Print Friendly, PDF & Email

In het mooie The Dylan hotel aan de keizersgracht bevindt zich sterrenrestaurant Vinkeles. Ik heb het geluk gehad hier een avond lang te mogen genieten en geloof me: dit is pure kunst. Over prijzen hebben we het even niet, alleen over de smaken, de service en de ambiance. Even wegdromen…

Het interieur
De entree van The Dylan is een imposante, theatrale poort die je echt het gevoel geeft dat er iets moois op je staat te wachten. En dat is ook zo. Je wordt ontvangen in het hotel waar de vloeren van marmer of van hout zijn, waar knusse haardvuren en knapperen en waar helemaal achterin restaurant Vinkeles verstopt zit. Het restaurant is een rustieke zaal, met brick stone muren en vloer, met uitkijk op de binnentuin, zacht geroezemoes en warme verlichting. Een hele fijne balans tussen de traditionele ‘stijfheid’ van een sterrenrestaurant en de stoere historie van het pand. Bijzonder: er zijn maar negen tafels, dus je bent daadwerkelijk een exclusieve gast, iedere lunch of diner opnieuw.

De bediening
De bediening The Dylan en van Vinkeles is buitengewoon galant, iedereen is aardig, begripvol en lijkt daadwerkelijk geïnteresseerd. Ze zijn aanwezig om jou de ideale avond te bezorgen, zoals jij die voor je had gezien. Dus niets moet en alles mag. En het team staat voor je klaar, mensen werken langere tijd bij Vinkeles en zullen je een tweede keer dus ook herkennen. Ookal is het lang geleden. En dat is knap! Horeca-mensen in hart en nieren. Gastvrijheid ten top.

Het publiek
Het publiek van Vinkeles verschilt enorm in de week of het weekend. Doordeweeks is het publiek overwegend zakelijk, aangevuld met toeristen. Op de feestelijke vrijdag- of zaterdagavond vind je in Vinkeles veel meer tot bijna uitsluitend lokale gasten en dan is de sfeer super goed. Stelletjes, gezinnen, vrienden, van 25-65 jaar, van alles wat! Iedereen komt om zichzelf een avond te laten verwennen en verrast te worden door de culinaire kunst.

Het eten
Bij Vinkeles wordt zoals hun Michelin Ster betaamt natuurlijk uitgebreide aandacht besteed aan ieder detail van hun gerechtjes. Daarom is het belangrijk om ruim van te voren aan te geven dat je vegetarisch wenst te eten, dan kunnen ze met alles rekening houden en hebben ze de tijd zich goed voor te bereiden. Maar dan heb je ook wat!

Vegetarische smullen
De gerechtjes blinken uit in smaak, structuur, opmaak en verrassende combinaties, dus mijn beschrijving kunnen hier onmogelijk recht aan doen, maar ik zal een poging wagen. Je Vinkeles-avond begint traditiegetrouw met een witte parel met wisselende vulling van bijvoorbeeld bloedsinaasappel en crème. Daarna word je verwend met kleine gerechtjes met een combinatie van pure chocolade truffel, zwarte truffel en geitenkaas of bospeen, paprika, pistache en witte chocolade. Een tussengerechtje van parelgort met radijsjes, zacht gekookte kwarteleitjes, groene boontjes en broccoli. Een hoofdgerecht met diverse bereidingen van artisjok met rode ui, mosterdzaad en gerookte citroen. Een dessert met een sorbet van appel, een gelei van bleekselderij, sesam, venkelloof, dennennaald, merinque en krokantjes. En alsof dat nog niet genoeg is wordt je avond afgesloten door de meeste kunstige en kleurrijke friandises. Pure culinair kunst waarvan ik héél gelukkig word.

De rekening
Vinkeles is typisch een plek waar de rekening het minst leuke deel van de avond is. Zo betaal je voor 5-gangen 90 euro, waarbij vijf gangen dankzij de amuses en friandises wel lijken op zeven. Dat de wijn, water, thee door de uiterste zorgvuldigheid ook een kostenpost is hoef ik niet uit te leggen. Dit is het prijskaartje voor een unieke belevenis en een avond vol culinaire verfijndheid, fantasie en aandacht. Ik ben een beetje verliefd!

Vinkeles, Keizersgracht 384 Amsterdam, 020 530 20 10, www.vinkeles.com

Ga jij deze hotspot binnenkort ook bezoeken of ben je er al geweest? Ik ben altijd benieuwd naar jouw verhaal! Laat me weten wat je het lekkerste of het leukste vond in een berichtje via Facebook, Twitter of in een reactie. En heb jij andere aanraders? Ook die hoor ik graag!

IMG_8254      IMG_7835

IMG_7838      IMG_7840

IMG_7818      IMG_7821

IMG_7823      IMG_8229

IMG_8231      IMG_7852

Summary
Vinkeles: pure kunst in Amsterdam
Article Name
Vinkeles: pure kunst in Amsterdam

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!