Print Friendly, PDF & Email

Met kerst had ik het geluk te lunchen in het prachtige RIJKS restaurant. Ik had er veel eerder over willen schrijven want het is echt een van de nieuwste Amsterdamse aanraders. Helaas kom ik er nu pas aan toe, maar deze unieke locatie gerund door chef Joris Bijdendijk is een absolute aanrader. Zowel qua design als qua wijn en vegetarische gerechtjes, alleen de bediening heeft nog wat verbeterpunten.

Het interieur
Het RIJKS restaurant bevind zich in een vleugel aan de voet van het indrukwekkende Rijksmuseum. Je wordt ontvangen in een mooie hal waar de bierflesjes verzameling knipoogt naar de rijkscollectie. Na dit entree kom je binnen in een lang, groot restaurant met twee zalen en suite en veel ramen langs het ‘rijksmuseumfietspad’. De inrichting is modern en mooi op elkaar afgestemd met veel aardse kleuren, natuurlijke materialen en bijzondere designkeuzes in de verlichting en de wijnklimaatkasten langs de wand. Er zijn veel tafels, maar toch is er voldoende ruimte en zit je niet bij je buren op schoot. De kleurrijke bloemen en de open keuken maken het af.

De bediening
De bediening bij het RIJKS restaurant is ontzettend vriendelijk maar liet het toen ik er was nog wel een beetje afweten zo nu en dan. Weinig proactief, veel kleine foutjes en ogen in de broekzak. Toch zorgde het eten, de lekkere wijn en de fijne ambiance ervoor dat de irritatie minimaal was. Bovendien maakte de sympathieke uitstraling van deze jonge dames en heren en hun hele aardige bejegening een hoop goed.

Het publiek
Het RIJKS restaurant is een favoriete plek voor toeristen en lokale Amsterdammers. De bezetting is dankzij de wat hogere prijzen wel wat ouder en met een hoog ‘oud zuid’ gehalte, zonder vervelend te zijn. Veel cultuursnuivers, shoppers van de PC Hooftstraat, toeristen die weten wat genieten is en natuurlijk culinaire liefhebbers van Joris Bijdendijk zijn kunsten. Echt een restaurant voor een avondje uit, of voor een bijzondere lunch na het museumbezoek.

Het eten
Het RIJKS restaurant werkt met allemaal kleine gerechtjes van het formaat van een tussengerecht die je eventueel los zou kunnen eten, maar samen een mooi menu vormen dat je zelf kan samenstellen. Met een groene kleurencode wordt aangegeven welke gerechtjes ook vegetarisch mogelijk zijn en die keuze is ruim: knolselderij van ’t spit met messenkleverkaas zachtgegaarde dooier en amandeltjes, een potpouri van erfgoed groenten, pompoen en kastanje met gebakken eekhoorntjesbrood en hazelnoot, gebraiseerde pastinaakjes of geglaceerde witlof met oude Remeker kaas. Een heerlijke Hollandse selectie met veel aandacht voor groenten! Ook de desserts zijn creatief, verrassend en helemaal naar mijn smaak: baobab hangop met kokossorbet gezouten caramel en nootmuskaatijs, granaatappelbol met bloedsinaasappel en amandeltjes, rijstebrij met abrikozencompote limoenblad en advocaat. Mmm!

De rekening
Bij RIJKS restaurant betaal je 52,50 voor vijf gerechtjes plus een dessert of 72,50 voor zeven gerechtjes, een huisgemaakt oublie-ijsje en een dessert. Daarnaast kan je je eigen menuutje of lichte lunch samenstellen aan de hand van de gerechtjes die varieren tussen de 7 en 14 euro per stuk voor de meeste vegetarische varianten. Het is dus up to you en je avond kan naar jouw wens en portemonnee ingericht worden. Een feestje!

RIJKS restaurant, Museumstraat 2 Amsterdam, 020 674 75 57, www.rijksrestaurant.nl

Ga jij deze hotspot binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Ik ben altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat me weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Twitter of in een reactie. En heb jij andere aanraders? Ook die hoor ik graag!

IMG_7733      IMG_7732

IMG_7730       IMG_7725

IMG_7740      IMG_7750

IMG_7756      IMG_7753

IMG_7734      IMG_7764

Summary
RIJKS restaurant: cultuur, design & culinair
Article Name
RIJKS restaurant: cultuur, design & culinair

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!