Houd jij van lekker weg in eigen land? Écht even uitwaaien? En natuurlijk fantastisch vegetarisch culinair genieten? Dan is deze tip voor jou. Hof aan Zee is een idyllische woonboerderij aan de Zeeuwse kust, precies tussen Middelburg en Vlissingen in. Hier kan je genieten van een 6-gangen Herbivoor menu én een fijne slaapplaats midden in de natuur. De perfecte VEGGIE Roadtrip!

Lekker met de trein
Vanaf Amsterdam Centraal kun je een rechtstreekse trein pakken die zo via Haarlem, Leiden, Den Haag, Rotterdam, Dordrecht, Roosendaal en Bergen op Zoom doorrijdt naar Middelburg en Vlissingen. Vanaf daar is het nog een klein kwartiertje met de taxi óf voor de stoere mensen onder ons met de OV-fiets naar Hof aan Zee. Of beter nog: als je geluk hebt haalt Irma je gewoon even op. En daar sta je dan: aan het einde van de ‘strandweg’, midden in de natuur, op 5 minuten lopen van het strand en de duinen. Je hoort de vogels, de honden en de paarden en dat is het. Lekker even niks.

Scandinavische boerderij aan zee
Hof aan Zee is een historische Scandinavische boerderij in Koudekerke, nu omgetoverd tot een kleinschalig hotel met een intiem restaurant waar je gastvrij ontvangen wordt door Irma en Marcel. Hoewel beide een totaal andere achtergrond hebben, zijn ze als in vis in het water in het horecabestaan dat ze zeven jaar geleden van Irma haar ouders overnamen. Inmiddels hebben ze er echt hun eigen ding van gemaakt, en doen ze wat ze leuk vinden: met veel aandacht mensen verwennen en blij maken. En dat lukt! Vanaf het moment dat je binnenstapt voel je je ontzettend welkom. Irma neemt de tijd voor je en denkt mee waar ze kan om het je naar de zin te maken, terwijl Marcel je verrast vanuit de keuken.

Slapen aan de rand van het strand
Hof aan Zee heeft 9 kamers beschikbaar, allemaal gevestigd in oude delen van de boerderij en bereikbaar via buiten. Je hebt dus echt een eigen plekje op het terrein en er is parkeergelegenheid te over (mocht je niet met de trein komen). De kamers en huisjes, voor 2 tot 8 personen, zijn eenvoudig maar met aandacht aangekleed en ingericht. Je ziet duidelijk Irma en Marcel hun liefde voor Scandinavië terug met natuurlijke materialen, veel hout, rustige kleuren en minimalistisch design. Afhankelijk van je wensen kun je kiezen voor een huisje met keukentje erbij of je laten verwennen in het restaurant van Hof aan Zee.

New Nordic Cuisine in Zeeuwse stijl
Zo om de hoek van het strand verwacht je misschien een typisch strandpaviljoen, maar niets is minder waar. Wie aanschuift bij het restaurant van Hof aan Zee, komt om een avondje culinair te genieten, ontspannen te tafelen en zich te laten verrassen door de wijn-spijs combinaties van Irma en Marcel. Dit wil niet zeggen dat het restaurant stijf is, beslist niet! Je stapt binnen in een knusse huiskamer waar maximaal 24 mensen kunnen zitten. Echt een intieme plek om de tijd even te vergeten…

De keuken van Marcel volgt de seizoenen op de voet en laat zich graag inspireren door alles wat er in de omgeving groeit. Daarnaast komt veel inspiratie uit de New Nordic Cuisine die zo kenmerkend is voor Scandinavië. Typische bereidingswijzen als fermenteren, drogen en roken proef je terug, daarnaast staat het product in alle gerechten centraal. Puur, eerlijk en met veel respect voor de natuur. Tegelijk is de keuken van Marcel vrijzinnig, je zou geen moment geloven dat hij niet de sterren van de hemel heeft gekookt in de beste zaken van ons land. Marcel is echter een autodidact en een gepassioneerde ‘freak’ zoals Irma hem met een knipoog noemt: hij heeft zich alles zelf aangeleerd, en heeft inmiddels geproefd en meegelopen in unieke Scandinavische restaurants. Diep respect, want het resultaat is fantastisch.

6-gangen Herbivoor menu
Je vraagt je natuurlijk af: hoe ziet dat Herbivoor menu er dan uit? We begonnen met vier kleine hapjes: een ziltig krokantje van zeewier en lijnzaad, een zandkoekje van paddenstoelen met citrusgel, mosterdzaad en een walnoot, krokant gebakken brood bereid met ‘actieve kool’ waardoor je pikzwart brood krijgt – geserveerd met dragoncrème, en tot slot een soort mini-wonton gevuld met knolraab. Alle vier bijzonder, verrassend en met Irma’s glas champagne een perfecte start van het diner.

