Old School: creatief en sfeervol
Isabel Boerdam

Old School: creatief en sfeervol

vrijdag 06 december 2013
Verstopt achter een woonwijk op een stukje braakliggend terrein in de buurt van de RAI staat een oude school. Via de brede trappen van het verlaten pand kom je terecht op de bovenste verdieping waar sinds twee maanden een creatief en sfeervol restaurant gevestigd is: Old School.

Het interieur
De setting van Old School is in alle opzichten verrassend. Na een koude speurtocht door weer en wind was ik blij om de grote schooldeuren open te duwen en terecht te komen in het sfeervolle restaurant. De grote ruimte wordt in tweeën gesplitst door een bar in het midden van de zaak waardoor het restaurant zijn knusheid weet te behouden en alle tafels op een prettige afstand van elkaar staan. De tafeltjes met bijpassende ouderwetse schoolstoeltjes zijn gedekt met linnen met een papieren toplaag en linnen servetten. Vanaf de met kaarslicht verlichte tafeltjes van Old School zie je de kenmerkende rode neonletters van de RAI en de lichtjes van Amsterdam. Een fijn decor voor een gezellige avond.

De bediening
Met zijn verrassende locatie en bijzondere ambiance is Old School een plek waar mensen met een voorkeur voor alternatieve uitgaansgelegenheden zich thuis zullen voelen. Dit zie je terug in de lieve, enthousiaste bediening. Het team, bestaand uit overwegend vrouwen, is net even anders dan anders. Niemand is ‘doorsnee’ en dat sluit naadloos aan bij de sfeer van Old School. Allemaal doen ze hun uiterste best om jou een fijne avond te bezorgen in hun nog nieuwe restaurant. Het enthousiasme en de liefde spat er vanaf en dat werkt natuurlijk aanstekelijk.

Het publiek
Old School trekt een buitengewoon divers publiek. Buurtbewoners die blij zijn met deze nieuwe aanwinst om de hoek, alternatieve mensen die houden van ‘net even anders dan anders’, trendsetters die alles wat nieuw is een kans willen geven en horeca-liefhebbers die een neus hebben voor bijzondere concepten die het proberen waard zijn. Geen van deze mensen wordt bij Old School teleurgesteld dus zo verwacht ik dat hun doelgroep langzaam zal groeien tot heel Amsterdam meegeniet van deze oude school.

Het eten
Old School gaat voor biologisch, duurzaam en seizoensgebonden en dat proef je af aan het eten. Op de kaart die regelmatig wisselt staan drie borrelplankjes: vis, vlees en groenten, een vijftal ‘kleine’ gerechten en een viertal ‘grote’ gerechten. Het concept is shared dining, ieder gerecht kan dus gedeeld worden en alle combinaties zijn mogelijk. Een hele ontspannen en vrije manier van eten waarbij je van alles uit kan proberen. Voor de liefhebbers van een meer traditioneel menu kan het kleine gerecht wat mij betreft ook prima als voorgerecht dienen en het grote gerecht als hoofdgerecht, dus zo heeft Old School voor ieder wat wils.

Vegetarisch smullen
Tot mijn grote blijdschap bevatte de kaart van Old School diverse vegetarische mogelijkheden, waarbij alles mij even lekker leek. Mijn tafelgenootje en ik deelden een groente plankje met smaakvolle antipasti: chimichurri, baba ganoesj, artisjokharten, gegrilde paprika en uitjes. Na deze fijne starter genoten we van witlof en mosterdbladsalade met kweepeer en bleu d’Auvergne, we hadden echter ook kunnen gaan voor de geroosterde bloemkool met hazelnoot-tahindressing of de gepofte rode biet met balsamicohangop: keuze te over! Ons gedeelde grote gerecht betrof een comfy winterse pompoenlasagna met groene kool en kastanjes. Alles was tiptop op smaak, goed gecombineerd en samen met de goede huiswijnen was ons feestje compleet.

De rekening
Bij Old School betaal je 9,50 voor de plankjes, tussen de 7,50 en de 9,50 voor de kleine gerechten en tussen de 16,50 en de 19,50 voor de grote gerechten. Dankzij het gedeelde concept blijft dit heel betaalbaar. Water uit de kraan wordt probleemloos geserveerd en de glazen huiswijn zijn gemiddeld geprijsd. Een zeer goede prijs-kwaliteit waarvoor je zeker nog eens terug wil komen. Ik in ieder geval wel!

TIP! Old School biedt nog veel meer dan alleen dit leuke restaurant. In hetzelfde pand vind je kantoorruimtes, ateliers en werkplekken, een grote zaal met een creatieve programmering en ruimtes waar culturele activiteiten, congressen en feesten kunnen plaatsvinden. Bovendien liet ik mij vertellen dat er een club op komst is, dus we moeten Old School in de gaten houden!

Restaurant Old School, Gaasterlandstraat 5 Amsterdam, 020 661 5929, www.oldschoolamsterdam.com.

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.