De Maleisische keuken: Maleisische dahlcurry met groente
Lieske van der Waals

De Maleisische keuken: Maleisische dahlcurry met groente

woensdag 24 juli 2019
De Maleisische keuken is een samensmelting van de Maleise, Chinese, Indiase, Arabische en Portugese keuken. De gerechten uit de Maleisische keuken kent vele prachtige gerechten en de komende tijd mogen wij er een aantal van delen uit het mooie boek Magisch Maleisisch van Norman Musa. Vandaag: Maleisische dahlcurry met groente!

Ingrediënten
voor 2-3 personen
300 g linzen, minstens 4 uur of de hele nacht in water geweekt
1 pandanblad, geknoopt (of 2 laurierblaadjes)
150 ml kokosmelk
2 el tamarindepasta (of citroen- of limoensap)
1 tl fijn zeezout
1 middelgrote aardappel, geschild en in kleine stukken gesneden
1 wortel, gehalveerd en in 4 cm lange partjes gesneden
150 g aubergine, in kleine stukken gesneden
1 kleine groene mango, in kleine stukken gesneden
2 groene chilipepers, in de lengte gesplitst en van de zaadjes ontdaan
100 g fijne sperziebonen, in stukjes van 2,5 cm gesneden

voor de kruidenmix:
2 stuks steranijs
1 kruidnagel
1/2 el korianderzaad
1/2 tl komijnzaad
1/2 tl venkelzaad
1/2 tl kaneel
1/2 tl kardemopeulen
1/2 tl gemalen kurkuma

voor de garnering:
3 el plantaardige olie
1/2 middelgrote rode ui, in ringen gesneden
3 gedroogde rode chilipepers
2 takjes curryblaadjes (of 3 laurierblaadjes)


Bereidingswijze

  1. Voor de kruidenmix: rooster het korianderzaad, komijnzaad, venkelzaad, de kaneel, steranijs, kruidnagels en kardamompeulen 1 minuut op middelhoog vuur in een droge koekenpan, of tot de geur vrijkomt. Doe de melange in een kom, voeg de kurkuma toe, en roer nog eens goed door.

  2. Breng 1 liter water aan de kook in een middelgrote pan. Doe de uitgelekte linzen en het geknoopte pandanblad erbij en kook dit 15 minuten, tot de linzen zacht en een beetje papperig zijn.

  3. Voeg de kruidenmix, kokosmelk, tamarinde, kaneel en het zout toe. Kook 5 minuten zachtjes op middelhoog vuur, en doe vervolgens de aardappel, wortel, aubergine, mango, groene chilipepers en bonen erbij.

  4. Laat nog 5-10 minuten doorpruttelen, tot de aardappel en aubergine zacht zijn. Als de saus te droog wordt, kun je er meer water bij doen. Voeg zo nodig zout naar smaak toe, draai het vuur uit en doe de curry over in een kom.

  5. Verhit voor de garnering de olie in een middelgrote koekenpan. Voeg de ingrediënten voor de garnering toe en bak ze 2 minuten, tot de ui goudbruin kleurt. Haal de ingrediënten eruit met een schuimspaan en strooi over de curry. Serveer direct.


Heb jij dit gerecht gekookt? Of een ander recept uit Magisch Maleisisch? Wat vond je ervan? Verras ons met een foto van jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Magisch Maleisisch
Norman Musa
Uitgeverij: Podium
ISBN: 9789057599583
Prijs: €29,99

Lees ook

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
  • 15 September 2025

Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist

De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

2 Reacties

recept klopt niet helemaal, qua hoeveelheden en ingrediënten die wel op de lijst staan en later niet terugkomen in de beschrijving. Het is meer een soep recept?

11:50 19 januari 2024

Dank voor je reactie, we hebben het recept aangepast!

11:50 19 januari 2024

ik zie wat fouten in dit recept van de dahlcurry, zo staat steranijs bij de bovenste ingredienten en moet hij in het recept zowel in de kruidenmix als bij de groenten toegevoegd worden. En chili poeder staat niet bij de ingredienten en wel in het recept. en kardemompeulen staan in het recept, maar gemalen kardemom in het lijstje. Heel verwarrend allemaal.

11:50 19 januari 2024

Hoi Karin, bedankt voor je berichtje! Ik heb je opmerking betreft de steranijs verwerkt, deze mag in de kruidenmix gebruikt worden. Daarnaast wordt in de bereidingswijze met de chilipeper de groene chilipeper uit de ingrediëntenlijst bedoeld. De kardemom moeten kardemompeulen zijn, maar mocht je die niet in huis hebben, dan werkt gemalen kardemom ook prima. Veel kookplezier!

11:50 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.