De ultieme vegetarische stoere bonenburger
Isabel Boerdam

De ultieme vegetarische stoere bonenburger

dinsdag 06 november 2018
YES! Het is ons gelukt. We wilden een vegetarische burger maken op basis van bonen waar je je handen bij opeet. En dat is ons gelukt! Met zwarte bonen uit de stazak van HAK als basis maakten we een ultieme burger met de smakelijkste toppings, boordevol eiwitten en vezels, op stoer en robuust brood.

PS. Niet schrikken, het is voor ons doen een heel uitgebreid recept, maar hij is écht de moeite waard. 

Wat heb je nodig?
Voor 4 personen

Voor de burgers
400 g zwarte bonen uit stazak van HAK
200 g hazelnoten
100 g groene asperges
50 g mais
10 g peterselie, fijngesneden
1 el gerookt paprikapoeder
2 el zonnebloemolie
zout en peper

Voor de toppings
Uien-tomatenchutney:
2 rode uien, gehalveerd in ringen
5 cherrytomaten, gehalveerd
2 el zonnebloemolie
2 el agavesiroop
1 el tomatenpuree
4 el rode wijnazijn

Vegan bacon:
2 vellen rijstpapier
1 el sojasaus
1 el zonnebloemolie
1 el agavesiroop
2 tl gerookt paprikapoeder
zout en peper
25 ml zonnebloemolie, om in te frituren

Overige ingrediënten:
4 waldkorn broodjes
20 g waterkers
4 plakjes oude kaas
200 g champignons, in plakjes
4 eieren
8 plakjes jalapeno
2 el zonnebloemolie

Voor de sauzen:
4 tl mosterd
4 tl mayonaise
4 tl wortelketchup


Hoe maak je deze stoere bonenburger? 

De burgers:

  1. Doe de noten in een keukenmachine of blender en maal fijn. Voeg de zwarte bonen, peterselie en paprikapoeder toe, breng op smaak met zout en peper en blend tot een geheel. Verplaats het mengsel naar een kom en voeg de mais toe.

  2. Snijd de groene asperges in blokjes van 5 mm. Verhit een koekenpan op het vuur en bak hierin de groene asperges, terwijl je deze constant in beweging houdt, 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de asperges toe aan het deeg. Kneed het geheel tot een stevige bal.

  3. Maak met je handen 4 gelijke ballen van het deeg en maak deze plat door met je platte hand zacht op het deeg te duwen tot je een mooie burger hebt. Leg de burgers vervolgens op een plank.

  4. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan en bak hierin de burgers met 5 minuten aan beide kanten goudbruin en een beetje krokant.


De toppings:

  1. Vegan bacon: meng voor de marinade de sojasaus, zonnebloemolie, agavesiroop en gerookt paprikapoeder door elkaar in een kom. Knip de vellen rijstpapier in lange stroken. Week de rijstvellen een voor een in een kom met warm water. Let op dat het water niet kookt. Haal de vellen na 1 minuut uit het water. Zodra deze zacht zijn geworden, plak je twee stroken tegen elkaar aan en laat je deze goed uitlekken. Herhaal deze stap totdat de rijstvellen op zijn. Haal de rijstvellen door de marinade en bak deze 5 minuten in een pan met zonnebloemolie. Laat de stroken uitlekken op een bord bedekt met keukenpapier.

  2. Gebakken eieren: verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan op laag vuur. Breek de eieren een voor een in de pan en bedek de pan met een deksel. Laat de eieren 4 minuten garen. Bestrooi de eieren met zout en haal ze uit de pan.

  3. Gebakken champignons: bak de champignons in de pan waar je net de eieren in gebakken hebt in totaal 6 minuten op hoog vuur, totdat de champignons zacht zijn geworden en het meeste vocht hebben verloren. Breng op smaak met zout en peper.

  4. Uien-tomatenchutney: verhit zonnebloemolie in een pan en fruit hierin de rode ui 8 minuten tot deze glazig begint te worden. Voeg de tomatenpuree en agavesiroop toe aan de pan en roer alles goed door elkaar. Bak 2 minuten mee. Voeg de cherrytomaten toe en laat het geheel 4 minuten sudderen op middelhoog vuur. Blus het geheel af met de rode wijnazijn en laat nog 3 minuten inkoken tot een stroperige chutney. Haal van het vuur en zet apart.


Bouw je burger:

Halveer een broodje en leg de burger op het snijvlak van de onderkant van het broodje. Bestrijk de burger met een eetlepel uien-tomatenchutney. Leg hierop een vierde van de waterkers, gevolgd door een theelepel mosterd, plakjes jalapeno, een plakje oude kaas, een theelepel mayonaise, 2 plakjes vegan bacon, twee eetlepels gebakken champignons en een gebakken ei. Sluit af met de bovenkant van het broodje. Je weet niet wat je proeft!

Heb jij deze fantastische bonenburger gemaakt? Laat het ons weten in een reactie via het blog, Facebook, Instagram of Twitter, of verras ons met een foto van jouw creatie. Daar worden we blij van!

2 Reacties

Waarom maak jij reclame voor de peperdure stazakken van Hak? Vergelijk de kiloprijs maar eens met een "gewoon"blikje zwarte bonen.

11:56 19 januari 2024

Hoi Isabel, ik geniet geregeld van je recepten, de tahcheen die je laatst postte was echt heer-luk! Maar die zwartebonenburgers... de smaak was goed, maar de consistentie sloeg nergens op. Het bleef een zachte massa die steeds uit elkaar viel, heb je enig idee wat ik daaraan had kunnen doen? Werden ze bij jou wel stevig? Ik denk dat ik er de volgende keer maar een paar eieren doorheen doe voor de binding, want het werd een grote prut tussen het broodje :-) Keep up the gooed work :-) Groeten, Esther

11:56 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.