Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (2 stemmen)

In de Amsterdamse Voetboogsteeg, het beruchte zijstraatje van het Spui waar menig student in z’n studententijd tot diep in de nacht heeft gehangen, zit in het vroegere pand van ‘Schutters’ nu een nieuw restaurant. Luitenant Cornelis zet Nederland 2.0 op de kaart. Klassieke Nederlandse gerechten in een fris jasje, in een moderne ambiance met een knipoog naar de oude tijd.

Het interieur
Luitenant Cornelis zit verscholen in het smalle straatje, achter een nietsvermoedend terras. Via een steile oude houten trap betreed je het restaurant waar de bar meteen in het oog springt dankzij de waanzinnige koperen lampen die erboven hangen. Het restaurant bevindt zich een U-vorm ten opzichte van de bar en bestaat dus uit twee delen: het eerste deel dat gesierd wordt door het schilderij ‘De Magere Compagnie’ waar Luitenant Cornelis in eigen persoon de show steelt, zittend op een stoel en te herkennen aan zijn kale hoofd. In het eerste gedeelte vind je een grote ronde tafel en een paar kleintjes, in het tweede gedeelte is ruim zitplaats met een aantal kleinere schilderijen en een bijzondere collectie Delfts Blauw aan de muur. Het indrukwekkende werk van studio HANK!

De bediening en het publiek
De bediening bij Luitenant Cornelis is absoluut super vriendelijk en kan omgaan met diverse type mensen. Het restaurant leent zich natuurlijk perfect voor toeristen uit eigen land en uit het buitenland, dus levert leuke culturele mix op. Zo werd ik verrast door een grote groep Japanners die als stille groep begonnen maar uiteindelijk proostend – nog net niet – op de tafel stonden. Klinkt misschien dubieus, maar eigenlijk is het super leuk en alleen maar terecht. Want de eenvoudige maar pure en mooie Nederlandse keuken is in de horeca vaak onderbelicht, en het wordt tijd dat toeristen daar kennis mee maken. Wil niet zeggen dat het niet leuk is voor liefhebbers uit eigen land: de bekende Nederlandse keuken is een culinair jasje is meer dan de moeite waard.

Vegetarisch smullen
Luitenant Cornelis staat voor een shared dining concept, waarbij iedereen van alles kan proeven en je – in ieder geval het voorgerecht – samen deelt. Zo genoten wij vooraf van echte Hollandse oude kaas kroketjes (een mooie mix tussen oude kaas en vegetarische ragout) met palmkool, rode biet en creme cru (9,50 euro), tezamen met een ouderwetse Hollandse kropsla (prachtige geserveerd – zo mooi dat ik meteen aangevallen heb en geen foto heb gemaakt!) in combinatie met radijs, meiknol, opperdoezer en kruidenboter (9,50 euro). Allebei puur, vers, goed op smaak en toch verrassend. Het hoofdgerecht was een echte favoriet met Alkmaarse gort bereid als risotto in combinatie met rokerige prei van de bbq, messenklever en aardpeer (10,00 euro). Tot slot we af met een rabarber-bessen-kaneel triffle (10,50 euro). De Nederlandse keuken op z’n best!

Luitenant Cornelis, Voetboogstraat 13 Amsterdam, 020 261 4863, www.restaurantcornelis.amsterdam

Summary
Restaurant Luitenant Cornelis: Hollandse keuken 2.0
Article Name
Restaurant Luitenant Cornelis: Hollandse keuken 2.0