Steun lokale ondernemers: 6x initiatieven om de horeca te helpen
Enza Bom

Steun lokale ondernemers: 6x initiatieven om de horeca te helpen

vrijdag 16 oktober 2020
Daar gaan we weer. Tot onze grote teleurstelling heeft de horeca wederom haar deuren moeten sluiten, laten we hopen dat het positieve effect hiervan snel zichtbaar is en de deuren weer open kunnen! Tot die tijd gaan wij vooral thuis genieten van al het lekkers dat de horeca te bieden heeft, of dit nu is in de vorm van afhalen, bezorgen, doneren, een smakelijke verrassingsbox of dat we alvast een cadeaubon kopen om in te zetten zodra het kan. Zo steunen we in deze tijd ook de horeca!

Want, hoewel het er niet op lijkt dat we met de nodige maatregelen snel weer kunnen aanschuiven bij al deze horecagelegenheden, is nu het moment om vooruit te denken. Veel zaken hebben het namelijk zwaar doordat ze dicht moeten blijven. Daardoor maken de eigenaren veel verlies en zit het personeel thuis zonder werk. Zo zijn het vooral de kleine zaken voor wie het in deze tijd moeilijk is om overeind te blijven. Gelukkig zijn er manieren om deze ondernemingen te steunen zodat jij straks weer gewoon van je favoriete restaurants kunt genieten. Lees snel verder voor de leukste initiatieven!

Afhalen
Iets wat je misschien al is opgevallen onderweg naar de supermarkt, is dat meerdere plekken waar je normaal plaats kan nemen om te eten zichzelf nu hebben omgetoverd tot afhaalrestaurant. Snak jij naar die verse kikkererwtensalade of Italiaanse melanzane? Grote kans dat je die gewoon kan blijven eten, maar dan een keer in je eigen huis. Een hele nieuwe ervaring dus. Het enige wat je hoeft te doen is het eten zelf even ophalen. Meteen een goed excuus voor een ommetje! Op deze website vind je alle restaurants die meedoen bij jou in de buurt.

Bezorgen
Ook jouw favo gerechten thuis laten bezorgen is een fijne manier om jouw quarantaine iets plezieriger te maken én om een eettentje te redden. Zo zijn er nu extra veel mogelijkheden om thuis te dineren, of je nu samen dineert of alleen. De campagne #samenuitsamenthuis is een branche breed initiatief om de horeca een steuntje in de rug te geven. Verschillende bezorgservices zoals Thuisbezorgd doen hieraan mee. Ook Deliveroo is van de partij; extra duurzaam omdat de drivers vooral zonder elektriciteit fietsen. Ook biedt Deliveroo nu producten aan uit de HEMA winkels. Van UberEats krijg je via de app nu ook eenmalig 10 euro korting op je bestelling.

Een ander kersvers en superleuk initiatief dat ons niet is ontgaan, is Vegafoodies. Dit is een platform exclusief gereserveerd voor vegetarische en veganistische restaurants! Deze startup stond al in de startblokken maar heeft vanwege de sluiting van vele zaken ervoor gekozen de service vervroegd te beginnen. De website is daarom helaas nog niet te gebruiken voor consumenten, maar restaurants kunnen zich uitsluitend in deze periode gratis aanmelden. Dit is zeker een website om de komende tijd in de gaten te houden! Ben jij of ken jij iemand met een vega(n) onderneming? Klik dan snel hier.

Doneer
Kan je zelf nog makkelijk je hand boven het hoofd houden? Voor sommige mensen is dat niet het geval. Doneer nu via een Tikke een bedrag naar keuze (vanaf 5 euro) aan de voedselbank. #staysafeengeef

Ook kan je ervoor zorgen dat jij straks weer lekker uit eten kan. Onder het mom van 'wees geen krent en red je favoriete eettent' kun jij ook naar jouw favoriete restaurant een kleine donatie overmaken. Op deze website staan al een heleboel restaurants geregistreerd. Je kunt een gerecht doneren en je mag zelf de prijs bepalen. Horecaliefhebbers Lama Lama zorgen ervoor dat het bedrag bij desbetreffend restaurant terechtkomt. Nu doneren, is straks weer dineren!

Verrassingsbox
De supermarkten werken op volle toeren, zo snel dat het vakkenvullen bijna niet meer bij te houden is. Bij de kleine, lokale winkels zoals de bakker en de groenteboer lijkt het misschien ook drukker dan voorheen, maar juist ook zíj hebben onder de sluiting van de horeca te lijden. Deze branche is namelijk erg afhankelijk van de inkoop van de horeca, en kunnen nu dus ook wat hulp gebruiken. Zo hebben in Amsterdam al verschillende ketens de handen ineengeslagen en pakketten ontwikkeld waarmee jij thuis in luxe kan overleven. Kijk nu op supportyourlocals.nl voor jouw samengestelde pakket (toiletpapier inbegrepen).

