Print Friendly, PDF & Email

Oké, oké, het is een beetje een dubieuze keuze als hippe vegetariër, maar Speijkervet is té leuk om niet te noemen en ze hebben geweldig vegetarisch eten. De rode lijn is hier echter wel behoorlijk vlezig: het restaurant bevindt zich in een oude slagerij, het logo is een varken en de ze werken met ‘het beest van de week’. Voor iedereen die houdt van de rauwe sfeer a la Rijsel en van stevige concepten is Speijkervet een must-eat.

Het interieur
Speijkervet bevindt zich in een oude slagerij in Amsterdam West op het hoekje van de Admiraal de Ruijter en de Van Speijkstraat. Het interieur is minimalistisch, rauw en met humor. Het hele restaurant is belegd met van die typisch badkamertegeltjes, de buizen lopen over het plafond, de verlichting bestaat uit simpele TL-achtige buizen en de tafeltjes zijn klein met houten stoelen. Toch is het een sfeervol geheel, zeker omdat het grote restaurant bijna iedere avond vol zit. De voorkant van het restaurant is gevuld met vrolijke accesoires zoals een vintage bank en een oude boekenkast en door het restaurant heen hangen bizarre en afwijkende kunstwerken die je zelf moet komen bekijken. Een ludiek en sterk conceptueel geheel.

De bediening
De bediening in Speijkervet is vlot en vriendelijk. Harde werkers die flexibel omgaan met wensen en bestellingen en zien wanneer een glas wijn leeg is en gevuld moet worden. Ook zijn ze in voor een praatje en verhogen zo de sfeer van het toch al bruisende restaurant. Een goed team dat je een fijne avond kan bezorgen.

Het publiek
Het publiek in Speijkervet is heel gemengd, ik vind het lastig te bepalen. In ieder geval is het publiek breed, want het restaurant is behoorlijk groot en zit bijna altijd – week of weekend, regen of zonneschijn – vol. Dit betekent dat Speijkervet een geliefde plek is onder veel Amsterdammers, locals uit de West, misschien zakenmensen van Sloterdijk en mogelijk toeristen. In ieder geval een gemêleerd gezelschap waar jong tot oud zich thuis zal voelen.

Het eten
Het is niet helemaal een topic voor De Hippe Vegetarier, maar toch vind ik heel mooi om te vertellen. Speijkervet werkt namelijk met ‘het beest van de week’. Dat wil zeggen dat er iedere week een ‘beest’ binnenkomt dat van top tot teen verwerkt wordt in het Chefs Menu van die week (5 of 7 gangen). Alles wordt gebruikt. Op een bepaalde manier vind ik dit toch respectvol en een interessantere keuze dan de gebruikelijke vleesvarianten op de kaart. Deze heeft Speijkervet natuurlijk ook, maar in beperktere mate. Een concept dat past bij de plek.

Vegetarisch smullen
Door de vlezige uitstraling van Speijkervet had ik zo mijn twijfels bij het vegetarische eten, maar ik werd allerminst teleurgesteld. Op de kaart staan diverse vegetarische gerechten die passen binnen het straatje van De Hippe Vegetariër: creatief met groenten en een beetje anders dan anders! Denk aan een hangop van geitenkaasyoghurt met bietjes, krokante rogge en gerst vooraf, of een salade van venkel, appel, bleekselderij en blauwe kaas met een hazelnoot vinaigrette. Als pasta een heerlijke gnocchi met eierdooier, taleggio jonge spinazie en porcini of een buitengewoon lekkere raviolo gevuld met pompoen. Of een hoofdgerecht van knolselderij met zoutkorst, cantharellen, kervel, polenta en Paimpol bonen. Jawel! Daar komt Speijkervet bijzonder goed mee weg, plus natuurlijk hele lekkere wijn zowel per glas als per fles.

De rekening
Bij Speijkervet betaal je 41,50 of 49 euro voor het Chefs Menu van 5 of 7 gangen. Verder zijn de voorgerechten gemiddeld 10,50, de pasta is 12,50 voor een kleine portie en 17,50 voor een grote portie, en voor het vegetarisch hoofdgerecht tot slot betaal je 17,50. Een kaasplankje kost 9,50 en een dessert gemiddeld 6 euro. De wijnen variëren van 4 euro tot 6,50 per glas, tenzij er een bijzondere fles open is, en de flessen kan je krijgen van normaal tot ‘super duur’. Voor ieder wat wils bij Speijkervet, en dus ook voor de vegetariër.

Speijkervet, Admiraal de Ruijterweg 79 Amsterdam, 020 223 60 04, www.speijkervet.nl.

Ga jij deze hotspot binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Ik ben altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat me weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Twitter of in een reactie. En heb jij andere aanraders? Ook die hoor ik graag!

IMG_5846      IMG_5849

IMG_5855      IMG_5857

IMG_5868      IMG_5866

IMG_5861      IMG_5871

Summary
Speijkervet: dubieus maar té leuk
Article Name
Speijkervet: dubieus maar té leuk