Print Friendly, PDF & Email

In een klein, knus, nietszeggend straatje in Amsterdam Oost vind je restaurant Rijsel. Een klein vol restaurant waar het iedere avond, zeven dagen per week, druk is. De inrichting is nonchalant, de bediening uiterst charmant en de prijs-kwaliteit is top. Echt een zaakje voor Amsterdammers.

Het interieur
Rijsel presenteert zichzelf als een rauw Amsterdams tentje met flair. Dat begint al bij het uithangbord met de guitige haan erop die tussen de woonhuizen uitsteekt. Op de stoep tussen de geparkeerde fietsen van bewoners zitten enkele rokers te borrelen, het kan allemaal. De entree is vreemd als van een magazijn met als pronkstuk de levensgrote weegschaal waarop iedere gast, komend of gaand, even gaat staan. Dat is waar de pret begint. Vervolgens arriveer je in een roemoerig, levendig restaurant waar van alles te zien valt. De verschillende type mensen, de bediening die opvalt door hun stijlvolle zwarte tenues, de huiskamerachtige ruimte gevuld met Fransogende houtentafeltjes, diverse stoelen, tuttige doch humoristische gordijntjes en planten en een mooie verzameling flessen en glazen. De sfeer is ronduit uitnodigend.

De bediening
De bediening maakt je avond in Rijsel. Zelden zag ik zoveel jonge, innemende, charmante, eigenzinnige types bij elkaar die de kunst van de gastvrijheid tot in hun tenen beheersen. Ze voelen feilloos aan waar een tafel behoefte aan heeft, een praatje of juist rust, een grapje of een advies en alles op z’n tijd. Nooit is je glas leeg, nooit hoef je verlegen te zitten om iets te vragen. Ze zijn met velen en ze doen het goed. Het plezier en de teamspirit straalt er vanaf en je voelt je deelgenoot van deze vrolijke Rijselfamilie. Hulde daarvoor.

Het publiek
Zoals gezegd is Rijsel echt een zaakje voor Amsterdammers. Je vind er dan ook de volledige blauwdruk van de Amsterdamse bewoners: vlotte studenten, vrolijke jonge stellen, bijzondere individuen, cultureel ontwikkelde vijftigers en karakteristieke ouderen. Het zou op een schilderij kunnen passen. De mensen gaan vlot en ontspannen gekleed, doch alsof ze een avondje uitgaan. En dat is ook zo bij Rijsel.

Het eten
Wat het eten betreft is de geweldige prijs-kwaliteit verhouding het handelsmerk van Rijsel. Een drie-gangen-menu kost standaard 31,50, je kan echter ook voor zeer goede prijzen à la carte eten. De keuze is beperkt maar goed en bovendien wisselt het menu ongeveer dagelijks. De keuken weet immers dat het iedere avond vol zit waardoor ze hun inkoop heel exact kunnen afstemmen. Alles is dus dagvers, beter kan natuurlijk niet.
Daarnaast heeft Rijsel een mooie diverse wijnkaart met wijnen uit verschillende segmenten en ook de huiswijnen zijn zorgvuldig geselecteerd en netjes geprijsd: 4,50 per glas. Zo pronkt Rijsel met twee buitengewoon goede rode huiswijnen, absoluut tegengesteld van smaak en karakter maar beiden even lekker. Een zachte fijne Barbera uit de Italiaanse Piemonte en een krachtige Côtes du Rhone ‘Le Petit Chapton Rouge’. De rode wijn heeft rijkelijk gevloeid, over de witte huiswijn kan ik helaas weinig zeggen maar afgaand op de rode is deze zeker de moeite waard.

Vegetarisch smullen
Op de menukaart van Rijsel staan hoofdzakelijk vlees- en visgerechten maar er is altijd een vegetarische mogelijkheid en daar wordt dan ook dagelijks gebruik van gemaakt. De culinaire avond in Rijsel begint met een amuse. Een bijzonder attente binnenkomer die ik niet verwachtte in de ontspannen openhartige sfeer maar daarom des te leuker. In mijn geval betrof dit een heerlijke bruschetta met paddenstoelen, waarna ik als vegetarische gast verrast werd met voorgerecht van auberginekaviaar met artisjok en comté en als hoofdgerecht een flan van bloemkool met snijbiet en cantharellen. De borden waren sierlijke opgemaakt en de gerechten waren creatief, goed doordacht en smakelijk. Ik kan niet zeggen dat het me bij zal blijven als uitzonderlijk maar ik was meer dan tevreden en met de fantastische wijn erbij was mijn feestje compleet.

De rekening
Bij Rijsel betaal je 31,50 voor een drie-gangen-menu of 8,50 en 18,50 voor een vegetarisch voor- en hoofdgerecht. Hierbij krijg je altijd een kleine amuse en flessen leidingwater. Een absoluut pluspunt. Daarbij betaal je 4,50 voor een glas veel te lekkere huiswijn en 7,50 voor een aangeklede koffie met friandises. Een prijs die Rijsel met haar unieke sfeer en meest charmante bediening meer dan waard maakt. Ik kom hier zeker terug!

Restaurant Rijsel, Marcusstraat 52B Amsterdam, 020 463 2142, www.rijsel.com.

Restaurant Rijsel     Restaurant Rijsel

IMG_4887     IMG_4895

IMG_4891     Restaurant Rijsel

Summary
Rijsel: uniciteit & flair
Article Name
Rijsel: uniciteit & flair