Print Friendly, PDF & Email

Ik voelde me een eregast toen ik uitgenodigd werd voor de opening van Taiko, het nieuwe restaurant in het mooie Conservatorium Hotel aan de Van Baerlestraat. Taiko vervangt Tunes en speelt in op een Amsterdamse trend: haute culinaire Aziatisch. Piekfijne, lichte gerechtjes met een scala aan kleuren en smaken. Precies waar hippe vegetariërs blij van worden.

Het interieur
In Taiko is de opstelling van Tunes gehandhaafd, maar dan in meer Aziatische sferen. Het is een relatief klein, vrij vol restaurant, maar dankzij de minimalistische bezetting op tafel (stokjes!) heeft het geheel toch een rustige uitstraling. De tafels, stoelen, wandkasten en lampen zijn allemaal zwart, met kleuraccenten in de decoratie. De muur van het restaurant is een oorspronkelijke ‘brick-stone wall’ die zorgt voor een urban uitstraling. Door de grote ramen voor en achterin het restaurant kijk je op het binnenhof van het Conservatorium Hotel en de Van Baerlestraat, helaas zijn de tafeltjes aan deze ramen schaars. De keuken tot slot is een echte eye-catcher: een prachtige glazen uitbouw in het restaurant waar je precies kan zien wat er gebeurt. Tot in de puntjes verzorgd en doordacht.

De bediening
Op deze bijzondere avond had de bediening het niet gemakkelijk: een volle zaak gelijktijdig voorzien van hetzelfde negen-gangen-menu met bijpassend wijnarrangement, dat vraagt opperste concentratie. Ik kan niet zeggen dat alles perfect verliep, maar de enorme vriendelijkheid en service-gerichtheid maakte dat meer dan goed. Leuke jonge heren en dames, beslist niet stijf, in voor een praatje en te allen tijde behulpzaam en met een luisterend oor voor wensen of opmerkingen. En dat is natuurlijk waar het om gaat, met die houding loopt het binnen een paar weken gestroomlijnt.

Het publiek
Gevestigd in het prachtige Conservatorium Hotel en nieuw in Amsterdam is Taiko nu natuurlijk helemaal hip en happening. Binnen- en buitenlandse gasten van in en buiten het hotel komen dit nieuwe vlagschip van chefkok Schilo ervaren. Een grote groep bijzondere mensen dus: gasten uit de culinaire wereld, journalisten, vrienden van het Conservatorium, nieuwsgierige Amsterdammers en noem maar op. Zodra de eerste storm geweest is hoop ik dat het een restaurant wordt voor iedereen – jong of oud – met een liefde voor haute cuisine Aziatisch dat op top niveau bereid wordt, in een sfeervolle omgeving.

Het eten
Bij Taiko is het eten het absolute hoogtepunt. Ik schreef het al: haute cuisine Aziatisch. De kaart is eenvoudig en heeft een selecte keuze aan mooie, pure gerechten. Ook voor de vegetariër (of veganist) zijn hier ruim voldoende mogelijkheden. Op kunstige wijze wordt er gewerkt met kleur, smaak en structuur, een waar feestje voor het oog en de mond. Daarnaast zijn ook de wijnen buitengewoon zorgvuldig geselecteerd en goed passend bij de gerechten. Van de sake tot de dessertwijn, het is iedere keer weer een vernieuwende harmonie.

Vegetarisch smullen
In mijn royale negen-gangen-menu – dat Aziatisch licht verteerbaar was! – werd ik verrast met een heerlijke Daikon roll met daarin paddenstoelen, radijs en gember. Daarna een zijdezachte tofu met structuren van tomaat, watermeloen en shiso (een munt-achtig kruid). Dit werd gevolgd door een authentieke miso soep met zeewier en ceps, en even later vier prachtige Japanse dumplings (gyoza) met sesam-spinazie crème. Als hoofdgerecht een echte oergoede Green Curry zoals deze hoort te smaken en een Akasha sushi-roll. Met als afsluiting een ijs-sake met gember en tot slot zachte tapioca met kokos, mango en pandan. Desserts waarna je nog steeds lichtvoetig naar huis kan! Laat ik tot slot niet vergeten te zeggen dat mijn tafelgenoot die eveneens een ervaren restaurantganger is en op z’n tijd wel geniet van vis en vlees verbluft was door de kwaliteit van de rauwe vis en de sashimi: puurder dan puur. Dus op alle fronten doet Taiko het hier uitstekend.

De rekening
Als je Taiko op z’n best wil ervaren, met alle smaken en kleuren op het palet, dan betaal je 85 euro voor dit vegetarische negen-gangen-menu. Je kan echter ook aanschuiven voor een kleiner hapje. De prijzen voor de individuele groentengerechtjes variëren tussen 9 euro voor sushi, miso-soep of dumblings tot 23 euro voor de vegetarische curry. Qua cocktails en wijnen kan je het zo gek maken als je zelf wilt. Of je nu komt voor een klein of uitgebreid bezoek, haute cuisine Aziatisch bij Taiko is een omweg waard.

Taiko, Van Baerlestraat 27 (Conservatorium Hotel) Amsterdam, 020 570 0000, http://www.conservatoriumhotel.com/nl/restaurants-and-bars/tunes-restaurant

Ga jij deze hotspot binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Ik ben altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat me weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Twitter of in een reactie. En heb jij andere aanraders? Ook die hoor ik graag!

IMG_5300      IMG_5311

IMG_5295      IMG_5325

IMG_5334      IMG_5328

IMG_5339      IMG_5304

Summary
Taiko: haute cuisine Aziatisch
Article Name
Taiko: haute cuisine Aziatisch