Vegan pop-up: Vegan Sundays
Lieske van der Waals

Vegan pop-up: Vegan Sundays

vrijdag 19 februari 2016
Valentijnsdag, voor de één een onnodige feestdag verzonnen door Hallmark, kan voor de ander de mooiste en meest romantische dag van het jaar zijn. Voor mij is Valentijnsdag een reden voor een feestje, want een feestdag dat wordt gevierd. Dit jaar werd ik uitgenodigd door Vegan Sundays in Conscious Hotel Amsterdam waar de Valentijns-editie van Vegan Sundays plaatsvond. Een verademing van verschillende smaken en structuren op de borden, met mooie wijnen die aansluiten op smaken in de gerechten en het entertainment maakte de avond compleet.

Het interieur
Door de stromende regen in Amsterdam op zoek naar de locatie van het Valentijnsdiner, gelukkig stopte de tram voor de deur en werden we hartelijk ontvangen. Het was niet moeilijk om de locatie te vinden in het Conscious Hotel Amsterdam, waar tevens het aankomende event zal plaatsvinden op 9 april: Spring pop-up. Meer informatie over hoe je kan reserveren, vind je hier. Eenmaal binnen werden we uitgenodigd om plaats te nemen aan tafel. Wat direct opviel was de ontspannen sfeer, geen up-tight gebeuren, maar een fijne gezellige ambiance.

De bediening
Het eten werd per gang naar tafel gebracht, het hele restaurant at tegelijk, met daarbij uitleg van de chef Alexander Gershberg. De zaal werd steeds per gang gevuld met borden, a la carte bestellen was niet aan de orde. Een uitgeserveerd 4-gangen diner, daar word menig mens blij van! Per gang werden verschillende wijnen aangeraden die geselecteerd zijn op basis van de smaken en bereidingswijzen per gang. Hierdoor werden mooie combinaties aan het licht gebracht. Zo moet ik direct denken aan de onverwachte combinatie met het dessert. Hiervoor werd een rode wijn geserveerd bij een zoet dessert met banaan en chocolade. Misschien niet helemaal verwacht, maar wat een mooie combinatie. Hierover later meer. De bediening kwam langs voor de drankjes en serveerde de borden in een rap tempo. Niet gemakkelijk, een diner uitserveren voor 40 personen die allemaal tegelijk eten. Vriendelijk en attent werden we te woord gestaan en aan aandacht geen gebrek. Mijn complimenten, ik voelde me helemaal thuis!

Het publiek
Een gemixt gezelschap troffen we aan in de zaal. Verschillende stelletjes, maar ook vrienden, vriendinnen en gezinnen. Dat is eigenlijk waar je naar op zoek bent voor een casual etentje waarbij er niet te veel druk op het concept Valentijnsdag gelegd word. Gewoon, lekker eten, goede wijn en een fijne sfeer met persoonlijk entertainment dat verzorgd werd met een combinatie van zang en accordeon.

Het eten
De veganistische keuken staat in deze pop-up centraal. Mooie creaties met invloeden vanuit verschillende keukens. Met het idee om de veganistische keuken gezonder te maken en gezonder eten sexy te maken, dat is de gedachte achter Vegan Sundays. Alexander is geboren in Rusland en opgegroeid in Israë. Hierdoor heeft hij een eigen stijl ontwikkeld die invloeden heeft van de fusion keuken die gebaseerd is op verschillende culturen. Onder deze keukens vallen onder andere de Japanse- en Nederlandse keuken. Ook wordt er voornamelijk gekookt met lokale seizoensproducten die dan ook 100% veganistische en biologisch zijn.

Vegetarisch genieten
De gehele avond was één grote verassing, want het menu was niet van tevoren bekend. Te beginnen met het voorgerecht: een 'croquette' van gierst, zoete peper chutney, carpaccio van komkommer en gele biet in een avocado-chili olie met geroosterde amandelen. Het gekke was dat met mijn redelijk ontwikkelde smaken-palet ik geen idee had wat er nou precies in de 'croquette' zat. Want de bal was mooi stevig en zacht tegelijkertijd - erg lekker. Dan naar het tussengerecht: Italiaans platbrood, avocadomousse, een salade van zeewier, geroosterde tomaten en bloemkool met sumakkruiden, geroosterde macadamia's en ingelegde citroen. Een combinatie van frisse, zachte smaken, al vond ik persoonlijk het zeewier een klein beetje overheersend, maar misschien kwam dat omdat ik daar zo'n grote enthousiaste hap van nam. De tomaten in het gerecht waren perfect van smaak, heel mooi in combinatie met de knapperige macadamia-noten. Het hoofdgerecht: een puree van aardappel en pastinaak, geroosterde zoete aardappel, korianderolie, gemarineerde biet en een salade van knolraap. Pastinaak, een groente die gauw ondergewaardeerd word, stal de show in dit gerecht. Een hartig hoofdgerecht van oerHollandse smaken met een twist, een ware traktatie. Als afsluiter het dessert: banaan in tempura-beslag gekruid met geelwortel, gepocheerde peer, een amandelkoekje, chocolade crème en bosbessen. Dit gerecht werd zoals ik eerder verklapte gecombineerd met een rode wijn wat perfect werkte met het zoete van de banaan en het bittere van de chocolade.

 
 


Voor een ongedwongen avond eerlijk genieten ben je bij Vegan Sundays aan het juiste adres. Geheel biologisch, veganistisch met smaken die je na blijven. De locatie van dit restaurant veranderd nog wel eens, en de menukaart doet dit ook, dus hou vooral de website in de gaten en laat je verassen door Vegan Sundays!

Vegan Sundays, Conscious Hotel Amsterdam, www.vegansundays.com

Ga jij deze hotspot binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Ik ben altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat me weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Twitter, Instagram of in een reactie. En heb jij andere aanraders? Ook die hoor ik graag!

Lees ook

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem
  • 04 September 2025

Italiaans getoast: melanzane op zuurdesem

Heb je zin in een zonnige lunch die je direct meeneemt naar Italië

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.