Print Friendly, PDF & Email

In Utrecht is een heel bijzonder nieuw restaurant geopend: The Green House. Achter het Utrecht Centraal Station vind je dit mooie glazen gebouw. The Green House is waarschijnlijk het duurzaamste restaurant in Utrecht. Ze verbouwen hun eigen groenten en kruiden in een eigen urban farm. Verser kan dus niet! Daarnaast zijn ze circulair: afval bestaat niet in hun restaurant. Ook gebruiken ze geen vriezer en draait hun koeling op CO2. Een ontzettend innovatief concept. Wij gingen langs!

Het interieur
Het bijzondere aan The Green House is dat ze volledig circulair zijn. Dat wil zeggen dat niets wordt weggegooid en alles hergebruikt. Dat geldt ook voor het volledige meubilair. Zo zijn bijvoorbeeld de stoelen gemaakt van oude petflessen en de bar en het plafond zijn gemaakt van oude deuren. The Green House is het bewijs hoe mooi gerecycled materiaal kan zijn. Het ziet er namelijk heel netjes en gezellig uit!

Op het dak van The Green House hebben ze een kas waarin ze hun eigen kruiden en enkele groenten verbouwen. De kas staat bomvol met allerlei spannende smaken. De good old kruiden zoals basilicum en bieslook worden er volop verbouwd, maar je vindt er ook varianten als chocolade munt, peper oregano, mosterdblad en olijfkruid. Heel tof! En dat is niet alles, want achter het restaurant hebben ze ook hun eigen groentetuin, waar ze nog meer groenten verbouwen. Radijsjes, worteltjes en ook theeplanten groeien er in vol ornaat. Het water krijgen ze van onderaf, waar zich een enorm waterreservoir van opgevangen regenwater bevindt. Niks wordt verspild!

De bediening en de gasten
Het terras van The Green House zat – mede door het lekkere weer – goed vol! Sinds de opening is het restaurant de hele dag door goed bezet. Door de ruimtelijke indeling zal het niet te krap en overcrowded worden, dus dat is fijn. Door de locatie bij vele kantoren zijn er doordeweeks veel ‘pakken’, maar je kunt er ook prima terecht als je niet vanuit je werk komt. De bediening is gastvrij en vriendelijk. Ze weten je mooie verhalen te vertellen over de duurzame achtergrond van het restaurant en de producten!

Vegetarisch smullen
Je kunt bij The Green House terecht voor ontbijt, lunch, diner en een borrel. De ingrediënten zijn van een lokale boer of komen uit eigen tuin en kas. Regelmatig komt de chef even wat verse kruiden afknippen. En dat proef je! Ik had me nooit gerealiseerd dat echt verse, biologische producten zo veel smaakvoller zijn. De kaart draait dan ook vooral om hun groente. De hoofdgerechten gaan uit van de groente, waar de niet-vegetariërs eventueel vlees of vis aan kunnen toevoegen. Wij mochten een selectie aan gerechten proeven. We kregen verschillende salades, zoals een kruidensalade, cherrytomatensalade en een gepofte bietensalade. De kruidensalade was vers en smaakvol en de cherrytomaatjes waren heel goed op smaak bracht. Die konden echter niet op tegen de gepofte bietensalade: die was zó lekker. De zoete en zachte smaak van de gepofte biet werd mooi gecombineerd met de knapperige chioggiabiet en dikke gezouten room. Hier kon ik wel tien porties van op! Hierna proefden we witte asperges met ei, aardappel, daikon cress en zeekraal. Asperges zijn natuurlijk altijd goed, maar deze combinatie met zeekraal kende ik nog niet. De zilte combinatie paste heel goed bij de asperges! Ik moet wel eerlijk zeggen dat als ik alleen dit gerecht had besteld, ik het wat weinig en veel van hetzelfde zou vinden, omdat er weinig andere smaken in zaten. De vegetarische pizetta – een pizza gemaakt met piadine deeg – was echt ontzettend lekker. Hij was belegd met een spinazie-kruidensaus, blokjes tomaat en boerenkaas. Het klinkt wellicht wat simpel, maar deze pizetta is een dikke aanrader door de bijzondere bodem en kruidige topping! De winterposteleinsalade, meiknolsalade (de weekgroente) en de gepofte ui salade waren allemaal lekker, maar hadden van mij wat spannender en uitgesprokener kunnen zijn qua smaak en structuur. Bijzonder was het ijs dat we kregen. Omdat The Green House geen vriezer heeft, maken ze ijs met stikstof, een restproduct dat ze zo weer mooi kunnen hergebruiken. Wij hadden sorbet gemaakt van frambozensap. Dit had de frisse en zurige smaak van puur frambozensap, je proefde dat er niets anders in zat. Lekker!

Al met al is The Green House een heel duurzaam en bijzonder restaurant waar vooral groenteliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Maar iedereen kan hier terecht! Ik ga in ieder geval nog een keer terug voor de bietensalade en pizetta 😉

The Green House – Croeselaan 16 – 3521 CA Utrecht – www.thegreenhouserestaurant.nl

Summary
The Green House: Utrechtse urban farm
Article Name
The Green House: Utrechtse urban farm
Description
The Green House is het duurzaamste restaurant in Utrecht. Ze verbouwen hun eigen groenten en kruiden in een eigen urban farm. Verser kan dus niet!
Author