NEW: &Samhoud kant en klaar maaltijden
Isabel Boerdam

NEW: &Samhoud kant en klaar maaltijden

zaterdag 19 juli 2014
Het bijzondere tweesterren-restaurant &Samhoud maakt tegenwoordig ook gezonde vegetarische kant en klaar maaltijden voor de Albert Heijn. Voor 5,99 koop je een magnetron maaltijd met de signatuur van topchef Moshik Roth. Een uniek initiatief als je het mij vraagt met twee hele belangrijke vragen: hoe smaakt het en wat zit erin? 

Kant en klaar
De mogelijkheden voor de perfecte, smaakvolle kant en klaar maaltijd zijn natuurlijk beperkt. Daarom heb ik er extra veel waardering voor dat Moshik Roth zijn kennis en kunde ingezet heeft om een kant en klaar maaltijd te bedenken met een hoge mate van kwaliteit en smaak en een normale prijs. De Albert Heijn heeft keuze uit vier variaties: moussaka, couscous, chili sin Carine en lasagne. Alle gerechten zijn vegetarisch en vervangen het vlees door Moshik's befaamde tomatengehakt. Hiermee wil &Samhoud een bijdrage leveren aan Nederland's dagelijkse voeding met een gezonde en bewuste maaltijd die gewoon in de supermarkt te koop is. Maar let op: bij bestudering van het etiket wordt duidelijk dat de maaltijden wel 'stremsel' bevatten en een zelfs gelatine. Dat is waar de prijs en het ideaal elkaar snijden. Hier wordt nog aan gewerkt aldus &Samhoud ...

Moussaka
De moussaka was een smaakvolle verrassing! De aardappeltjes zijn beetgaar, je proeft de aubergine en een goede, sterkte tomatensaus. Het is een gezond en verrassend gerecht, perfect voor op een doordeweekse avond.
Het etiket: de moussaka is 450 gram en bevat 441 calorieen. De maaltijd bevat room en tarwe en is dus niet veganistisch, noch glutenvrij. Hoewel het gerecht geen kaas bevat is toch te lezen dat er stremsel in zit...

Couscous
De couscous was mijn minste favoriete gerecht. De benaming doet niet vermoeden dag je eigenlijk te maken hebt met een soort van parelcouscous dat na bereiding meer kleverige structuur heeft van spaghetti balletje. Er valt weinig te kauwen en in combinatie met de kruiden en de soppige tomatengehaktballetjes doet het geheel mij erg zout aan. Deze kan wat mij betreft nog sterk verbeterd worden, in dit gerecht wilde Roth te veel binnen de grenzen van de opwarmmaaltijd.
Het etiket: de couscous is 450 gram en bevat 585 calorieen (het meest van de vier!). De maaltijd bevat kaasblokjes, ei en tarwe en is dus niet veganistisch, noch glutenvrij. Ook hier zit weer stremsel in...

Chili sin carne
De chili sin carne is een sterk gerecht in al zijn eenvoud. Chili zoals ik hem het lekkerst vind: een stevige rijstkorrel gemengd met bonen, mais en tomaat. Lekker pittig, puur en smaakvol. Ik zou deze zeker kopen op een avondje waarop ik geen zin heb om te koken, hoewel chili op deze manier natuurlijk ook wel snel en goedkoop zelf te maken is.
Het etiket: de chili sin carne is 450 gram en bevat 477 calorieen. De maaltijd bevat room, ei en tarwe en is dus niet veganistisch, noch glutenvrij. Hoewel het gerecht geen kaas bevat is toch te lezen dat er stremsel in zit en zelfs gelatine!

Lasagne
De lasagne tot slot is echt comfort food. Lekker warm, zacht en romig. Hier komt de unieke tomatengehakt het best tot uitdrukking. Dit lijkt me een gezonde en bewustere variant van de vettige, kazige kant en klaar lasagnes die Albert Heijn normaal verkoopt. Een goede keuze!
Het etiket: de lasagne is 450 gram en bevat 418 calorieen (het minst van de vier!). De maaltijd bevat kaas, room, ei en tarwe en is dus niet veganistisch, noch glutenvrij. Ook hier zit weer stremsel in...

Conclusie
Voor al deze gerecht geldt wat mij betreft: zelf gemaakt blijft het lekkerst. Toch zijn ze goed geschikt om op te warmen en komen ze voor kant en klaar maaltijden behoorlijk goed uit de verf. Zeker de moussaka en de chili zijn voor mij persoonlijk voor herhaling vatbaar, maar dan wel zonder kunstmatige en dierlijke (!) hulpmiddelen zoals stremsel en gelatine. Een topkok zou erin moeten kunnen slagen met al zijn creativiteit deze maaltijden te bereiden voor dezelfde prijs zonder deze ingrediënten. Dat lijkt mij een mooie uitdaging! Want gezond en bewust zit hem natuurlijk niet alleen in het niet toevoegen van vlees of vis, dus daar valt nog een grote verbeterstap te behalen.

Dus ik zou zeggen: Moshik, goed op weg, een geweldig initiatief, maar nu echt natuurlijk en diervrij alsjeblieft!

Ben jij benieuwd geworden naar dit product? Ga je het ook proberen of ken je het? Laat me jouw mening weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik hoor het heel graag!

1 Reacties

ik vond met name de lasagne verrukkelijk maar AH verkoopt ze niet meer, geen vegetarische kant en klaarmaaltijd te vinden helaas.

12:20 19 januari 2024

Wat jammer! Sinds deze week ligt de vegetarische lasagne van Vivera bij de Jumbo in de schappen! Misschien ook een idee om uit te proberen, als er een Jumbo in de buurt zit natuurlijk :).

12:20 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.