Print Friendly, PDF & Email

Yes! Samen met Peugeot ontdekte ik weer een van de beste groenterestaurants van Europa. Geen straf! 🙂 Hiervoor gebruik ik deze inspirerende lijst van We’re Smart World. Dit keer bezocht ik onze zuiderburen: in België blijken ze verrassend veel unieke groenterestaurants te hebben! Ik genoot van de ‘Vegetale Suprematie’ bij L’Air de Temps in Éghezée, niet ver van Namen. Zo kom je nog eens ergens!

On the Road
Vanuit Amsterdam rijd je via Utrecht, Breda, Antwerpen en Brussel naar Éghezée. Dit ligt enkele kilometers voor Namen. Beste een flinke trip dus, tot vlakbij de grens van Frankrijk! Een luxe om die te mogen maken in de Peugeot 3008 SUV. Samen met mijn moeder – die dit keer mee was – ‘vlogen’ we in een oogwenk naar België. Na het passeren van Brussel voel je je meteen op een mini-vakantie: wuivende korenvelden, kleine kerkjes, rustig grazende koeien, wijds uitzicht en idyllische klaprozen. Ookal ga je maar een nachtje weg: je bent er even helemaal uit. Genieten!

L’Air de Temps: restaurant en boutiquehotel
L’Air de Temps is gevestigd in een zogeheten ‘vierkantshoeve’ in Haspengouwse stijl, omgeven door 5 hectare grond waar alles vers geteeld wordt. L’Air du Temps is niet alleen een uniek restaurant, maar ook een klein boutique hotel. Op die manier is vierkante hoeve logisch opgedeeld in vier verschillende delen: het hotel, de keuken, het restaurant met daarboven nog enkele kamers en tot slot de ontbijtruimte. Het restaurant bevindt zich aan de achterkant van de hoeve in een aangebouwde serre met een waanzinnig uitzicht over de tuin en de wijde omgeving.

Verankerd in een streek, met een open venster op de wereld
De eerste indruk van L’Air du Temps is een subtiele balans tussen traditie en moderne elementen. Dit is ook onderdeel van een missie, zoals ik die lees: verankerd in een streek, maar met een open venster op de wereld. Zo is de vierkantshoeve een traditioneel gebouw, gesierd door eigentijdse keuzes in detaillering en interieur. Ook het restaurant is sierlijk en luxe maar minimalistisch ingericht, met veel natuurlijke materialen (let op de houten krullen op het plafond!) en letterlijk een open venster op de wereld. De tuin die L’Air de Temps omringt wordt ook wel de ‘wervelkolom’ van de keuken genoemd: het resultaat van een verlangen naar kwaliteit en een gepassioneerde interactie tussen chef en tuinier. Zo speelt de tuin al 13 jaar een unieke rol in het creëren van een eigen keuken, lokaal maar toch werelds. Als je er bent: neem vooral de tijd om op je gemakje door de tuin te struinen en alle gewassen te bewonderen!

Verwelkoming met ‘water’ en ‘brood’
De verwelkoming bij L’Air de Temps is heel bijzonder. Je wordt ontvangen in een aparte ontvangstruimte, letterlijk met water en brood. Maar niet zomaar water: geïnfuseerd met unieke kruiden die het zelfs laten glinsteren. En natuurlijk niet zomaar brood: een grote ‘oercracker’ hangend aan een touwtje vanuit het plafond. Na een neutrale start met water en brood, bereiden drie chefs á la minute vier prachtige amuses vlak naast je tafel. Wat me bij is gebleven, is een soort van ‘wasabi’ maar dan van natuurlijke kruiden uit de tuin met radijs en prei. Superscherp en heel bijzonder!

Vegetale Suprematie van L’Air de Temps
Na deze ontvangst word je begeleid naar het restaurant waar de ‘vegetale suprematie’ zich vervolgt. Na nog enkele ‘hapjes’ begin je aan de ‘degustatie’ van 7 gangen. Hierbij kun je kiezen voor een wijnarrangement of een verrassend waterarrangement. We starten met een prachtige bereiding van Mechelse witte asperges met wilde scheuten uit de tuin, gevolgd door een groentegerecht ‘Liernu’ met groenten van nu en olie van de tijd. Een kleurrijk schilderij van seizoensgroenten, allen met hun eigen unieke bereiding. Na een ‘couscous’ van fijngesneden appeltjes en kruiden, krijg ik één van mijn favorieten: groene asperges op een bedje van viooltjes met een infusie van oa tapioca. Een waanzinnige combinatie! Als hoofdgerecht krijg ik mijn absolute lieveling, zo eenvoudig maar zo smaakvol: bloemkool met boter gekaramelliseerd uit de oven en á la minute aan tafel afgemaakt. Wat een feestje, en stiekem perfect zelf thuis na te maken. Alle gerechten zijn puur, verser dan vers en kenmerken zich door liefde voor de natuur, oog voor detail en het tot leven brengen van nieuwe smaken uit de tuin. Subliem in z’n eenvoud. De degustatie wordt afgesloten met een bijzonder dessert – want mama is bijna jarig! De tafel wordt omgetoverd tot een levend bord en helemaal bekleed met chocolade, ijs en een spannende stikstofexplosie. We mogen de tafel zelfs schoon likken! 😉 Koffie, thee en de snoepjeswagen maken het festijn af. Rollend en supertevreden naar bedje!

Roadtrip geslaagd?
Wanneer je na zo’n fantastisch wijn- & groentefeest wakker wordt en toch niet helemaal helder bent, is L’Air de Temps de perfecte plek om je hardloopschoenen aan te trekken en een rondje te lopen van 8 kilometer met je haar in de wind. Een heerlijk blokje van 8 kilometer waar je bijna geen auto tegenkomt, en waarna je fris en fruitig kunt aanschuiven aan het ontbijt. Echt de perfecte mini-vakantie op 3 uur rijden van de randstad en een ware belevenis voor alle liefhebbers van een haute cuisine kijk op koken met groenten uit eigen tuin.

L’Air de Temps, Rue de la Croix Monet 2, 5310 Éghezée, België, +32 81 81 30 48, airdutemps.be

Wat is jouw favoriete groenterestaurant van Europa? Waar moet ik nog naartoe in deze rubriek? Laat het me weten en ik ga op onderzoek uit! #veggieroadtrip #peugeot3008suv #vegetarischculinair

Summary
VEGGIE ROADTRIP: L'Air du Temps
Article Name
VEGGIE ROADTRIP: L'Air du Temps
Description
Wij bezoeken de beste groenterestaurants van Europa! Vandaag restaurant L'Air du Temps in Éghezée vlakbij Namen. Een ware groentebeleving uit eigen tuin!
Author