Ben jij ook zo dol op falafel? Wij wel! Maar inmiddels kennen we het balletje wel, dus gingen we aan de slag met groente-falafel, maar dan anders! We maakten falafel met de traditionele kikkererwten, maar ook met linzen en zwarte bonen. Nu gecombineerd met geroosterde groenten en nootjes voor de crunch. Wij vinden hem nog lekkerder dan het origineel! En bovendien supersnel en gemakkelijk te maken dankzij de bonen uit stazak van HAK. YUM!
Pompoen-linzen falafel
Voor 8 balletjes
100 gram linzen uit stazak van HAK
100 gram pompoen, in blokjes
40 gram rauwe amandelen
snufje kurkuma
snufje zout en peper
-
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Meng de pompoenblokjes met een scheutje olie en rooster in 25 minuten gaar en goudbruin.
- Doe de amandelen in een keukenmachine of blender en maal fijn.
- Voeg de linzen, geroosterde pompoenblokjes, kurkuma, zout en peper toe aan de keukenmachine en maal tot plakkerige bal. Let op: er mogen best nog grove stukjes in zitten, dat is juist lekker!
- Maak met je handen 8 gelijke balletjes van het linzendeeg en leg op een plank.
- Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de pompoen-linzen falafelballetjes in 5 minuten goudbruin en een beetje krokant.
Broccoli-kikkererwten falafel
Voor 8 balletjes
100 gram kikkererwten uit stazak van HAK
70 gram broccoli, in roosjes
15 gram verse basilicum
40 gram walnoten
snufje zout en peper
-
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Meng de broccoliroosjes met een scheutje olie en rooster in 15 minuten gaar en goudbruin.
- Doe de walnoten in een keukenmachine of blender en maal fijn.
- Voeg de kikkererwten, geroosterde broccoliroosjes, basilicum, zout en peper toe aan de keukenmachine en maal tot plakkerige bal. Let op: er mogen best nog grove stukjes in zitten, dat is juist lekker!
- Maak met je handen 8 gelijke balletjes van het kikkererwtendeeg en leg op een plank.
- Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de broccoli-kikkererwten falafelballetjes in 5 minuten goudbruin en een beetje krokant.
Paprika-zwarte bonen falafel
Voor 8 balletjes
100 gram zwarte bonen uit stazak van HAK
100 gram paprika, in repen
40 gram cashewnoten, fijngehakt
snufje paprikapoeder
snufje zout en peper
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Meng de paprikarepen met een scheutje olie en rooster in 20 minuten gaar en goudbruin.
- Doe de cashewnoten in een keukenmachine of blender en maal fijn.
- Voeg de zwarte bonen, geroosterde paprikarepen, paprikapoeder, zout en peper toe aan de keukenmachine en maal tot plakkerige bal. Let op: er mogen best nog grove stukjes in zitten, dat is juist lekker!
- Maak met je handen 8 gelijke balletjes van het zwarte bonendeeg en leg op een plank.
- Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de paprika-zwarte bonen falafelballetjes in 5 minuten goudbruin en een beetje krokant.
Heb jij een van deze drie falafelrecepten gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!






Hoi Isabel,
De recepten zien er top uit, ben erg benieuwd naar de smaak.
Waarom kies je ervoor om specifiek de zakken van HAK te gebruiken?
Kun je ze ook goed vervangen door een blikje peulvruchten van bv. AH?
Ik hoor graag van je
Hoi Bibi, wij vinden de stazakken van HAK heel fijn werken, ook omdat ze een makkelijk formaat hebben en ideaal zijn voor 2 personen. In principe zijn alle peulvruchten geschikt voor dit recept, zo zou je ze ook zelf kunnen wellen en koken, ook heel lekker!
Geen idee wat er is gebeurd maar die van mij vielen tijdens het bakken uit elkaar, heel zacht was het geworden. Ik maakte die met zwarte bonen.
Mmm wat gek Kim, je moet inderdaad voldoende olie in de pan doen, en als je anti-aanbaklaag stuk is dan kan het balletje blijven ‘haken’ en daardoor makkelijk uit elkaar vallen. Je kunt het ook nog proberen in de oven, 10-15 minuten op 180 graden. Dat moet ook werken. Ik hoop dat het toch lekker was, veel succes!!
ik heb die gemaakt met broccoli en kikkererwten , super lekker van smaak maar ook bij mij werd het platte boel tijdens het bakken …mijn oplossing zou zijn een soeplepel kikkererwtenmeel bij doen …maar of dit een goed idee is weet ik niet echt .. we blijven proberen !
Met kikkererwten uit blik (en dus waarschijnlijk ook uit zak) heb ik die ervaring ook. Mijn advies; neem gedroogde bonen/kikkererwten en leg deze de avond ervoor in koud water om te weken. Ze verliezen dan niet veel zetmeel (?) zoals de ingeblikte variant waardoor je geen prut over houdt en persoonlijk vind ik de meer korrelige textuur ook veel lekkerder! Succes!
PS Je kan een paar geweekte kikkererwten ook laten kiemen en in de grond stoppen en zo je eigen kikkererwten kweken!