Restaurant Pof: Lokaal eten in Amsterdam-Noord
Suzanne Harlaar

Restaurant Pof: Lokaal eten in Amsterdam-Noord

vrijdag 08 oktober 2021
We werden uitgenodigd om te eten bij Restaurant Pof in Amsterdam-Noord. Het restaurant ligt midden in een stadslandbouwproject en pal naast een wijngaard en natuurspeeltuin. Het is daarom een unieke plek in de grote stad. Ook is het niet zomaar een restaurant, bij Pof draait alles om lokaal eten, van de groente tot de wijnen en de specerijen. Ben je benieuwd geworden naar onze ervaring? Lees dan snel verder!

Een unieke plek in Amsterdam
Restaurant Pof ligt op zo’n tien minuutjes fietsen vanaf de NDSM-veerbootterminal. Het grote, zonovergoten terras kijkt uit over de aanliggende wijngaard, stadstuinderij en natuurspeeltuin. Ook het gebouw zelf is speciaal: de oude sportkantine is omgetoverd tot een restaurant met behulp van vintage-ogend interieur en heel veel groen, hierdoor heeft het een industriële maar tegelijkertijd gezellige sfeer. Restaurant Pof bevindt zich in het hart van stadstuinderij NoordOogst, een stadslandbouwproject waar eten op een duurzame manier wordt geproduceerd, en waar iedereen naartoe kan om zich te laten inspireren om bewuster met eten om te gaan en duurzamer te leven. Kortom: een unieke plek in een grote stad als Amsterdam!Het menu: lokaler wordt het niet!
De avond begon met een ontvangst door de vriendelijke eigenaren van het restaurant, die ons vertelden over hoe zij kortgeleden Restaurant Pof zijn gestart vanwege hun grote passie: een streven naar 100% lokaal eten. Dit is terug te zien aan de menukaart, hierop is namelijk te zien dat alles, behalve de koffie, uit Nederland komt. Veertig procent van het eten komt nu zelfs van Stadstuinderij NoordOogst zelf! Voor de toekomst streven ze om dat 90% te maken. Fantastisch toch?!

De menukaart is in de basis vegetarisch, met veel veganistische opties en een paar niet-industriële vleesgerechten van hun Buitengewone Varkens buren. Hoewel er wel een paar opties met vlees op de kaart staan, spoort de kaart wel aan om voor vega te gaan. Op de kaart stelen de groenten van Nederlandse bodem de show: knollen, bieten, bonen, wortels en prei komen veelvuldig voor. Omdat specerijen veelal geïmporteerd worden vanuit het buitenland, wordt de groente op smaak gebracht op een andere manier. De naam ‘Pof’ dankt zich aan hun specialiteit: poffen! Gepofte gele biet, gepofte boekweit, gepofte knoflook, noem maar op. Het poffen wordt gedaan in een Mibrasa oven die hier speciaal voor gemaakt is, wat zorgt voor een bijzondere smaakbeleving. Naast poffen, wordt er ook gestoofd, gebrouwen, gepekeld en geweckt in samenwerking met de buren bij NoordOogst.

Voor de hele familie
Niet alleen de aanliggende natuurspeeltuin is voor kinderen erg aanlokkelijk, van de menukaart kunnen ze ook smikkelen! Er zijn poffertjes te bestellen (er is zelfs een vegan variant!), maar ook de soepen en bataten doen het goed bij de kids. Zo is het echt de perfecte plek om met de hele familie te bezoeken. Ook bij de drankkaart is aan het lokale aspect gedacht, ze hebben heerlijke Nederlandse natuurwijnen, kruidenthee, Nederlandse sappen, frisse limonades, zomerse cocktails en buren-bier! Het buren-bier is gebrouwen door Huisbrouwerij Friekens en lokaler kan het niet, ze doen dit één verdieping onder Restaurant Pof. Van je buren moet je het hebben, toch? ;-)

Wat hebben we gegeten?
Met behulp van het vrolijke en behulpzame personeel kozen we zelf onze gerechten uit op het menu. Omdat er op het menu ook bij elk gerecht een wijnsuggestie werd gegeven, konden we het niet laten om deze ook te proberen. We bestelden:

Aperitief:
• Borrelplateau met gebakken tuinboontjes, bonen dip, gekruide aardappeltjes, kaas uit Limburgse grotten, zelf-gepekelde groente en gerookte bietjes (vega)

Voorgerecht:
• Peentjes uit de Mibrasa oven met bonencreme (vegan), gepaard mete en glas Johanniter uit Wognum.
• Gepofte prei, venkel velouté en as van de Mibrasa (vegan), gepaard met een glas Solaris uit Chaam.

Hoofdgerecht:
• Spitskool uit de Mibrasa oven met pesto, gerookte tomatenchutney en speltsalade (vegan) gepaard met een glas Bronckhorster Rosé uit de Achterhoek.

Dessert:
• Gepofte appel-karamel taartje (vegan) en een haver cappuccino.

De groenten smaakten niet alleen alsof het ze net van het land geplukt waren, de verschillende technieken die ze gebruikten creëerden ware smaakexplosies! Het poffen met de speciale Mibrasa oven zorgde voor heerlijk zachte en gebalanceerde smaken die je thuis niet makkelijk nabootst in je eigen oven. De natuurwijnen smaakten ook erg lekker en complimenteerden de gerechten.Al met al…
Ben je op zoek naar een duurzaam, lekker en vega(n)-friendly restaurant in een groene omgeving? Dan is Restaurant Pof iets voor jou! Neem de kids ook mee voor een bezoekje aan de natuurspeeltuin en je dag is compleet.

Restaurant Pof - Meteorenweg 272, 1035 RN Amsterdam - https://pofamsterdam.nl/

Ben jij ook bij Restaurant Pof geweest? Wat was jouw ervaring? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.