Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (2 stemmen)

Wat te doen op de eerste, echte zonnige dag van 2017? Deze dag is natuurlijk al geweest, en ik hoop dat er nog meer van dit soort dagen mogen volgen. Maar die eerste dag, wat hadden wij een geluk, er stond namelijk een WijnSpijs Wandeling: Scheveningen op het programma! Hoppen van terras naar terras, om ondertussen de mooiste wijnspijs combinaties te proberen bij maar liefst 8 (!) pareltjes in Scheveningen, Den Haag. Benieuwd geworden? Lees snel verder.

Wat is een WijnSpijs Wandeling?
Het concept is eenvoudig, je meldt je bij WijnSpijs en bestelt een strippenkaart in een stad naar keuze met een bijbehorende wandeling. Je krijgt de strippenkaart thuis gestuurd met jouw route en daarbij een proefboekje. Op de dag zelf neem je deze mee en hop je van restaurant naar restaurant, waar je bij iedere stop een stempel krijgt op je strippenkaart. Hier volgt een hapje en drankje van het huis, waarbij goed nagedacht is over de wijnspijs combinatie. Aantekeningen kunnen gemaakt worden in het proefboekje om zo tot jouw ultieme favoriet te komen. Heb je genoten van je glas wijn en specialiteit, dan zet je de wandeling voort, naar de volgende bestemming op de strippenkaart. Zo bezoek je in één middag maar liefst zeven restaurants én weet jij waar je de volgende keer gaat eten, als je weer in Scheveningen bent. Als je met ons meegewandeld was, had je het volgende beleefd:

Cottontree Mer
Onze route begon bij Conttontree Mer, gelegen aan het strand van Scheveningen. Wellis waar niet direct aan de pier, maar boven de pier. Wij waren er in eerste instantie voorbij gelopen, maar de trap op en voila, bestemming bereikt. En wow, dit is eigenlijk beter dan een locatie aan de pier, je hebt hier namelijk een waanzinnig uitzicht. Je kijkt direct uit op de zee. Snel bemachtigen wij een plekje aan het raam. Bij binnenkomst wordt er een glas Viognier geserveerd uit Frankrijk, deze wijn is droog en fris, met lichte tonen van lychee en abrikoos. Hierbij een krokant van mosterd, met bleekselderij, groene appel en een crème van kaas. Wat een super krokant hapje, lekker! Ook de wijn valt in de smaak en zo zaten wij er bij Cottontree Mer, prima bij.
Cottontree Mer, Zeekant 60, 2586 AD Den Haag, www.cottontree.nl/mer/nl/

De Dis
Voor de volgende stop op de strippenkaart gingen wij iets verder weg van het strand maar dieper de wijk in hierachter. Zo kwamen wij uit bij een intiem restaurant, waar bij het aanzicht van de gerechten die geserveerd werken op het terras onze monden al openvielen. Wat een prachtige gerechten kwamen hier voorbij. Geplaatst aan een tafeltje bij de bar, waar we zo de keuken in konden gluren. Dit vind ik altijd mooi, meekijken op de vingers van de chef. Aan tafel werden wij verrast met tafelwater, brood en olie om te beginnen. Leuke touch, zo wordt eerst een amuse geserveerd van gerookte tomaat met crème van avocado en watercress, gevolgd door een interpretatie van geitenkaas en biet. Verschillende bereidingswijzen zijn toegepast om deze twee ingrediënten in de spotlight te zetten. Ze proeven wij ijs van biet en appel, gegrilde geitenkaas, een krokant, crème van geitenkaas en pure biet. Wat een prachtig gerecht waarbij een bijpassende witte wijn geserveerd wordt. Menig vegetariër wordt nog enthousiast van de combinatie geitenkaas en biet, maar dit gerecht doet dit stereotype teniet. Wat een mooie culinaire ervaring die samen met het brood en de amuse helemaal af is.
De Dis, Badhuisstraat 6, 2584HK Den Haag, www.restaurantdedis.nl

