...

Lokaal fine dining bij LOCALS Arnhem

door | 18 feb 2022 | Arnhem, De Hippe Vegetariër, Extra bijzonder, Hotspots

Print Friendly, PDF & Email

Het hotel Haarhuis is voor iedereen die Arnhem binnenkomt met het OV bekend, want dit hotel ligt naast het Centraal Station! Onlangs heeft het een heuse verbouwing ondergaan en heeft begin december haar nieuwe restaurant LOCALS geopend. Wij werden uitgenodigd voor deze opening en nemen jullie graag mee!

LOCALS Arnhem
Bij LOCALS staat het 80/20 principe centraal en ligt de nadruk op koken met groenten en, jawel, lokale producten. Dit restaurant is niet alleen open voor hotelgasten, maar ook voor mensen die een lekker hapje willen eten. Dit restaurant dankt zijn naam aan het gebruik van lokale producten, maar ze maken zichzelf nog een stuk unieker dan concurrenten. In het hotel is namelijk een ruimte vrij gemaakt voor ‘vertical farming’. Vertical farming is een vorm van landbouw waarbij gebruik wordt gemaakt van gestapelde kweeklagen. Lokaler kan eigenlijk niet! Door deze vertical farming haalt het restaurant namelijk zijn kruiden uit eigen huizing! 

Het creatieve brein achter restaurant LOCALS zijn chef kok Frank Bregman en sterrenchef Niven Kunz. De jarenlange sterrenervaring van Niven Kunz zijn meegenomen in het concept voor LOCALS. Dit restaurant staat en valt met het gebruik van vooral groenten in hun gerechten. Er wordt geprobeerd om groente altijd de hoofdrol in een recept te laten spelen, dit leidt tot verrassende en overheerlijke creaties voor dit fine dining restaurant. 

Sfeer en locatie
Zoals eerder vermeld bevindt restaurant LOCALS zich in het centrum van Arnhem, pal naast het Centraal Station. Dit maakt het makkelijk voor reizigers buiten de stad om een bezoekje te brengen aan dit restaurant. Kom je met de auto? Dat is ook geen probleem; onder het station in Arnhem zit namelijk een enorme parkeergarage! Bij aankomst bij restaurant LOCALS valt de buitengevel op. Vanaf buiten zie je de rijen met kassen al staan, wat direct nieuwsgierigheid wekt. Je mond valt pas echt open bij binnentreding van het restaurant.

Het interieur is gebaseerd op 1920, waarmee ze de lijn van het hotel doortrekken. Het is een ontzettend, verrassend, modern en jungle-achtig interieur. Door al het groen kom je bijna in een oase van rust terecht. Overal waar je kijkt hangen en staan planten. Het kleurgebruik in het interieur is hierop aangepast, wat rust creëert. De sfeer die in dit restaurant hangt is dan ook rustig en vrolijk, iets wat iedereen wilt ervaren bij het uit eten gaan. Het personeel ziet er verzorgd uit en is ontzettend vriendelijk.

De tafel is prachtig gedekt, met ontzettend mooi bestek. De wijnglazen staan al klaar en kunnen worden nagespoeld met het waterglas. Er ligt een menukaart op tafel met ons menu voor de dag en maakt ons nieuwsgierig naar de gerechten. Wij ontvingen bij binnenkomst een glas bubbels, die werden gehaald uit een groene muur. Hierin zijn houten planken opgehangen met gleuven erin, waar de wijnglazen op ons hingen te wachten. Een sjieke bedoeling als je het ons vraagt. 

Het menu
Bij restaurant LOCALS is er een menukaart voor lunch, borrel en diner. Hierdoor zit je niet vast aan één moment op de dag dat je bij het restaurant moet zijn, maar ben je de gehele dag welkom! En geloof ons, je wilt hier maar al te graag binnen zijn. Op de kaart zijn vlees-, vis en vegetarische recepten te vinden met een enorme verscheidenheid aan groenten. In deze gerechten wordt gebruik gemaakt van verse en lokale producten. Naast de groenten en kruiden die uit eigen kas worden gehaald, komen producten als vlees, vis en zuivel van leveranciers uit de directe omgeving van Arnhem.

