Utrecht is een nieuwe hotspot rijker! De gezellige wijk Lombok heeft naast alle leuke koffietentjes en eetzaakjes nu Van de Straat erbij, een ontzettend toffe plek om te lunchen, dineren of zonnig te borrelen op het terras. Van de Straat is een biologisch restaurant, met zowel duurzaam vis en vlees als creatieve vegetarische gerechten. Het concept is gebaseerd op eten ‘van de straat’: kleinere, internationale gerechtjes die je met elkaar deelt, net zoals je op straat doet. Dit resulteert in een fantastische kaart geïnspireerd op verre reizen waarvan je van alles van wil proeven!
Interieur
Van buitenaf valt de zaak met de blauwe muren en oranje luifels tussen de stenen huizen al meteen op. Van binnen is Van de Straat is fris, hip en licht en een tikkeltje ruig. De verschillende houten tafels, banken en accessoires in combinatie met de vrolijke bloemetjes op tafel en een gekleurde muur waarop de menukaart speels staat geschreven maken het een vrolijk geheel. De echte eyecatcher is de bar: alsof ‘ie zo uit de kroeg komt, inclusief bijbehorende barkrukken, maar dan elegant met de hangende glazen en de kleurrijke weckpotten waarin allerlei groentes gefermenteerd worden. En last but not least: het servies is to die for!
Bediening en gasten
Joost, Nico en Thijs zijn de trotse oprichters van Van de Straat. Alle drie wonen ze zelf in Lombok en zijn ze gelukkig dat ze hun eigen buurt van heerlijk eten en drinken mogen voorzien. Eens in dezelfde tijd hebben ze een nieuwe kaart, waardoor je kan blijven terugkomen zonder verveeld te raken. Thijs staat in de keuken en baseert zijn gerechten op waar dan ook uit de wereld. Daarnaast maakt hij ook zijn eigen ijsthee: Thijsthee, in smaken als aardbei-rabarber en appel-brandnetel. Hoe leuk! De vriendelijke dame in de bediening was hulpvaardig, maar niet te opdringerig wat natafelen ook fijn maakt. Precies zoals het hoort! De gasten bij Van de Straat is net zoals in Lombok zelf, van alles wat. Studenten, jonge gezinnen, stelletjes en vrienden die gezellig bijkletsen, iedereen is welkom.
Vegetarisch smullen
Van de kaart kies je dus verschillende kleine gerechtjes die perfect zijn om te delen. Twee per persoon is meer dan voldoende. Je kan kiezen uit verschillende soepen en salades, gegrilde toast, borrelbites, desserts, sides en de parel wat mij betreft: streetfoods. Ondanks dat er vlees en vis op de kaart staat, is er ook genoeg te eten voor de vegetariërs. Precies zoals ik het graag zie spelen groenten een grote rol in de gerechten. Leuk detail: een paar gerechten bereiden ze op de barbecue! Als eerste gingen wij voor de Gimbap, Koreaanse sushi met gefermenteerde mierikswortel. Sowieso ben ik groot fan van sushi en deze Koreaanse versie was zeker een aanrader! De fermentatie maakt het fris en zoetzuur en ook nog eens extra gezond. Vervolgens kregen we de gegrilde toast, heus comfort food door de dikke, romige vulling. Daarbij kregen we als extraatje salade van groene papaya, mango en Madame Jeanette peper. Deze was in tegenstelling tot wat ik verwachtte niet zoet, maar juist heel fris en een welkome verrassing bij de gegrilde toast. Vervolgens kregen we healthy pizza van kastanjemeel met als sidedish doperwtjes met munt en avocado-olie, maar dit maakte het ietwat vettig en had de munt sterker naar voren mogen komen. De pizza was wel een aanrader! Belegd met hummus, cherrytomaat, feta, kruiden en pijnboompitten is dit een heerlijke gezonde variant. Voor bij het eten hebben ze meerdere sapjes, goede wijnen en creatieve cocktails. Zeker een plek waar ik vaker langs ga komen om nog veel meer van de kaart te proeven!
Van de Straat, Surinamestraat 5, 3531 KH Utrecht, 030 274 51 49, vandestraatutrecht.nl
0 reacties