Café de Bayonne
De volgene halte van de wandeling brengt  ons naar de Keizerstraat, een stukje Scheveningen omringt met winkels. Hier vinden wij een stukje Baskenland in het hart van Scheveningen. Aan een grote houten tafel nemen wij plaats. Ik kan me heel goed voorstellen dat deze normaal vol staat met pintxos, de Baskische variant van verschillende, kleinere gerechten. Direct wordt er voor ons een glas rode Prunus uit Dao Portugal ingeschonken die qua smaak reikt naar inheemse bessen, zacht en licht. Deze zal het gerecht met gepofte aubergine complimenteren. Ik zal alvast verklappen dat deze wijn, in mijn ogen de winnaar is van de dag. Dit omdat een volle wijn met bessen vaak zwaar is en deze wijn met zijn zachte en lichte body mij daarin zo verrast. Het gerechte is hier mooi bij gekozen en de smaak van gepofte aubergine met linzen en crème fraiche is een aangename verrassing.
Café de Bayonne, Keizerstraat 124, 2584 BM Den Haag, www.cafedebayonne.nl

Het Gouden Kalf
Vanuit Café de Bayonne zetten wij onze wandeling voort naar de Tweede haven in Scheveningen. Naast verschillende restaurants, vind je hier ook Brasserie Het Gouden Kalf. Hier wisten wij een mooi plekje te bemachtigen op het terras, waar we heerlijk uit de wind zaten en konden werken aan een kleurtje. Ondertussen werd ons een glas chardonnay Pajaro Félix aangeboden. Hiernaast werd een gerecht geserveerd met gelei van shitake, pastinaak en edamame met een krokant. De aardse tonen in het gerecht waren een goede samenhang met de volle en sappige smaken van de chardonnay. Brasserie Het Gouden Kalf is echt de plek om te genieten van de zon, de bedrijvigheid in de Tweede haven en de plek om te genieten van verse seizoensproducten en bijpassende wijnen.
Het Gouden Kalf, Doctor Lelykade 1D, 2583 CL Den Haag, www.hetgoudenkalf.com

De Dagvisser
Vanaf Het Gouden Kalf is het niet ver lopen naar de volgende bestemming, deze vind zich namelijk ook in de Tweede Haven van Scheveningen. Het volgende restaurant bevind zich op de kopse kant van de haven en een bekend vis restaurant in Den Haag, om de hoek bij de visafslag. Nu komen wij hier natuurlijk niet voor de vis. En vaak zal je ook niet snel een vegetariër tegenkomen of meenemen naar een visrestaurant. Naar De Dagvisser kan dit dus wel, hoe verrassend. De vegetarische gerechten doen absoluut niet onder, dus laat de naam je niet afschrikken. Bij de dagvisser kregen wij een sushidonut geserveerd met chioggia biet, merengue van komkommer, avocado crème en kaviaar van rode biet. Jazeker, ook wij hebben kaviaar gegeten bij de Dagvisser, maar dan van biet. Wat een innovatieve techniek die hier gebruikt wordt, en leuk om zo ook de vegetarische gerechten te sieren met een touch van de zee. Hierbij dronken wij een glas Monte del Fra Custoza uit 2016, een volle, geruige, droge wijn met een fruitig aroma met appel, peer en citrusfruit. Deze sneed subtiel door het pittige van de wasabi en het romige van de crème van avocado.
De Dagvisser, Doctor Lelykade 26, 2583 CM Den Haag, www.dedagvisser.nl

