lastage is ongekend. Wat een liefde in dat kleine zaakje waar de chef in een ontspannen laagdrempelige sfeer een ster voor je kookt.

Het concept
Het concept van Lastage getuigd van grote liefde en aandacht voor hun gerechten: van iedere gang hebben ze twee zorgvuldig bereide varianten. Twee voorgerechten, twee soepjes, twee tussengerechten, twee hoofdgerechten, twee kaasplankjes en tot slot twee desserts. Vervolgens is  de keuze aan de gast voor een drie, vier, vijf of zes-gangen-diner of eventueel zelfs een romantisch genaamde ‘vlucht door de kaart’ waarbij de chef je in minstens acht gerechtjes meeneemt door al zijn creaties. Wat je ook kiest, Lastage bezorgt je een avondvullend diner vol culinaire kunstwerkjes.

Het interieur
Lastage bevind zich in een romantisch verlicht herenhuis aan de Geldersekade. Weinig opvallend en toch zo bijzonder. Je komt binnen in een warme huiskamer vol verse bloemen en gezellige geroezemoes waar drie frisse jonge meiden je van harte welkom heten. De tafels zijn eenvoudig maar met zorg gedekt met een donker grijze loper en modern servies. Geen typische klassieke aankleding van een sterrenrestaurant en des te luchtiger. Geen pretenties, gewoon culinair genot en een hele plezierige avond. Daar gaan ze voor bij Lastage.

De bediening
In dezelfde lijn als het interieur werken bij Lastage jonge frisse meiden die op geheel spontane eigen wijze de bediening verzorgen. Niets gekunsteld, geen strakke pakjes, geen druivenbosjes op de borst gespeld. Begrijp me niet verkeerd, dat kan ook geweldig zijn, maar dit is de stijl van Lastage en die waardeer ik enorm. Het zijn gewoon prettige deskundige meiden met liefde voor hun vak en de kracht om op een hele naturelle wijze een fijn contact te maken met hun gasten.

Het publiek
Bij een restaurant op sterniveau ligt de leeftijd van het publiek vaak wat hoger, bij Lastage waren echter de helft van de tafeltjes gevuld met publiek tussen de dertig en de veertig jaar. Een leuke verrassing! Naast mij zat zelfs een jong stel waarvan ik schat dat ze eind twintig waren. Kortom, een bijzonder leuke mix en een goede combinatie van Amsterdammers, toeristen en vaste gasten. Iedere culinair liefhebber past hier.

Het eten
Zoals dat gaat in dit soort restaurants wordt je drie-gangen-menu stilzwijgend uitgebreid naar een luxe zes gangen door middel van twee amuses en een pré-dessert. Zoo heerlijk! Dan is mijn feestje al helemaal goed, want hoe meer ik kan proeven, hoe blijer ik ben. Zeker als de bordjes zo kunstig zijn opgemaakt als bij Lastage! Samen met de bijzondere wijnkaart die naast de klassiekers ook behoorlijk Spaans en Italiaans georiënteerd is en een interessante lijst met zogeheten ‘keldervondsten’ heeft, kan deze blijdschap alleen nog maar groter worden.

Vegetarisch smullen
Ondanks dat de menukaart van Lastage helemaal opgebouwd is uit vlees- en visgerechten verzorgden ze voor mij moeiteloos een vegetarisch menu dat naadloos aansloot bij het menu van mijn tafelgenoot. Alles wat ik daar gesmuld heb is te veel om op te noemen, maar ik kan vertellen dat mijn bordjes ondermeer versierd waren met mooie crèmes van onder andere avocado en komkommer. En dat mijn hoofdgerecht bestond uit een smaakvolle gnocchi met eekhoorntjesbrood, artisjok, rode biet, ezelsoren en een beurre blanc. Puur, eerlijk en zéker hip vegetarisch.

De rekening
Bij Lastage betaal je 39 euro voor drie gangen tot 66 euro voor zes gangen. Deze prijzen getuigen voor mij absoluut van karakter van de chef, want ik ken weinig sterrenrestaurants waar je voor zulke mooie prijzen kan eten. Het zal dan ook niet voor niets zijn dat Lastage haar Michelin Ster niet op de ruit heeft hangen en wel haar plezier-prijs-award. En dat is meer dan verdiend! Voor de liefhebber bestaat de wijnkaart uit een divers aanbod met uiteenlopende prijzen, maar de huiswijnen worden al geschonken voor 4,75 per glas en 25 euro per fles. Een kopje thee als afsluiting is maar liefst 5 euro maar daar krijg je dan ook de lekkerste friandises bij. Als je er iets van wilt maken is je avond bij Lastage dus best prijzig, maar geloof mij, met het juiste gezelschap in dit restaurant is de herinnering meer waard.

Restaurant Lastage, Geldersekade 29 Amsterdam, 020 737 0811, www.restaurantlastage.nl.

Restaurant Lastage Amsterdam     Restaurant Lastage Amsterdam

Restaurant Lastage Amsterdam     Restaurant Lastage Amsterdam

Restaurant Lastage AmsterdamRestaurant Lastage Amsterdam

Summary
Lastage: liefde en culinaire kunst
Article Name
Lastage: liefde en culinaire kunst