Print Friendly, PDF & Email
4/5 - (2 stemmen)

In Utrecht zit een wel erg groene hotspot: Le Jardin. Dit is een bloemenzaak en restaurant in één! Van de buitenkant is het groene thema al te zien door de vele planten op het gezellige terras en binnen werkt het thema op een rustige manier door. Groenten en kruiden – veel uit eigen tuin – spelen de hoofdrol in de gerechten. Ze noemen dit ‘Groentonomie’: de kunst van lekker eten en drinken met groenten als uitgangspunt. Voor een vegetariër een feest om er te eten!

Het interieur
Van de buitenkant valt Le Jardin ontzettend op. Aan de Mariaplaats, waar meerdere leuke horecazaken zitten, valt het blauwe pand met de groene planten en gezellige lichtjes al meteen op. Het restaurant vanbinnen is daarentegen minder vrolijk, maar een stuk serener. De grijze muren en mooi gedekte tafels maken het een klassiek geheel. De grote hoeveelheid kleinere plantjes – cactussen! – geven het nog steeds de groene teint.

De bediening en de gasten
De gasten die er komen zijn verschillend qua type, maar lijken allemaal voor hetzelfde te komen. Een gezellige avond met heel goed eten. Gillende groepen zal je niet snel tegenkomen, maar je hebt ook niet het gevoel dat je heel stil moet zijn. Dit zorgt ervoor dat er een relaxte sfeer hangt waarbij je kan genieten van het eten. De bediening werkt daar aan mee! Je wordt vriendelijk ontvangen door de eigenaar Lars Mooren. Hij brengt je, net zoals de anderen in de bediening, op een leuke manier je eten. Je hoort wat er op je bord ligt, maar ook wordt er een leuk kort praatje met je gemaakt. Een hele fijne manier van bedienen!

Vegetarisch smullen
Bij Le Jardin kan je a la carte, maar ook een menu met meerdere gangen bestellen. Hierbij wordt je verrast door een aantal gerechten van de kaart. Alle gerechten komen uit de Franse keuken en hebben dus groenten als uitgangspunt waardoor veel daarvan ook vegetarisch zijn. Le Jardin heeft een menukaart van maar liefst 80 wijnen, waarbij je er voor kan kiezen om een wijn passend bij je gerecht te krijgen. Als begingerecht kregen we een klein gerechtje dat symbool leek te staan voor Le Jardin: verschillende groentjes uit eigen tuin. Dit was een o.a. stukje gegrilde mais, een klein paddenstoeltje en snijboon op een bedje van creme fraîche, met daarin een zoet krokantje van biet gestoken. Dit mooie, lekkere en enigszins simpele gerechtje was een goed voorbeeld van wat er voor de rest zou komen. Vervolgens kwam er de vegetarische versie van de steak tartare om de Franse keuken aan te houden, maar dan op basis van tomaat. De rest is zo klassiek mogelijk gehouden met worcestershire sauce, tabasco, augurkjes, rode ui en had een moderne twist met een zout krokantje van zuurdesem, mosterdzaadjes gebakken in suikerwater, basilicum crème en piccalilly-achtig zuur met wortel, bloemkool en augurk. Dit was ontzettend goed gelukt en lekker door de verschillende smaken die mooi met elkaar in balans waren. Daarop volgde een tussengerechtje van Hollandse spruitjes en flowersprouts, die een iets andere smaak hebben, met een crunch van pinda en beurre noissette. De spruitjes waren niet te bitter en combineerden mooi het hartige van de pinda en het vette van de beurre noisette. Vervolgens kregen we meerdere bereidingen van witlof: gebakken, salade en schuim met daarbij nog hazelnootjes gebakken in ahornsiroop. Het zoete van de nootjes gingen heel goed met het bittere van de lof, wat ook zachter werd gemaakt door het schuim. Sowieso van ik fan van schuim, dus dit was helemaal goed! Het hoofdgerecht was een heel warm, aards gerecht met ‘vergeten’ groenten. Denk aan schorseneer, aardpeer en kervelknol op verschillende manieren bereid. Gebakken, crème en in de vorm van chips. Hier werd er vooral gespeeld met texturen, waardoor het een heel interessant gerecht werd. En ook belangrijk voor een hoofdgerecht: heel vullend! Als afsluiter kregen we een heerlijk dessert met mango. Deze was gebakken, of in de vorm van ijs, een pittige coulis, schuim of een sponscake. Daarbij kwam nog merengue, een crumble en granaatappelpitjes. Ook nu weer veel verschillende texturen met het ijs, de plakkerige merengue en crunchy crumble en pitjes maar ook veel verschillende smaken die weer perfect samengaan. Ontzéttend lekker en de ideale afsluiter van zo’n feestmaal!

Lars zijn doel was om de klassieke keuken toegankelijker maken. Nog steeds heel lekker eten met goede producten en mooi opgediend, maar zonder al te veel poeha. En dat is goed gelukt! Ga jij hier langs?

Le Jardin – Mariaplaats 42 – Utrecht – www.lejardinutrecht.nl

Ga jij deze hotspot binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Ik ben altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat me weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie. En heb jij andere aanraders? Ook die hoor ik graag!

Summary
Le Jardin: groen uit eigen tuin
Article Name
Le Jardin: groen uit eigen tuin
Description
In Utrecht zit een wel erg groene hotspot: Le Jardin. Dit is een bloemenzaak en restaurant in één! Van de buitenkant is het groene thema al te zien door de vele planten op het gezellige terras en binnen werkt het thema op een rustige manier door. Groenten en kruiden – veel uit eigen tuin - spelen de hoofdrol in de gerechten. Ze noemen dit ‘Groentonomie’: de kunst van lekker eten en drinken met groenten als uitgangspunt. Voor een vegetariër een feest om er te eten!
Author