Print Friendly, PDF & Email

Vandaag ziet Vegan Monday er iets anders uit dan dan je van ons gewend bent. Vandaag delen wij namelijk geen recept, maar een hotspot. Waarom? Omdat dit geheel vegan menu bij restaurant Taiko echt de moeite waard is! Het menu is t/m eind juli te bestellen en daarom willen we dit nieuwtje meteen met je delen!

Hanami
Het menu heet Hanami Omakase. Hanami betekent letterlijk ‘kijken naar de kersenbloesem’. De lente is namelijk het moment dat in Japan de kersenbloesem in bloei staat. Japan staat niet voor niets bekend om de prachtige kersenbloesem. Omdat de kersenbloesem maar korte periodes in bloei staan, is het extra bijzonder om het een keer mee te maken. Wanneer de kersenbloesem precies groeit, weet niemand zeker, dus de week waarin de bloesem bloeit is dan ook heel bijzonder. Sakura, dat kersenbloesem betekent, is daarnaast ook het symbool van de vergankelijke schoonheid in Japan.

Omakase menu
Omakase betekent ‘ik laat het aan jou over’ en dat is precies wat je doet als je het volledig vegan Omakase menu bestelt bij restaurant Taiko. In negen gangen met verschillende gerechtjes verrast de chef je met zijn handgeselecteerde specialiteiten. De volgende gerechten zijn onderdeel van het vegan Omakase menu:

  • Sakura lente fruit met rabarber en koolrabi
  • Wortel tartaar met wasabi, kimchi en koriander
  • Zeewierpizza met soja, zeekool en een emulsie van algen
  • Koude tom kha yen met shanghai bao buns met zwarte knoflook
  • Hollandse asperges met sesam, pastinaak en gunkan sushi
  • Geroosterde bloemkool met soja-hazelnoot miso
  • Silken tofu met paddenstoelen en szechuan aubergine
  • Water drop cake met amandelmelk en Sakura mochi
  • Chocolade kersenbloesem

Het interieur
Restaurant Taiko bevindt zich in het prachtige Conservatorium Hotel en deelt daarom ook een gezamenlijke ingang. Het Conservatorium Hotel is een ontzettend mooi historisch gebouw en de plek waar oude en moderne architectuur samenkomen. Restaurant Taiko heeft daarentegen een andere stijl. De Japanse serene stijl komt terug in de inrichting en er is een donkere maar intieme setting in het restaurant. Bij binnenkomst spot je direct de kersenbloesem en waan je je in een oase met rust. In de keuken zijn chefs ontzettend zen aan het werk en kan je daarnaast de kunst van het sushi rollen afkijken.

De bediening en gasten
De gasten die Taiko bezoeken, komen voornamelijk van buiten het hotel. Het zijn dus geen hotelgasten, maar eerder mensen uit de buurt of uit de omgeving van Amsterdam. Groepen maar ook koppels komen een voor een het hotel binnen en kijken hun ogen uit van alle zorgvuldig opgemaakte gerechten die uit de keuken hun weg naar tafel vinden. Een selectie aan wijn en in een enkel geval saké, begeleiden de gerechten. De sommelier vertelt je hier graag meer over.

Een aperitief in Tunes Bar
In het prachtige Conservatorium Hotel bevindt zich de Tunes bar, waar je vooraf plaats kunt nemen om je te laten verrassen. Wanneer je besluit een drankje te doen in Tunes bar, probeer dan vooral de Nikka Coffey Gin die wel heel bijzonder geserveerd wordt. Namelijk op een helder ijsblok van langzaam opgevroren, gefilterd water met daarin het logo van het hotel. Hoe bijzonder is dat!

Veganistisch genieten
Het vegan Omakase menu, ter ere van de Hanami bij Taiko restaurant, is een culinair uitstapje naar Japan. De Japanse keuken en haar combinatie tussen smaak en kwaliteit staan centraal in ieder gerecht dat geserveerd wordt. Ieder gerecht heeft een unieke smaak en zie je terug in de combinatie van ingrediënten. Een mooi voorbeeld hiervan is de zeewierpizza, waar de zilte smaken van de zee centraal staan, maar ook de tom kha yen waar de smaak van groene curry terugkomt in verschillende elementen van het gerecht. De combinatie van pure ingrediënten zorgt ervoor dat je ieder ingrediënt terug proeft in het gerecht. Dit is voor mij significant in de Japanse keuken: de kunst om eenvoudige ingrediënten ontzettend tot hun recht te laten komen.

Een parade aan Japanse gerechten
Binnen het Omakase menu vormen verschillende kleine gerechtjes de gangen. Op deze manier geeft de chef je de kans om zo veel mogelijk verschillende smaken te ervaren en te laten zien wat hij in huis heeft. Persoonlijk vind ik deze manier van eten heel prettig, omdat ik stiekem ook altijd hapjes wil proeven van de gerechten van mijn tafelgenoten en dit nu gewoon kan. Alle gerechten staan namelijk bij iedere gang in het midden van de tafel, ideaal! Doordat verschillende gerechten gedeeld worden, en niet iedereen zijn eigen gerecht heeft, is de eetervaring ook heel sociaal. Zo kun je samen alle gerechtjes proeven en ondertussen ervaringen uitwisselen én favoriete gerechten benoemen. Mijn favoriet, als ik echt één gerecht zou moeten noemen, is de zeewierpizza met soja en zeekoolemulsie van algen. Juist omdat de Japanse keuken bekend staat om het gebruik van zeewier, was ik benieuwd naar de manier waarom zeewier in dit menu verwerkt werd. En de manier is zeker uniek: het knapperige zeewier met romige algenemulsie vormen een perfect gebalanceerde smaakcombinatie, waar je geen genoeg van krijgt. Maar ook de koude tom kha avocado soep op basis van groene curry met zwarte knoflook, cashews, sesam en groene curry ijs (!) die geserveerd wordt samen met de bao buns met gekarameliseerde zwarte knoflook zijn een ware traktatie voor je smaakpupillen! Naast de hartige gerechten wordt het menu afgesloten met niet één maar twee zoete gerechten die het noemen waard zijn! Allereerst de water drop cakes die ontzettend jiggly zijn, gevolgd door de chocolade kersenbloesem waarvan de naam eigenlijk al verklapt wat erin zit. Je raadt het al, chocolade en kersen. Een gouden combinatie die gepresenteerd wordt in de vorm van de kersenbloesem, waar de takken van de boom gemaakt zijn van chocolade en de kersen terugkomen in de vorm van ijs, gel kersen, luxardo kersen en chocolade crumble.

Restaurant Taiko – Van Baerlestraat 27, 1071 – AN Amsterdam – www.taikorestaurant.nl

Ben jij bij restaurant Taiko geweest om het Omakase menu te proeven? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Summary
Taiko: In Japanse sferen met het vegan Hanami omakase menu
Article Name
Taiko: In Japanse sferen met het vegan Hanami omakase menu
Description
We hebben een leuk nieuwtje op vegan monday! Het Omakase menu van restaurant Taiko is helemaal vegan (!) en te bestellen t/m eind juli.
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!