Print Friendly, PDF & Email

We’re Smart World heeft ’s werelds 25 beste groenterestaurants uitgeroepen. Dit platform, geheel gewijd aan groente en fruit, heeft de restaurants gekozen die groenten een hoofdrol geven op hun menukaart. Dit betekent dus niet dat ze allemaal volledig vegetarisch zijn, maar wel dat dit de plekken zijn om te proeven wat de wereld van groente te bieden heeft op hoog niveau. En daar zitten twee Nederlandse toppers bij!

Nederlands trots
Uit ons kleine kikkerlandje prijken maar liefst twee restaurants in dit rijtje! Het Amsterdamse restaurant Bolenius en het Zwolse driesterrenrestaurant De Librije mogen met de eer strijken. Wat maakt deze restaurants dan zo bijzonder?

Bolenius
Van Bolenius ben ik groot fan! Dit bijzondere restaurant op de Zuid-As van Amsterdam werd al eerder uitgeroepen tot het beste Nederlandse groenterestaurant 2015, en terecht. Bolenius gebruikt de lokale Nieuwe Amsterdamse kookstijl en verbouwt hun eigen groenten tussen de grote kantoren en woontorens in een eigen Urban Garden. Ook hun groentemenu is werkelijk vegetarisch smullen. Zo at ik er creatieve groente-amuses (bereid op mijn hand!), rode biet gegaard in klei, bruine bonenijs met hangop en een oud-Hollands snoeppalet. Wat mij betreft hip vegetarisch ten top! We’re Smart World prijst Bolenius en chef-kok Luc Kusters omdat hij de ‘eat-local’ gedachte in de praktijk brengt met een ode aan de moestuin en lokale producten. Daarnaast is Kusters bestuurder van Dutch Cuisine, een stichting bestaande uit koks die een duurzame twist willen geven aan de Hollandse eetcultuur. Zijn gerechten bestaan voor 80% uit groente en maar 20% uit vlees of vis en weet deze creatief en verfrissend te brengen, aldus We’re Smart World. Een echte Amsterdamse topper.

Librije
“Eten en drinken doen we elke dag, maar deze dagelijkse behoefte maken wij graag tot een feest voor u, zodat u deelgenoot wordt van onze liefde voor lekker eten en mooie wijnen,” is de mooie quote van Jonnie en Thérèse de Boer, de eigenaren van De Librije waar wij al eens eerder een vegetarische culinaire kookworkshop volgden in hun atelier. De specialiteit van het restaurant, dat met drie Michelinsterren mag prijken, is dat ze juist geen specialiteit hebben. Door te koken en bedienen met hart en ziel, maken ze alles speciaal.  De innovatieve keuken met authentieke streekproducten, nieuwe kooktechnieken en het zelf samenstellen van je menu maakt dit restaurant spannend en verrassend. Jonnie de Boer was van het begin af aan overtuigd van de kwaliteit van de plaatselijke producten en heeft daar dan ook altijd mee gewerkt. Zijn groentemenu onderscheidt zich door de innovatieve en precieze technieken, die de gerechten zeer speciaal maken.

Wereldwijd
De andere beste groenterestaurants komen van over de hele wereld. Zo komen er maar liefst 5 in België (culinair uitstapje bij de buren, anyone?) en een paar uit Frankrijk, maar ook de Verenigde Staten, Peru, China en Thailand. Deze restaurants worden vooral geroemd om het podium dat de groenten krijgen en de speciale manier waarop dat gedaan wordt. Benieuwd? De hele top 25 vind je op de website van We’re Smart World.

Welk van deze restaurants gaat nu op jouw bucketlist? Of ben je er al eens geweest? Laat het ons weten in een berichtje via Facebook, Twitter of op de website. We zijn benieuwd jouw ervaring!

Summary
Article Name
De top 25 beste groenterestaurants ter wereld

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!