The Green House: genieten van (h)eerlijk en duurzaam eten
Robin Walrecht

The Green House: genieten van (h)eerlijk en duurzaam eten

vrijdag 06 augustus 2021
Wij waren uitgenodigd om een hapje te komen bij The Green House in Utrecht. Dit restaurant ziet er fantastisch uit, een grote kas niet ver van het centrum! Zij nodigden ons uit om te genieten van een heel BIJzonder menu: een menu waar honing centraal staat. Dit menu hebben zij speciaal samengesteld ter ere van de insectenstad die zij deze maand hebben gebouwd in hun tuin. Ben je benieuwd naar onze ervaring? Lees dan snel verder!

The Green House
The Green House zit net buiten het bruisende centrum van Utrecht, maar ontzettend dichtbij het centraal station. Dit restaurant is dus wat rustiger met een ruim terras, maar wel makkelijk te bereiken. Het pand van the Green House oogt erg groot en indrukwekkend en heeft een industriële uitstraling. De naam zegt het eigenlijk al, maar het exterieur van The Green House lijkt op een enorme, glazen kweekkas, en die hebben zij ook! Boven in het restaurant hebben zij meerdere groene vergaderruimtes en hun eigen Urban Farm. Deze kassen mag je ook tijdens je etentje bezoeken, wat een echte aanrader is! Het restaurant heeft een mooie grote open keuken en beschikt over veel houten tafels en overal vind je wel iets groens! Daarnaast hebben zij ook hun principes pontificaal op de muren staan, zoals: "(s)maak impact". The Green House laat trots zien wat zij belangrijk vindt, namelijk milieuvriendelijkheid, no waste en het gebruik van lokale ingrediënten. Deze zorg en passie proef je in elk gerecht weer terug!

Dit restaurant is ook aangesloten bij de Dutch Cuisine. Daar werken zij volgens het 80/20 principe wat inhoud dat zij weinig dierlijke producten gebruiken (maximaal 20%) en kiezen voor veel veggies (80%). Daar houden wij natuurlijk van! Dit betekent dat zij ook wel dierlijke producten hebben, en als je wilt genieten van vis op vlees op een verantwoorde manier, dat The Green House hier een uitstekende plek voor is. Daarnaast is het ook belangrijk voor chefs die aangesloten zijn bij de Dutch Cuisine dat gerechten gezondheid, kwaliteit en duurzaamheid uitstralen. Dit wordt bewerkstelligt door gerechten te maken die lokaal zijn, met ingrediënten in het seizoen en vooral veel groente: dit allemaal met het oog om de aarde een stukje beter achter te laten.



Bee-ville
In juli heeft The Green House hun eigen Bee-ville geopend in hun tuin. Wat zo leuk en bijzonder is aan deze tuin is dat allerlei grote gebouwen in Utrecht zijn nagebootst! Deze tuin is bedoeld voor de allerkleinste bewoners van Utrecht: de insecten! Insecten zijn namelijk een heel belangrijk onderdeel van ons ecosysteem en hebben een groene plek nodig om te wonen, schuilen en nestelen. Om die reden heeft The Green House een eigen insectenstad gebouwd, zodat ook alle kleine diertjes in Utrecht een plekje hebben. Dat is ook de reden dat The Green House tijdens de maand juli een BIJzonder menu om de kaart heeft gezet, zodat iedereen kan genieten van heerlijk eten met lokale honing.

(H)eerlijk eten
Wij werden door erg vriendelijke bediening ontvangen op een zonnige vrijdag avond. We mochten een plekje uitkiezen op het terras, wat omringd was met plantenbakken met verse kruiden. Wij hebben er zin in! Bij The Green House werkt heel leuk personeel dat hart heeft voor de zaak. Iedereen vindt de principes van The Green House belangrijk, en dat zie je terug. Wij kwamen voor het BIJzonder menu, maar je kan ook heerlijke gerechten van de kaart bestellen. Wij kregen speciaal een plantaardige versie van het bijenmenu, echt enorm attent dat ze zo rekening houden met onze eetwensen!

Het bijenmenu begon met een goudbruin stukje toast, met heerlijke honing en verse rozemarijn. De bedoeling was om je vingers te wrijven in de verse rozemarijn en vervolgens een stukje toast af te breken en in de honing te dippen. Wie wist dat zo'n simpel gerecht zo veel smaak kan hebben! Daarna kregen wij koude, geroosterde tomaten in verschillende kleuren, met een tomatencoulis op smaak gebracht met honing, verse kruiden uit de tuin en een chipje van mierikswortel. Dit was echt een heerlijk gerechtje en zag er prachtig uit. De tomaten zijn lokaal en dat proef je meteen. In het derde gerecht stond de groene appel centraal, we kregen geroosterde appel, een appelchipje en rauwe appel. Dit werd geserveerd met een gepofte aardappel met linzensaus, een vegan kaaskroketje en een overheerlijke honing-tijmsaus. Daarna kregen wij een gerechtje met een vegan Griekse kaas, met daarmee een vanille honingdressing, witlof en geroosterde hazelnoot. Als laatste kregen wij geen-stekker ijs. Ja, je leest het goed! The Green House probeert ook zo min mogelijk energie te verbruiken, en daarom gebruiken zij naast hun houtoven ook geen gas en zo min mogelijk elektriciteit. Het dessert was speciaal voor ons gemaakt, een rode vruchten sorbet gemaakt met vloeibare stikstof. Dit gerecht werd geserveerd met eetbare bloemetjes en chocolade munt uit eigen tuin. Wat hebben wij heerlijk gegeten en genoten van deze lekkere, maar ook leerzame avond!



Een teken van waardering voor de planeet
The Green House uit op een hele mooie manier hun waardering voor de planeet en dat zie je in alles terug. Je ziet het in hun interieur, de kassen waarin zij hun eigen groente verbouwen, het zo min mogelijk gebruiken van energie, (h)eerlijk eten en nu ook door het opzetten van hun eigen Bee-ville. The Green House is een bijzonder restaurant, waarbij de gerechten een verhaal vertellen. Dit draagt allemaal bij aan de leuke, speciale ervaring die wij daar gehad hebben en we raden het iedereen aan!

The Green House – Croeselaan 16, 3521 CA, Utrecht - thegreenhouserestaurant.nl

Ben jij ook bij The Green House geweest? Hoe was jouw ervaring? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.