Gelukkig zijn er meerdere steden die zo'n initiatief zijn gestart. In Rotterdam hebben meerdere ondernemers waaronder Jordy's Bakery, Floating Farm, Jack Bean en Kaapse Brouwers de handen ineen geslagen. Ook Eindhoven doet mee met #supportyourlocals en in Den Haag kan je terecht voor de Haagse schatten box.

Ook met de vegabox van borrel experience kan je thuis feestelijk het weekend inluiden. Dit initiatief is opgezet in samenwerking met Hapjes aan Huis en Olijck. De boxen worden gratis bezorgd door heel Nederland.

Nóg een verrassende box is de Funghi Friday BBQ Box, gevuld met diverse producten op basis van paddenstoelen. Perfect om vegetarisch het weekend in te luiden met jouw eigen barbecue in de tuin of op het balkon! Het bedrijf Botanic Bites is gevestigd in Eindhoven en heeft deze actie opgestart om alle funghi's die nu niet in de horeca worden gebruikt te redden en ervoor te zorgen dat deze niet in de prullenbak belanden. En daar kan jij nu extra duurzaam van genieten!

Alle initiatieven die onder #supportyourlocals zijn opgestart, van boerderijwinkel tot foodbox, zijn te vinden op deze website.

Uit eten: claim alvast jouw tafeltje
Veel restaurants verkopen nu cadeaubonnen waarmee jij jouw favoriete onderneming nu kan steunen, en daar later lekker uit eten kan. Ook heel leuk om weg te geven! Een ander superleuk en verassend initiatief is SupriSeat. De naam verklapt het al een beetje maar via deze website kun jij een diner boeken bij een van de restaurants die meedoen bij jou in de buurt. Je plant op de website een moment in dat jou uitkomt in de verre toekomst. Wanneer de horeca de deuren weer kunnen openen, wordt jouw tafeltje automatisch gereserveerd. Zo steun jij deze ondernemingen door nu alvast een tafeltje te boeken, én heb jij straks een leuk verrassingsdiner om naar uit te kijken!

Challenges
Om quarantaine wat minder saai te maken, zijn er ook een aantal challenges opgezet. Zo helpt het initiatief #blijflekkerthuis om leuke en grappige dingen te verzinnen waarmee jij de dag doorkomt! Ook is er de #samenlunchchallenge, om bedrijven en medewerkers te challengen om thuiscollega's te verassen met een heerlijke lunch van de horeca. Op deze manier worden thuiswerkers gemotiveerd en bedankt!

Weet jij nog leuke manieren om de horeca te steunen? Laat het aan elkaar weten in de reacties, op Facebook of Instagram! We doen dit samen!

 

2 Reacties

Als het gaat om het steunen van de lokale ondernemers moet u bij www.lokaalede.nl zijn. Lokaal Ede is een platform waar Edese ondernemers samenwerken om de lokale economie te versterken. We zijn in deze maatschappelijke crisis begonnen met de lancering van de twee boxen: de thuiswerkbox en de borrelbox. Op dit moment werken we samen met zo’n twaalf organisaties. In snel tempo sluiten steeds meer ondernemers zich bij het platform aan. Op zoek naar een genietmoment of een leuk cadeau? Klik gerust op onderstaande boxen voor meer informatie. Op dit moment is er een Kerstbox, het perfecte kerstcadeau voor deze kerst, u kunt hier uitgebreide informatie vinden over de kerstbox: www.lokaalede.nl/kerst-cadeau

11:44 19 januari 2024

Hoi Maurice, dit is ook echt een super initiatief. Bedankt voor het delen! :) Met vriendelijke groet, Enza

11:44 19 januari 2024

LS, ik wil graag horeca steunen, maar wat nu als ze straks failliet gaan? Ik hoor graag van u. Met vriendelijke groet, Jesse Budding

11:44 19 januari 2024

Hoi Jesse, laten we hopen dat met al onze steun de zaken juist open kunnen blijven, maar mochten zaken desondanks toch genoodzaakt zijn om faillissement aan te vragen dan hebben wij in ieder geval ons best gedaan. Het blijven onzekere tijden en niemand weet wat er gaat gebeuren, maar ondertussen worden wij erg blij van alle leuke horeca initiatieven en willen we die zo lang mogelijk blijven delen om zo te helpen om open te blijven.

11:44 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.