Print Friendly, PDF & Email

Hotel de Wereld is misschien wel het bekendste hotel van Nederland. Hier werd in 1945 getekend voor de vrijheid van Nederland. Nu is het een modern eigentijds hotel, waar je in restaurant LEV. kunt genieten van culinaire hoogstandjes in een ontspannen ambiance. Wij kregen een uitnodiging voor een persdiner van LEV., en vertellen je graag wat meer over dit restaurant op deze bijzondere locatie!

Interieur
Hotel de Wereld is een gebouw met een rijke geschiedenis. Het is meerdere keren gerestaureerd en heeft verschillende bestemmingen gehad. Op de begane grond is de historie voelbaar, zichtbaar (in de vorm van foto’s) maar ook hoorbaar (toespraak koningin Wilhelmina uit 1945 als je in de lift naar je hotelkamer gaat). De inrichting van de hotelkamers is echter eigentijds. Er zijn 17 kamers, die qua inrichting allemaal gelinkt zijn aan mensen die staan voor vrijheid in de ruimste zin van het woord. We zien o.a. Nelson Mandela, Astrid Lindgren en Banksy. In de entree hangt een wereldkaart waar je de vrijheidsstrijders uit alle delen van de wereld terug kunt vinden. Het vraagteken midden boven staat voor Banksy, want zijn ware identiteit is een mysterie.

Ook de informele gastvrijheid van de medewerkers en de aandacht voor streekproducten in het menu van restaurant LEV. is eigentijds. Midden in het gebouw is de open keuken waar je chef-kok Jeroen en zijn keukenbrigade aan het werk ziet. Naast de eetzaal is een lounge waar je kunt lunchen. Daarnaast is er een prachtige serre waar je koffie kunt drinken of ’s avonds kunt borrelen. Zomers is er een terras dat bij de serre betrokken kan worden.

Bediening en publiek
Wij waren uitgenodigd voor een persdiner. Na een glaasje bubbels kregen we een rondleiding door het hotel. Wij kregen 2 kamers te zien: de Nelson Mandela kamer en de Astrid Lindgren kamer.

Na de rondleiding worden we uitgenodigd om aan een van de tafels aan te schuiven. Er waren 6 tafels gedekt, voor 2 of meer personen aan één tafel. Er stond een mooi kaartje met onze namen erop en er lag een menukaart, waarop we persoonlijk welkom werden geheten en waarop het 5-gangen menu van de avond te lezen was.

De bediening in het restaurant is informeel. Iedereen is zwart-wit gekleed, maar dat kunnen ook witte of zwarte sportschoenen zijn. Bij elk gerecht wordt kort verteld waaruit het bestaat. Bij het afruimen wordt gevraagd of het heeft gesmaakt en tussendoor wordt netjes gecheckt of alles naar wens is. Na het tweede gerecht krijgen we een korte rondleiding naar de open keuken en de grote capitulatiezaal. Fijn om tussendoor even de benen te strekken!

Menu
Op de menukaart van LEV. staan 11 gerechten, allemaal met de grootte van een tussengerecht. Daarvan zijn er 2 vegetarisch. Er zijn wel plannen om meer vegetarische gerechten op de kaart te zetten. Naast het gebruik van streekproducten wordt een product helemaal verwerkt, dat geldt zowel voor een rund als voor een knolselderij. Een mooi duurzaam streven. Wel spraken we onze verbazing uit over het feit dat het mineraalwater helemaal uit Italië komt.

We kregen een heerlijk 5-gangen diner waarvan één vis- en één vleesgerecht voor ons vervangen werd door een vegetarisch gerecht. Het menu bestond uit:

  • Krokante Wageningsche lupinebonen | Schuim van Wagenings Roem |Gemarineerde cherrytomaat van Tuinderij de Hoge Born
  • Brömmels geitenkaas | Tomatenbouillon |Watermeloen | Basilicum | Zwarte olijfpoeder
  • Risotto | Gepekelde citroen | Aubergine kaviaar | Rucola | Courgette van Tuinderij de Hoge Born
  • Biet Wellington | Oesterzwam | Bramen | Spitskool | Paksoi
  • Clafoutis | Matcha Roomijs | Gemarineerde kersen uit de Betuwe

Op tafel staat een fles Acqua Panna mineraalwater en als wijn wordt er smaakvolle Chardonnay geschonken. Voor het hoofdgerecht (Biet Wellington i.p.v. Veluws rund voor de andere gasten) vragen we advies welke wijn het best past. Er wordt een rode Merlot aangeraden, die is heerlijk zacht en fruitig.

Ervaring
De gerechten zijn heerlijk! De amuse heeft veel verschillende smaken, maar deze combineren uitstekend. Het tweede gerecht, de geitenkaas, is verrassend zacht en gaat goed samen met de watermeloen. De kleurloze bouillon smaakt echt naar tomaten en het zwarte olijfpoeder zorgt voor een hartige bite. Genieten! De Biet Wellington is wat ons betreft het hoogtepunt van dit diner. Een explosie van smaken: het deeg, de biet in een blaadje spitskool en onderin de champignons. Daarnaast een oesterzwam en een struikje paksoi. Het is een hele hap maar het blijft heerlijk tot de laatste kruimel!

We sluiten af met koffie en na een avond die omgevlogen is, verlaten we om 22.00 uur het historische pand waar we eigentijds gegeten hebben. Het is bij LEV. volop genieten, maar we hopen dat de menukaart snel wordt uitgebreid met nog meer (h)eerlijke vegetarische gerechten.

Ben jij al eens in het historische Hotel de Wereld geweest? We zijn benieuwd! Laat het ons weten in de reacties, of op Facebook of Instagram.

 

Summary
LEV. in Hotel de Wereld: historisch én eigentijds genieten in Wageningen
Article Name
LEV. in Hotel de Wereld: historisch én eigentijds genieten in Wageningen
Description
In restaurant LEV. in Hotel de Wereld in Wageningen kun je genieten van culinaire hoogstandjes in een ontspannen ambiance.
Author