Print Friendly, PDF & Email

Mama Makan in Amsterdam heeft iets nieuws! Het Indonesische restaurant lanceert een nieuwe optie op hun menukaart: een volledig veganistische rijsttafel! De rijsttafel bestaat uit vier verrassende gangen en is aan te vullen met een bijpassende bier of wijn pairing. Klink niet verkeerd toch? Lees hier meer over Mama Makan!

Mama Makan
Selamat Datang! Bij Mama Makan neemt ‘Mama’, oftewel chef Rosmina, je mee op een culinaire reis door Indonesië. Van het eten tot het interieur, je waant je volledig in Indonesië. Het restaurant, dat onderdeel is van het Hyatt Regency Hotel aan de Sarphatistraat, is modern met een knipoog naar Indonesië. Het interieur bevat veel groen, warme houtkleuren en hangt vol met rieten lampen in verschillende groottes en kleuren – erg sfeervol! Wat ook niet te missen is, is de grote open keuken. Je ziet er veel Indonesische chefs die druk bezig zijn met het bereiden van de lekkerste gerechten, daar krijg je honger van! Wil je niks missen, ga dan voor een plekje aan de open keuken. Tot slot zien we op de bar met uitgestalde pepers, kruiden en specerijen. Dat klopt, aan details geen tekort bij Mama Makan.


De bediening en de gasten
Zoals je kunt verwachten van een restaurant dat aan een mooi en luxe hotel is gevestigd, is 90% van de bediening internationaal en spreekt dus Engels. Dat is ook niet gek, aangezien het overgrote deel van de restaurantgasten ook gasten van het hotel zijn. Toch hangt er een relaxte en gezellige sfeer bij Mama Makan. Wij hadden het getroffen met de enige Nederlandssprekende serveerster, die ons super goed heeft geholpen. De bediening is erg behulpzaam en geeft goede uitleg over de gerechten en de bijpassende wijnen of bieren. Wat ons betreft een pluspunt, deze servicegerichtheid zie je niet vaak!

De menukaart
De kaart van Mama Makan is erg overzichtelijk. Als gast heb je de keuze uit drie verschillende rijsttafels, of je bestelt à la carte. De rijsttafels waar je uit kunt kiezen zijn: Mama’s Favourite (€42), die bestaat uit 5 gangen (niet vegetarisch), de normale Rijsttafel (€36), die bestaat uit 4 gangen (niet vegetarisch), en de Vegan Rijsttafel (€34,50), die ook bestaat uit 4 gangen, maar dan volledig vegan. Een leuke toevoeging is de bier en wijn pairing die je erbij kunt kiezen. Hier heb je de keuze uit 3- of 4-gangen pairing voor zowel wijn als bier, waarbij je in het geval van de bier pairing enkel botanisch gebrouwen bieren krijgt van Lowlander.

Vegan Rijsttafel
Uiteraard kozen wij voor de Vegan Rijsttafel, met een bijpassende wijn pairing. Als starter kregen wij allereerst een glas bubbels met daarbij als snack (geen onderdeel van het menu) emping met twee dips: pindasaus en groene pepersaus. Emping, ofwel notenchips, is een perfecte vervanging voor kroepoek, waar natuurlijk garnalen in zijn verwerkt. Al snel daarna kregen wij onze eerste gang: Sup Jamur, paddenstoelensoep met tofoe en bosuitjes. Een goede start, de soep was heerlijk en de tofoe zijdezacht! Een heerlijke combinatie met de scherpe peperdip bij de emping en de cava.

Een feest voor het oog
De tweede gang di
e we voorgeschoteld kregen, bestond uit drie gerechtjes om te delen (zoals dat hoort bij een rijsttafel): Lawar Kacang Panjang (salade van groene bonen met kokos en kurkuma), Lumpia Sayur (vegetarische loempia met chilisaus) en Pajri Nanas (gewokte ananas in kokosmelk met chili). Hierbij werd een Riesling wijn geserveerd die heerlijk licht en fruitig was. De gerechtjes waren niet alleen een feest voor het oog, maar ook ontzettend lekker. Alles was super vers en smaakvol en paste erg goed bij elkaar. Normaal gesproken verwacht je ananas pas als laatste gang, maar zoals hij hier werd geserveerd met een lichte pit en kokosmelk? Super verrassend en lekker!

Een hele tafel vol
De tweede gang bleek slechts een klein voorproefje te zijn van wat chef Rosmina voor ons in petto had. We kregen nu maar liefst acht bakjes vol heerlijke Indonesische specialiteiten op tafel! Samen met een glas rode wijn, een Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland, zorgden al die kleuren en geuren voor een feestje op tafel. Deze gang bestond uit: Tauge Goreng Betawi (gewokte taugé met lontong en tempeh), Sambal Goreng Tempeh (cakejes van sojabonen in zoete sojasaus en sambal), Gulai Tahu Kentang (in kokosmelk gekookte tofoe met aardappel), Tumis Sayuran (gewokte groenten), Gado Gado (groentesalade met pindasaus, tofoe en tempeh), Perkedel Jagung (gefrituurd maiskoekje) en natuurlijk Nasi Kuning (gele rijst) en Nasi Putih (witte rijst) – een hele tafel vol! En wat was het allemaal lekker! Onze favoriete gerechtjes waren de gewokte taugé, de pittige tempeh cakejes (die waren zeker goed pittig!) en de gekookte tofoe in kokosmelk. Deze gerechten hadden zo veel smaak en samen waren ze ontzettend goed in balans. Uiteraard waren alle gerechtjes ontzettend lekker, al vonden we wel dat de tofoe en tempeh overheersten – deze waren in bijna alle bakjes terug te vinden. Los daarvan zat de rijsttafel boordevol smaak en waanden we ons eventjes in Indonesië!

Zoete afsluiter
Tot slot de laatste gang: de Mama Makan Bowl! Deze werd geserveerd met een Moscato d’Asti, een zoete wijn uit Italië. De Mama Makan Bowl was de perfect afsluiter van een goed-vullende rijsttafel en bestond uit een bak Aziatisch fruit met daarnaast een bolletje homemade mango ijs en een klein glaasje sago. Sago is een zetmeelproduct en komt van het merg van verschillende soorten palmen. Bij Mama Makan werd het geserveerd als pudding, erg lekker!

Al met al…
… was de Vegan Rijsttafel wat ons betreft erg geslaagd! Het restaurant heeft een fijne sfeer en de bediening is ontzettend behulpzaam (er was zelfs gratis Valet parking!) Een aanrader als je op zoek bent naar een avondje (vegan) Indonesisch genieten!

Mama Makan – Spinozastraat 61 – 1018 HJ Amsterdam – mamamakan.com

Ben jij bij Mama Makan geweest? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

Summary
Mama Makan: Indonesische Vegan Rijsttafel
Article Name
Mama Makan: Indonesische Vegan Rijsttafel
Description
Mama Makan in Amsterdam heeft iets nieuws: een volledig veganistische rijsttafel bestaande uit 4 verrassende gangen. Lees hier wat wij ervan vonden!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!