Lemongrass
Na nog geen halve stap te verzetten belanden wij op het terras bij Lemongrass. Dit restaurant zit namelijk naast De Dagvisser waar wij vandaan komen. Hier treffen wij andere sferen aan, hier draait het namelijk, anders dan de naam doet vermoeden, om de wijn. In Lemongrass is namelijk één van de grootste wijnverzamelingen vertegenwoordigd. Hier word ook ieder seizoen een andere kaart gehanteerd, met producten die de wijnen goed kunnen begeleiden. Bij het glas Barvera D’astil uit Piemonte Italië word dan ook burrata geserveerd. Burrata, je ziet het steeds vaker, het lijkt een beetje op mozzarella, maar is net anders. Het is een verse kaas, die in feite een mix is tussen mozzarella en room, meestal vsan buffelmelk, soms van koeienmelk. Een boterachtige kaas, die smelt op de tong, geserveerd met verse pesto, cherry tomaten en rucola. Een goede combinatie, waar wij dan ook erg blij van werden.
Lemongrass, Doctor Lelykade 24, 2583 CM Den Haag, www.lemongrass.nl

Mero
De Tweede Haven laten we nu even voor wat het is, wij zetten onze wandeling voort naar Mero in de Eerste Haven. Sinds kort in een nieuw jasje gestoken, met frisse kleuren en een moderne uitstraling, met een lounge gedeelte. Een ander bekend visrestaurant in Den Haag, maar ook dat wil voor ons de pret niet drukken. Naast de specialiteiten krijgen wij hier een kom tomaten soep geserveerd met daarbij een glas sauvignong Blanc uit Tourraine, langs de Loire. Deze elegante, frisse wijn compimenteerd het frisse van de tomaat maar snijdt mooi door de romige structuur heen. Wat het tevens een zeer prettige combinatie maakt. Alweer beland op de één na laatste stop van de wandeling blijven wij hier nog even hangen om te genieten van de zon. De middag komt al bijna ten einde. Maar we moeten door.

TASCA
Vanuit de Eerste Haven lopen wij terug de wijk in, richting restaurant De Dis, lang Café de Bayonne waar wij eerder vandaag waren.  Het lijkt alsof we Scheveningen steeds beter leren kennen. En dat na één middag! In Restaurant TASCA worden gasten nog ouderwets verwend met authentieke Zuid-Europese gerechten. Hier word een risotto geserveerd van riso pasta, met wilde bospaddenstoelen en manchego flakes. De perfecte afsluiter nu de zon onder gaat. Een goede risotto, daar mag je me altijd voor wakker maken. Leuk ook dat dit traditioneel Italiaans gerecht, geserveerd wordt met manchego, een kaas gemaakt van de melk van het “La Mancha” schaap uit Spanje. Hierbij drinken wij een glas pinot noir uit de Mosel streek in Duitsland. Typisch, want in de Mosel streek worden voornamelijk witte wijnen geproduceerd. Leuk om te zien dat dit rode exemplaar zijn weg heeft gevonden naar TASCA. Wij genieten nog van ons glas wijn, en zijn aardig uitgewandeld.
TASCA, Ankerstraat 2, 2586 RK Den Haag, www.restauranttasca.nl

Ik denk dat ik na vandaag mijn nieuwe favoriete manier van wandelen gevonden heb, en wel de Wijn en Spijs manier van wandelen. Waar mijn volgende Wijn en Spijs Wandeling zal zijn, dat weet ik nog niet, maar op deze manier wordt wandelen leuk! Aanrader, verras je broertje, moeder, vriendinnen, familie met een dagje uit en laat je verrassen door de verschillende smaken in verschillende steden. En dat onder het mom van wandelen 😉

WijnSpijs, www.wijnspijs.nl/culinaire-wandeling

Ga jij wandelen met WijnSpijs? Laat ons weten hoe het was in een reactie op de website, via Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Summary
WijnSpijs Wandeling: Scheveningen
Article Name
WijnSpijs Wandeling: Scheveningen
Description
Op een zonnige zondag middag, wandelen door Scheveningen en proeven, heel veel proeven tijdens de WijnSpijs Wandeling: Scheveningen. Absoluut een aanrader!
Author