Vermeer: herboren
5 (100%) 2 vote[s]

Sinds jaar en dag is Vermeer een bijzonder gerenommeerd Michelin Ster restaurant in Amsterdam. En toch was ik er nog nooit geweest. In de wandelgangen stond het bekend als stijf en zakelijk, maar na de grote renovatie van deze zomer is daar niets meer van over. Ze zijn 6 maanden dicht geweest. om als herboren terug te komen. Gaat dat zien, proeven en beleven!

Interieur
Behalve de locatie, gevestigd op een van de drukste punten in Amsterdam tegenover het Centraal Station, is alles anders in Vermeer 2.0. De kroonluchters, de marmeren vloer en het tafellinnen hebben plaats gemaakt voor een combinatie van stijlen en sferen. Minimalistisch Scandinavisch vind je terug in de eenvoud van de tafels met enkel linnen servetten en prachtig servies. Romantisch zijn de muurschilderingen vol bloemen en oud-rose tinten. En jaren zeventig tot slot ademen de fluwelen stoelen en banken en de moderne uitvoering van de ouderwetse gloeilampen. Met een eigenwijze knipoog is Vermeer weer helemaal bij de tijd.

Bediening en gasten
De pauze van zes maanden heeft het team van Vermeer goed gedaan. Ze hebben zichzelf opnieuw uitgevonden tijdens een pop-up avontuur in de St. Olofskapel. Alle goede vibes van dit geweldige concept zijn meeverhuisd naar het nieuwe Vermeer waar nu met frisse energie een totaal nieuw concept wordt gerund. Nieuw, maar met de oude vertrouwde chef aan het roer: Chris Naylor. Dit zorgt voor blij verraste vaste gasten, maar ook een heel nieuw, jonger publiek. Haute Cuisine blijft natuurlijk aan de prijs, maar het concept is toegankelijker geworden en dat zie je in de gasten. Een hele fijne dynamische sfeer is de uitkomst – knap hoe zo’n instituut zich volledig weet te transformeren!

Vegetarisch smullen
In Vermeer kiest chef Chris Naylor voor lokaal en seizoensgebonden. Dat betekent dat geen tafel in het restaurant exact hetzelfde menu eet, want de natuur laat zich niet regisseren en garandeert geen vast aantal couverts. Daarom bestaat het menu uit een denkwolk van ingrediënten van het seizoen. Het enige wat jij hoeft te doen is aan te geven hoeveel gangen je wenst te eten(4, 5 of 6) en welke ingrediënten je niet terug wilt vinden je menu. Wat volgt is een culinair avontuur waarin groenten een hoofdrol spelen. Een vegetarisch menu is dus geen enkel probleem en wordt met liefde en veel enthousiasme bereid. Mijn denkwolk op het menu van augustus bestond uit:

Tomaat | Witlof | Spitskool | Langoustine | Zuring | Courgette | Inktvis | Bloemkool | Ui | Codium | Appel | Ree | Basilicum | Rode poon | Kabeljauw | Koolrabi | Eend | Meloen | Peer | Honing

Dit resulteerde in het volgende (voorafgegaan door twee mooie amuses):

  • Diverse bereidingen van tomaat met basilicum ijs en geitenkaas creme
  • Spitskool van de bbq met een pakketje van zeewier, artisjok en courgette
  • Verschillende bereidingen van ui, gecombineerd met de biet en het blad van de snijbiet
  • Een dessert van gember gecombineerd met honinge en gezoete olijf. Een verrassende maar wereldse combinatie!

Dit menu gepaard met wijnen die, aldus de gepassioneerde sommelier “op je schoot gaan zitten, een arm om je heen slaan en lieve woordjes in je oor fluisteren” zorgt voor een fantastische avond.

Gaat dat zien, proeven en beleven!

Vermeer, Prins Hendrikkade 59-72 Amsterdam, 020 55 64 885, restaurantvermeer.nl

Ga jij deze hotspot binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Wij zijn altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat ons weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Twitter, Instagram of in een reactie. En heb jij andere aanraders? Ook die horen we graag!

Summary
Vermeer: volledig vernieuwd en beter dan ooit
Article Name
Vermeer: volledig vernieuwd en beter dan ooit

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!