Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Dankzij de Dining with the Stars-week kreeg ik de kans te dineren bij dit chique twee-sterren-restaurant dat al maanden op mijn verlanglijstje stond. In een prachtig interieur met een wijds uitzicht over Amsterdam genoot ik van een vegetarisch vijf-gangen-menu vol bijzondere smaken en structuren. Usual unusual zoals &Samhoud het zelf noemt.

Het interieur
&Samhoud Places bevindt zich aan de nieuwe boulevard die aan de oostzijde van het station gelegen is en eindigt bij de OBA. Een stukje nieuw, hip Amsterdam waar die twee-sterren-restaurant helemaal tussen past. Beneden vind je een moderne ‘brasserie’ waar je kan genieten van betaalbare, meer laagdrempelige gerechten uit dezelfde keuken. Boven is het echte culinaire feest dat zich afspeelt in een stemmige ambiance met mooie, luxe materialen, veel aarde tinten, een prachtige open keuken achter glas en waanzinnig grote ramen waardoor je alle fietsers en wandelaars op de boulevard nauwkeurig kan bestuderen. Een luxe oase midden in de bedrijvigheid van de stad.

Het publiek
&Samhoud Places is verreweg een van de duurste restaurants van Amsterdam. Daardoor is een avondje culinair genieten hier niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig hebben ze de brasserie zodat meer mensen de unieke kookkunst kunnen ervaren en dankzij de Dining with the Stars-week vond ook ik mijn weg naar dit restaurant. Al met al is &Samhoud Places een plek voor liefhebbers van culinaire experimenten, liefhebbers van het hoogsegment en liefhebbers van ‘nieuw en hip’, en daaraan hangt nu eenmaal een prijs.

De bediening
&Samhoud Places heeft een relatief jong team met veel mooie mensen. Netjes gekleed in zwart, niet te formeel, met allemaal vrolijke felgekleurde sneakers. Zoals te verwachten valt is de bediening buitengewoon vriendelijk en professioneel. Ze doen er alles aan om je een avond lang in de watten te leggen en je helemaal thuis te laten voelen. Tot tweemaal toe werd de deur van het toilet voor mij open gehouden nog voordat ik er was, dat is nog eens alertheid. Ook ons wijnarrangement werd keurig op tijd verzorgd: voor de komst van de nieuwe gang was ons glas ingeschonken. Perfect.

Het eten
Moshik Roth, de chef van &Samhoud Places, bekend van het Brouwerskolkje, is dol op moleculair koken. Wetenschappelijke experimenten komen eraan te pas om de smaken en structuren te vervolmaken. Een van zijn ‘signature dishes’ is ‘Het Perfecte Ei’, oftewel een eierdooier die een uur lang op exact 62 graden gegaard is. Dit zorgt voor de ultieme substantie. Je moet het maar bedenken… Ik kan niet zeggen dat mijn smaak- en reukorgaan dusdanig zijn ontwikkeld dat ik deze technieken op waarde kan schatten, wel is het erg bijzonder om te mogen dineren op een plek waar de gerechten met zoveel aandacht, liefde, kennis, ervaring en wetenschap zijn bereid. Overbodig om te zeggen dat het allemaal bijzonder lekker is, al kan ‘lekker’ onmogelijk recht doen aan deze kunst van koken.

Vegetarisch smullen
In de praktijk leverde mij dit een geweldig menu om waarbij ieder hapje een geur-, smaak- en structuursensatie was. Een menu vol beleving, ervaring en verrassing. Het begon bij de amuse: een unieke imitatie van een ravioli gemaakt van uitsluitend tomaat met een pestovulling. Daarna kreeg ik het beroemde Perfecte Ei met een crème van eekhoorntjesbrood, geschaafde champignon en dragon. Het eerste tussengerecht bestond uit drie variaties van pompoen geserveerd in een horentje, in de vorm van gnocchi met truffel en tot slot als hemels ijsje. Het tweede tussengerecht was een prachtig herfstpalet met diverse grof gesneden vergeten groenten en een beurre blanc. Als hoofdgerecht genoot ik van een fris slaatje met schorseneren gegaard in zure appel en een pittige paprika gevuld met aubergine, zwarte olijven, bulgur en een yoghurtdressing. Het dessert tot slot was een kunstwerkje: een met bladgoud omhuld reep 68% chocolade met diverse structuren van kokos en een bolletje bananenijs. Bij deze vijf gangen werd ons een zalig wijnarrangement geserveerd met diverse minder bekende wijnen van kleine wijngaarden die uitstekend samen gingen met de gerechten. De avond eindigde met een verzameling overheerlijke friandises: een schuimpje van limoen, een zachte karamel, een traditionele madeleine, een bonbon van witte chocolade met aalbessenvulling en een chocoladetruffel gevuld met wiskey. Hierbij dronk ik een thee van verse rozenblaadjes geserveerd in een Japans servies met theekopjes ter grote van een shotglaasje. Buitengewoon charmant, maar doe mij als echte theeliefhebber maar gewoon een fatsoenlijk glas. Dat is dan ook het enige minpuntje wat ik kan bedenken.

De rekening
In verband met de Dining with the Stars week betaalde ik bij &Samhoud Places 70 euro voor een vijf-gangen-menu, plus 45 euro voor het wijnarrangement en 8,50 voor de thee plus een scala aan friandises. Op een gewone avond – houd je hart vast – betaal je 129,50 voor een vegetarisch drie-gangen-menu of 169,50 voor een vegetarisch zes-gangen-menu. Dat is de prijs die je betaalt voor ongekende culinaire kunst.

TIP! In de brasserie van &Samhoud Places verkopen ze voor 12,50 een unieke cheeseburger waarbij de burger gemaakt is van uitsluitend tomaat: Tomeato. Ze serveren deze met een knipoog naar Mac Donalds in een ouderwets burgerbakje met frietjes. Ik heb hem mogen proeven: de ideale snack. Aanrader!

&Samhoud Places, Oosterdokskade 5 Amsterdam, 020 260 20 94, www.samhoudplaces.com.

IMG_7364      IMG_7385

IMG_7407

IMG_7372IMG_7377

IMG_7392

Summary
&Samhoud Places: usual unusual
Article Name
&Samhoud Places: usual unusual