Ontdek de geheimen van de Bijlmerbajes: Uniek dineren bij de Maaltuin!
Tessa Emmen

Ontdek de geheimen van de Bijlmerbajes: Uniek dineren bij de Maaltuin!

vrijdag 23 juni 2023
Dineren in een gevangenis? Wij kunnen dit van onze bucketlist afstrepen! Pop-up restaurant De Maaltuin is namelijk deze zomer gevestigd in de Bijlmerbajes in Amsterdam en wij gingen langs. De Maaltuin neemt bezoekers op een unieke reis langs bijzondere locaties. Met heerlijke gerechten, verhalen en live muziek ontdek je de geschiedenis van elke locatie. Elke editie van De Maaltuin is een unieke en verrassende ervaring die je telkens opnieuw wilt beleven. Wij nemen jullie graag mee naar deze bijzondere ervaring!

De Maaltuin
Sinds 2016 opent De Maaltuin haar deuren op betoverende plekken als een rondreizend restaurant. Van kastelen en paleizen tot musea en botanische tuinen, zij weten precies hoe ze een speciale ervaring kunnen creëren voor hun gasten. In plaats van strikte etiquette staat hier ontspannen kennismaken met de verhalen achter deze buitengewone locaties centraal.

Het avontuur van De Maaltuin begon ooit in de prachtige botanische tuinen van Utrecht, met een adembenemend uitzicht en waar je omring werd door duizenden planten. Het werd duidelijk dat deze mooie plek gedeeld moest worden aan het publiek, en zo ontstond het idee van een pop-up restaurant. De Maaltuin is gek op de verborgen parels van Nederland, de meest bijzondere locaties met veel geschiedenis en verhalen die vaak over het hoofd worden gezien.

Sfeer en locatie
De editie van De Maaltuin van deze zomer bevindt zich in het legendarische Bijlmerbajes, midden in het bruisende Amsterdam. Oké, het ligt niet pal in het gezellige centrum, maar gelukkig is het gemakkelijk te bereiken. Zo kun je de Bijlmerbajes bereiken met de fiets, met de auto of met het openbaar vervoer.

Bij aankomst vragen wij ons heel even of we wel op de juiste locatie aankomen. De wijk is volop in ontwikkeling en de gebouwen hebben een stoere industriële uitstraling. Hoewel de torens van de Bijlmerbajes gesloopt zijn, is het onderste gedeelte bewaard gebleven en stond nu bekend als het Bajeskwartier - en daar zit ook het restaurant gevestigd. Eigenlijk vinden we de historische sfeer en het ruwe randje wel wat hebben. Eenmaal binnen merken we meteen dat er nog volop aan het pand gewerkt wordt. Het is nog niet helemaal af, maar dat heeft ook wel z’n charme. Overal zagen we betonnen muren en vloeren. Het lijkt bijna alsof we een set van een videoclip oplopen. Het eetgedeelte daarentegen is volledig ingericht en ziet er fantastisch uit. Overal hangen planten en witte lakens aan de muur, of zijn diezelfde soort lakens in wasmanden gedrapeerd. Dit heeft een reden, want we dineren eigenlijk in de voormalige wasruimte. Het industriële interieur weerspiegelt perfect het karakter van de voormalige gevangenis.

De tafels zijn prachtig gedekt met vintage bestek, elegante water- en wijnglazen. En de gerechten? Die worden niet zomaar op een gewoon wit bord geserveerd, maar elk gerecht krijgt zijn eigen prachtige bord met kleur en reliëf. Op tafel ligt een menu waarop de gerechten van de avond staan vermeld. Hoewel er geen aparte menukaart is voor ons vegetarische menu, worden we bij binnenkomst verwend met een heerlijke vegetarische snack. Je kan ook kiezen voor een glas wijn of een verrassende mocktail. Het personeel is ontzettend gastvrij en vriendelijk, ze komen regelmatig checken of alles naar wens is en of we nog iets willen drinken. Maar dat is nog niet alles! Bij de maaltuin hoort ook live muziek en tijdens ons hoofdgerecht treden er twee jonge artiesten op. Ze zingen een paar nummers en het publiek wordt zelfs uitgenodigd om mee te zingen, wat erg vermakelijk is.



Het menu
De Maaltuin is altijd op zoek naar bijzondere inspiratie voor hun gerechten, en dit keer is dat gevangeniseten. Maar schrik niet, want je krijgt er geen water of droog brood! De gerechten zijn namelijk een moderne twist op gevangenismaaltijden en dat beloofd wat.