Toen begon het echte feest met als voorgerecht geroosterde pompoen met rozemarijn (een fantastisch combinatie!), gecombineerd met ingelegde slices van pompoen en radijs, duindoorn uit de tuin en een heerlijke romige saus van champagne. Direct een persoonlijke favoriet. Geserveerd met de fijne witte huiswijn van Hof aan Zee: altijd een goed teken als de huiswijn zo top is!

Dit groentefeest werd gevolgd door “herfst uit een theepot”. En inderdaad, niet veel later werd ons tafeltje gevuld met herfstbladeren en een iconische theepot gevuld met paddenstoelenbouillon en geurende wilde kruiden die de bouillon nog meer smaak gaven. Dit werd á la minute in ons bord geschonken, gecombineerd met verse (tuin)kruiden en gemarineerde paddenstoeltjes. Iedere sommelier weet: soep en wijn is een uitdaging. Irma omzeilde deze combinatie slim door ons te verblijden met een glaasje Madeira. Goede vondst!

Hierna kregen we het strand en de duinen op ons bord, in de vorm van zand van amandelkruim, vers en gefrituurd zeewier, citrusgel en kruidige kikkererwten puree in een huls van cacaoboter en zeewier. Een spannend beetje apart gerecht, niet direct mijn favoriet, en toch ging het bordje helemaal leeg. Ookal zou je het zelf niet kiezen of bedenken, je proeft gewoon dat het klopt. En dat is echt het talent van de chef!

Het volgende tussengerecht was spot-on comfort food. Fluweelzachte aardappelpuree, met lichtzure gedroogde cranberries, partjes grapefruit, krokantjes van boerenkool en geroosterde hazelnoten. Less is more! Geserveerd met een mooi glas rode vin nature: normaal niet mijn ding, maar Irma wist me tot twee keer toe te verrassen.

Na dit culinaire groentefestijn was het tijd voor het hoofdgerecht: wederom echt een favoriet! New Nordic Cuisine ten top als je het mij vraagt: pure smaken in perfectie uitgevoerd. Heerlijk passend bij het winterseizoen: hele aardpeertjes, geroosterde zoete aardappel, verse en krokante rode biet, mousseline van peer, chipje van palmkool, mosterdzaadjes en een crème van zonnebloempitten. Het perfecte vegetarische hoofdgerecht!

De avond werd afgesloten met ‘alles uit de bijenkorf’, dus een lichtzoet dessert waarin honing uit de buurt centraal stond met een echt honingraatje, spongecake van honing, verse honing, yoghurthoningijs én knettersuiker om het af te maken. Geserveerd met een zoetzure Riesling – een glas dessertwijn waar je blij van wordt!

Omdat verwennerij centraal staat bij Hof aan Zee, is de avond dan nog niet af: een heerlijke kop thee uit Bergen op Zoom geserveerd met huisgemaakte boterkoek, brownie, macaron en chocolade. Wat wil een mens nog meer? Daarna lekker diep slapen en ‘s morgens wakker worden aan de Zeeuwse kust!

Ontbijten en uitwaaien
Voor mij kenmerkt een goed diner zich, doordat je ‘s morgens tóch wakker wordt met trek (en het liefst zonder kater). Dan weet je dat de chef de juiste balans heeft gevonden. En dus schoven we met veel zin 10 uur later weer aan hetzelfde tafeltje als de avond ervoor. Om opnieuw verwend te worden met verse broodjes uit de oven, een gekookt eitje, echte Hollandse hagelslag en jam en huisgemaakte granola met vers fruit en yoghurt. Een goede bodem voor een frisse strandwandeling en heerlijk uitwaaien aan de Zeeuwse kust.

Lang verhaal kort: Hof aan Zee is de perfecte aanrader voor een weekendje weg in eigen land! Je schuift aan bij één van de betere groentekeukens van ons land en bent er écht even uit. Ik kom hier zeker terug. Dus tot heel graag ziens, Hof aan Zee!

Hof aan Zee, Strandweg 15 Koudekerke, +31118551312, info@hofaanzee.nl

Wat is jouw favoriete groenterestaurant van Europa? Waar moet ik nog naartoe in deze rubriek? Laat het me weten en ik ga op onderzoek uit! #veggieroadtrip #vegetarischculinair

Summary
VEGGIE ROADTRIP: Hof aan Zee aan het Zeeuwse strand
Article Name
VEGGIE ROADTRIP: Hof aan Zee aan het Zeeuwse strand
Description
Hof aan Zee is een idyllische woonboerderij aan de Zeeuwse kust. Hier kan je genieten van een 6-gangen Herbivoor menu én een slaapplaats in de natuur!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!