Asperges koken volgens het boekje
3.5 (70%) 2 vote[s]

Het aspergeseizoen staat weer bijna voor de deur en wij staan te trappelen om het witte goud weer op ons bord terug te vinden. Wij eten thuis ieder jaar minimaal één keer asperges én mijn moeder maakt deze altijd op de klassieke manier! Dit jaar maak ik voor het eerst zelf asperges (dan kan mijn moeder ook eens achteroverleunen). Ik heb hiervoor het aspergehandboek Asperges van Jessica Lek erbij gepakt en deel vandaag met jou vier manieren om asperges thuis te bereiden!

Het aspergeseizoen gaat bijna van start!
Het Nederlandse aspergeseizoen loopt officieel van midden april tot en met 24 juni. Uiteraard houdt de natuur zich niet altijd aan officiële afspraken, vandaar dat de kopjes sommige jaren al eerder boven de grond uitsteken. Bovendien zijn we in Nederland goed in het kweken van zogenaamde ‘verwarmde’ asperges, waarbij warme lucht door plastic tunnels boven de aspergebedden wordt geblazen. Deze stengels liggen vaak al in maart in de winkel.

Witte asperges koken

Ingrediënten
Voor 4 personen
1-1,5 kg (ca. 20 stuks) witte asperges, schoongemaakt
1 tl suiker
220 g roomboter
2 stukjes foelie
zout

Extra benodigdheden:
aspergepan of brede pan waar de asperges liggend in passen

Bereidingswijze

  1. Zet de schoongemaakte asperges met de toppen omhoog in het mandje van de aspergepan en zet het mandje terug in de pan. Schenk er zo veel water bij, dat alleen de toppen nog boven het water uitsteken. Voeg de suiker, roomboter, foelie en een snuf zout toe.
  2. Breng het water met het deksel op de pan aan de kook en kook de asperges 3 tot 5 minuten op middelhoog vuur.
  3. Draai het vuur uit en laat de asperges met het deksel op de pan 10 tot 15 minuten staan. De precieze tijd hangt af van de dikte van de asperges.
  4. Haal het mandje uit de pan en laat de asperges goed uitlekken. Smakelijk!

 

Groene en violette asperges koken

Ingrediënten
Voor 4 personen
1 kg groene of violette asperges, schoongemaakt
1 el fijn zout

Optioneel:
scheutje milde olijfolie van koude persing
zoutvlokken
zwarte peper, versgemalen

Extra benodigdheden:
aspergepan of brede pan waar de asperges liggend in passen

Bereidingswijze

  1. Zet de schoongemaakte asperges ca. 30 minuten rechtop in koud water.
  2. Vul een brede pan tot halverwege met water en breng aan de kook. Los de eetlepel zout op in het water. Kook hierin de asperges in circa 3 minuten beetgaar. De precieze kooktijd hangt af van de grootte en dikte van de asperges.
  3. Schep de asperges met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken in een vergiet. Serveer ze vrijwel direct op een voorverwarmde schaal, indien gewenst omgeschept met de olijfolie, zeezoutvlokken en peper. Smakelijk!

 

Groene asperges blancheren

Ingrediënten
Voor 4 personen
450 g groene asperges, schoongemaakt
1 el fijn zout
ijsklontjes

Extra benodigdheden:
aspergepan of brede pan waar de asperges liggend in passen

Bereidingswijze

  1. Zet de schoongemaakte asperges ca. 30 minuten rechtop in koud water.
  2. Breng in een ruime pan water aan de kook. Los het zout op in het water. Blancheer hierin de asperges 2 tot 3 minuten.
  3. De precieze kooktijd hangt af van de grootte en dikte van de asperges.
  4. Schep de asperges met een schuimspaan uit de pan en in een kom met (ijs)koud water. Na ongeveer 2 minuten kun je ze uit het water halen. Zo wordt het kookproces gestopt en blijven ze mooi groen.
  5. Laat de asperges uitlekken in een vergiet en bewaar ze tot verder gebruik, bijvoorbeeld in een salade. Smakelijk!

 

Bouillon van witte asperges

Ingrediënten
Voor 4 personen
schillen en afsnijdsels van 1 kg witte asperges
50 ml droge witte wijn
2 stukjes foelie
20 g roomboter
1 el suiker
1 el zout

Extra benodigdheden:
aspergepan
zeef

Bereidingswijze

  1. Spoel de aspergeresten in een grote kom en laat ze uitlekken in een vergiet. Schep ze in een soeppan en giet er zo veel water bij, dat de schillen net onderstaan.
  2. Voeg de witte wijn toe en breng aan de kook.
  3. Voeg de foelie en roomboter toe en los de suiker en het zout in het water op.
  4. Doe het deksel op de pan en laat op laag vuur 15 tot 20 minuten trekken.
  5. Draai het vuur uit en schep de schillen en foelie uit de pan. Schenk de hete bouillon voorzichtig door een fijne zeef met daaronder een pan. Gebruik de bouillon direct of laat afkoelen en bewaar in een afgesloten bak in koelkast of diepvries. Smakelijk!

Wat is jouw favoriete gerecht met asperges? Of heb jij dit recept gemaakt? Deel een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Asperges
Jessica Lek
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 9789461432094
Prijs: €10,95

Summary
recipe image
Recipe Name
Asperges koken volgens het boekje
Published On
Average Rating
11stargraygraygraygray Based on 1 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!