Om de volledige gevangeniservaring te beleven worden we gevraagd om voor de eerste gang onze eigen soep op te halen. De gerechten worden geserveerd in stoere, grote pannen, precies zoals je zal verwachten in de Bijlmerbajes. Tijdens onze exclusieve pre-tasting menu worden we meteen verrast met het eerste gerecht: een soep geserveerd in een zwart blik, helemaal bij het thema passend. Bij elk gerecht krijgen we een passende wijn of mocktail geserveerd. Dit keer gaan wij voor de mocktails, die ons aangenaam verrassen. De eerste mocktail was heerlijk zoet met verbena en gember, terwijl de volgende mocktail met komkommer lekker fris is. Het is duidelijk dat ze veel aandacht besteden aan het matchen van de drankjes met de gerechten, waardoor je de alchohol totaal niet hoeft te missen.

Houd er wel rekening mee dat ze alleen aan dineren doen en dus geen ontbijt en lunch serveren. Het menu vanaf 22 juni bestaat uit 5-gangen inclusief een drankarrangement. Als je vegetarisch eet of speciale dieetwensen hebt, geef dit dan aan bij het reserveren, aangezien het standaardmenu niet vegetarisch is.

Voorgerecht
Gazpacho van mais met geitenkaas en basilicum. Deze gazpacho was heerlijk fris, maar kreeg ook een zoete smaak door de toevoeging van mais. De geitenkaas maakt het geheel helemaal af.

Tussengerecht
Gepofte biet op een bedje van fregola, witte wijn saus, hazelnoot en sinaasappelolie. In dit gerecht springt vooral de sinaasappelolie eruit, die samen met de gepofte biet een subtiel zoetje toevoegt, erg lekker!

Hoofdgerecht
Een perfect gemarineerde en bereide portobello met zoetzure pompoen op een puree van citroenboon. De puree van citroenbonen is lekker zacht, maar enigszins neutraal van smaak. Je proeft voornamelijk de bonen zonder veel andere kruiden, maar door de rijke smaak van de portobello is dit niet erg.

Nagerecht
Losgeslagen panna cotta, vijgensorbet en citroengras. Het dessert was verrukkelijk en kunnen we nog steeds over wegdromen. De luchtige panna cotta was romig en de toevoeging van vijgensorbet en citroengras gaf een subtiele zuurheid aan het geheel, wat het dessert compleet maakte.



 

Bijlmerbajes
De Maaltuin heeft weer een unieke locatie ontdekt: de beruchte Bijlmerbajes. De Maaltuin vindt het belangrijk dat het verhaal wordt verteld van de locatie. Aan het begin wordt er daarom ook eerst een kleine rondleiding gegeven door de Bijlmerbajes en worden er bijzondere verhalen vertelt over de gebeurtenissen die zich allemaal af hebben gespeeld in deze gevangenis. Ze vertelden over klassieke ontsnappingspogingen tot spectaculaire acties, maar ook over het leven in de gevangenis. De rondleiding begon bij het hoofdgebouw, langs de check-in. Daarna vervolgde de route naar boven, waar we een schitterend uitzicht hadden over Amsterdam en de binnenplaats van de gevangenis. De rondleiding sloot af bij de wasruimte, waar wij uiteindelijk ook aten. Wij vonden het geen probleem om een avondje in de gevangenis te verblijven!

Al met al…
De Maaltuin in de Bijlmerbajes is een unieke ervaring die je meeneemt op een culinair avontuur met indrukwekkende verhalen. Het restaurant, gelegen in het ruige Bajeskwartier, ademt de sfeer van de voormalige gevangenis met zijn betonnen muren en industriële interieur. Het menu biedt een moderne twist op gevangenismaaltijden, met gerechten die zowel smaakvol als origineel zijn. Durf jij het aan om de geschiedenis en geheimen van de Bijlmerbajes te ontdekken? Reserveer dan nu jouw plekje! En deze ervaring zal je nog lang nablijven.

De Maaltuin @ Bijlmerbajes – H.J.E. Wenckebachweg 48 – https://www.demaaltuin.nl/editie/bijlmerbajes/

Deze zomer staan de volgende edities nog op de agenda:

Paleis Soestdijk: 18 mei - 18 juni (is al gaande)
Vliegbasis Soesterberg: 1 juni - 9 juli
Bijlmerbajes: 22 juni - 23 juli
Slot Zuylen: 13 juli - 6 augustus
Muiderslot: 27 juli - 13 augustus
Trompenburg Tuinen: 10 augustus - 28 augustus
Landgoed Vollenhoven: 14 september - 8 oktober

Ben jij ook bij de Maaltuin een keer wezen eten? Wat was jouw ervaring? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.