Bij de opening van restaurant LOCALS was er een aangepaste menukaart. Bij binnenkomst kregen wij het eerder vertelde glas bubbels en trapten we af met een amuse.

Amuse
Gebakken oesterzwammen uit Gendt op brioche toast met een gepocheerd kwartelei en wintertruffel. 

Voorgerecht
Pompoen Hasselback met bulgur, citrusgel, pompoenpitten, radijskiemen uit eigen kas en jus van Arnhemse karnemelk.

Hoofdgerecht
Risotto van bospeen, met een gepocheerd ei, citrus en wortel

Nagerecht
Tarte tatin van Betuwse appels met karamelsaus & gel, basilicum uit eigen kas en vanille ijs. 

De gerechten waren stuk voor stuk heel lekker en uitgesproken in smaak. Het gebruik van verse, bijpassende kruiden maakte elk gerecht uniek. In de amuse kwam de truffel niet heel erg tot zijn recht, maar dit maakte het gerecht zeker niet minder lekker. De Hasselback pompoen was heerlijk zacht en smeuïg en liet ons verlangen naar meer. De risotto was romig, waardoor het bijna wegsmelt op je tong. Tegen de tijd dat het toetje werd geserveerd zaten wij al aardig vol, maar deze tarte tatin konden we zeker niet laten staan! 

Vertical farming
Na afloop van het diner kregen wij een rondleiding door de eigen kassen. Met deze groentekassen proberen ze mens en plant dichter bij elkaar te brengen en de verbindingen hiertussen te maken. Er zijn twee verschillende soorten lampen waar LOCALS gebruik van maakt. Er zijn witte lampen, deze zijn speciaal ontwikkeld voor het groeien van de kruiden. De paarse lampen zijn voor eigen planten, die niet worden gebruikt voor gerechten. In dit gedeelte kunnen eventueel vergadering worden gehouden of kunnen hotelgasten een kopje koffie drinken. Op het moment verbouwd LOCALS alleen nog maar kruiden en wat slasoorten. Dit willen ze natuurlijk uiteindelijk uitbreiden naar meer groente en eventueel fruitsoorten. Met vertical farming worden pesticiden vermeden. De kok kan letterlijk naar boven lopen om een stukje basilicum af te knippen. Verser kan eigenlijk niet!

Al met al…
Het eten bij fine dining restaurant LOCALS is niet het enige waarvoor je langs wilt komen in dit restaurant. Door het interieur is het echt een uitstapje waar je even tot rust kan komen en is een eventuele boeking in het naastgelegen hotel Haarhuis erg verleidelijk. Wij vinden het gebruik van vertical farming en alle overige lokale producten ontzettend mooi en hopen dat dit restaurant meer mensen zal inspireren dit te doen. Wanneer jij een bezoekje brengt aan dit restaurant, vraag dan om een rondleiding in de vertical farming kas! Zeker een aanrader. 

LOCALS – Stationsplein 1 6811 KG Arnhem – https://locals-arnhem.nl/ 

Ben jij ook bij LOCALS geweest? Wat was jouw ervaring? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

Summary
Lokaal fine dining bij LOCALS Arnhem
Article Name
Lokaal fine dining bij LOCALS Arnhem
Description
In december zijn de deuren van het nieuwe restaurant LOCALS geopend. Wij werden uitgenodigd voor deze opening en nemen jullie graag mee!
Author
Karlijn Swaen

Karlijn Swaen

Hoofdredacteur at De Hippe Vegetariër
Karlijn mag zich een ware foodie noemen. Ze is vaak in de keuken te vinden en vindt het heerlijk om haar vrienden en familie een nieuw gevonden recept voor te schotelen. Karlijn is een enorm gezelligheidsdier en houdt ervan om in haar vrije tijd actieve dingen te doen, het liefst met de benodigde bezoekjes aan een lunchroom. Een leuk feitje over Karlijn; met een kopje koffie maak je haar altijd blij!
Karlijn Swaen

Latest posts by Karlijn Swaen (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt