Print Friendly, PDF & Email
4.5/5 - (4 stemmen)

Op zoek naar een lekkere vegetarische saus om je gerecht af te maken? Eke Marien zet in dit blog drie goede opties voor je op een rijtje: een saus op basis van ei, een saus op basis van groenten én en saus op basis van sap! Net zo smaakvol als de traditionele sauzen op basis van vleesbouillon, maar dan gewoon lekker vegetarisch.

Eiersauzen
Om met kerst tijd te winnen, maak ik graag klassieke eiersauzen: Hollandaise of Bearnaise. Ze zijn breed inzetbaar en lekker feestelijk, zeker met een twist zoals een beetje sinaasappelschil en –sap (zie de variatietip Hollandaisesaus). Dat eiersauzen lastig te maken zijn is een fabeltje. Met de volgende tips neem je alle stress in de keuken weg:

  1. Maak een Bearnaisesaus ’s middags in alle rust en bewaar de saus in een voorverwarmde thermosfles.
  2. Sla de eidooiers altijd au bain-marie (tooltip: in een kom boven heet water) luchtig. Let er daarbij op dat de kom niet in het hete water hangt maar erboven, op de rand van de pan hangt. Anders wordt de kom te snel heet. Een elektrische mixer of een staafmixer met garde geeft een extra luchtig resultaat.
  3. Gebruik een mespuntje maïzena in het dooiermengsel, dat voorkomt dat de dooiers gaan klonteren als ze te heet worden.
  4. Gebruik een keukenthermometer als je helemaal op safe wilt spelen. De dooiers zijn gaar als de temperatuur 80° C is. Dan zijn ze klaar om met de gesmolten boter te mengen. Zo krijg je nooit meer van die vieze harde klontjes (gestolde eiwitten) in de saus.

Groentensauzen
Een van mijn andere favoriete vleesloze sauzen is de Spaanse romescosaus. Een eenvoudige pureesaus met amandelen, tomaat en saffraan waarmee je elk gerecht van de grill omtovert in een fiets (recept onderaan dit blog). Een andere geweldige groentesaus, uit de klassieke Franse keuken, is de vaak vergeten soubise. Een saus gemaakt van uien met een beetje boter en room. Simpeler kan bijna niet.

Sapsauzen
Met een sapcentrifuge kun je ook van groenten geweldige sauzen maken. Ik gebruik hiervoor liefst suikerrijke groenten, zoals wortels, bieten, knolselderij, koolrabi of zoete aardappels. Het sap ervan kook je in tot een siroop waarin de suikers zich concentreren. Van een liter sap hou je maar één deciliter over. Dit concentraat, ik noem het jus, bind je met gezouten boter. Dat smelt je er in kleine stukjes door, terwijl je klopt met een garde. Je maakt zo een emulsie van vetdruppeltjes in het groentesap dat, net als mayonaise of vinaigrette, lobbiger wordt naarmate je meer vet toevoegt. Denk bijvoorbeeld aan worteljus en bietenjus. Deze sauzen zien er ook op bord prachtig uit! Wil je het jezelf makkelijk maken? Koop dan bieten- of wortelsap in de supermarkt. Niet zo lekker als vers sap maar nog steeds heerlijk.

Summary
3 x vegetarische sauzen
Article Name
3 x vegetarische sauzen