Easy Vegan: Zoete aardappelstoofpot
Anne Bolten

Easy Vegan: Zoete aardappelstoofpot

woensdag 29 november 2017
Kennen jullie Living the Green Life? Dit is een compleet plantaardig platform dat laat zien dat een (overwegend) plantaardig eetpatroon uitstekend past binnen een uitdagend, succesvol en bevredigend leven. Vorige maand bracht Sanne van Rooij, oprichtster van Living the Green Life, het boek Easy Vegan uit. Met dit boek laat Sanne zien hoe je met uitsluitend plantaardige producten heerlijke en gezonde gerechten kunt bereiden, zonder uren in de keuken te staan. Wij mogen drie recepten delen uit dit mooie kookboek. We begonnen met de American Pancakes voor een zondags ontbijt! Nu delen we het recept voor deze zoete aardappelstoofpot voor een gure herfstdag.




Uit het boek: Warme, voedzame en snelle recepten zijn echt een key wanneer het kouder wordt buiten. Het liefst binnen een kwartiertje gemaakt of met slechts één pan. Een no brainer die je huis heerlijk laat ruiken en iedereen laat smullen. Daarbij denk ik onmiddellijk aan deze heerlijke zoete aardappelstoofpot! Je kunt de groenten afwisselen en ook de granen hoeven niet elke keer hetzelfde te zijn. Je zult niet uitgekeken raken op dit recept!

Wat heb je nodig voor 4 personen?
Voor de stoofpot:

  • 3 middelgrote zoete aardappels

  • 1 paprika

  • 1 winterwortel

  • 1 rode ui

  • 4 teentjes knoflook

  • 2 el kokosolie

  • 2 tl kurkuma, gemalen

  • 2 tl komijn, gemalen

  • snuf chilipoeder of

  • chilivlokken

  • 50 g tomatenpuree

  • 400 ml kokosmelk

  • 400 g tomaten in blik

  • 400 g rode linzen

  • 300 g zilvervliesrijst of quinoa

  • 400 gram kikkererwten, uitgelekt

  • 4 el appelciderazijn

  • 5 grote handen bladspinazie


Tools:
keukenmachine of staafmixer en een soeppan

Hoe maak je deze stoofpot?

  1. Schil de zoete aardappels en snijd in kleine stukken. Kook ze in 10 minuten beetgaar. Was de paprika, halveer en verwijder de zaadlijsten. Schil de winterwortel. Pel de ui en knofloog. Snijd de paprika, winterwortel, ui en knoflook in kleine stukjes.

  2. Verwarm in een grote pan de kokosolie. Fruit de ui, knoflook, kurkuma, komijn en chilipoeder 2 minuten, voeg daarna de tomatenpuree toe. Roer goed door elkaar. Giet de kokosmelk erbij en voeg de blokjes tomaat toe, gevolgd door de paprika, winterwortel, rode linzen en zoete aardappel. Breng je stoofpot aan de kook, zet het vuur laag en laat nog 30 minuten op laag vuur staan.

  3. Kook de rijst of quinoa volgens de instructies op de verpakking. Doe de kikkererwten en appelciderazijn bij de stoof, roer en serveer met de zilvervliesrijst en verse bladspinazie.


Allergenen: vegan, glutenvrij, sojavrij, notenvrij, olievrij

Heb jij deze stoofpot naar het recept van Sanne van Rooij gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Easy Vegan
Sanne van Rooij van Living the Green Life
Uitgever: Kosmos Uitgevers
ISBN 9789021565699
Prijs: €20,-

7 Reacties

Zouden amandelkroketten hier ook bij passen ?

12:05 19 januari 2024

Hi Frederik, Bedankt voor je vraag. Deze stoofpot kun je eindeloos variëren met producten naar eigen wens! Ik zou je wel willen adviseren om de kroketten niet door de stoofpot te doen, maar als bijproduct er naast te eten. Let ook op of je amandelkroketten vegan zijn of vega, anders is het recept natuurlijk niet meer vegan. Maar als dit ook niet je wens is, dan kun je natuurlijk toevoegen wat je wilt. Liefs, Karlijn

12:05 19 januari 2024

Hallo, Voeg je de rijst en spinazie ook aan het stoofpotje toe? Groetjes Ellen

12:05 19 januari 2024

Hoi Ellen, de rijst kook je apart en serveer je samen met de verse spinazie bij de stoofpot. Deze kun je er los bij serveren of op het laatste moment door de stoofschotel heen roeren.

12:05 19 januari 2024

Wat is de toegevoegde waarde van de appel azijn? Ik heb nu het stoofpotje klaar (met fenergiek en thijm erbij) Straks nog even proeven. (De fenergiek smoor ik als eerste in de kokosolie, zodat de zaadjes wat zachter worden) En ik heb ook, zoals in andere reacties, de wortel even meegekookt met de zoete aardappel. (kookvocht nog even bewaard ivm indikken)

12:05 19 januari 2024

Hi Tanja, de appelazijn zorgt voor wat frisheid in het gerecht, niet noodzakelijk, wel lekker!

12:05 19 januari 2024

Net dit stoofpotje gemaakt. Hij was erg lekker, maar zag er niet uit als op de foto; veel minder vocht (ik heb er extra water aan toegevoegd want t brandde aan). Volgende keer doe ik er ook minder linzen doorheen. Erg lekker.

12:05 19 januari 2024

Fijn Maaike, dank voor je reactie!!

12:05 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.