Spruitjes, niet ieders favoriet, maar wist je dat je veel meer kan doen met spruitjes dan je denkt? Wij verstoppen ze graag in een ovenschotel of in een hartige taart! Inspiratie nodig? Probeer eens deze hartige taart met spruiten Van Eigen Bodem met zoete aardappel en walnoten. Feestelijk met spruitjes!
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen
250 g spruitjes
250 g zoete aardappel
100 g walnoten
4 eieren
100 g ricotta
10 g tijm
zout en peper
Voor de bodem:
300 g bloem
100 g havervlokken
200 g boter
6 el lijnzaad
2 eieren
1 mespunt zout
Extra:
taartvorm (24 cm)
bakparels
Hoe maak je deze hartige taart met spruiten, zoete aardappel en walnoten?
- Verwarm de oven voor op 180°. Meng de bloem met havervlokken, boter, lijnzaad, ei en een mespuntje zout. Druk dit mengsel in een medium taartvorm. Bak de bodem vervolgens 10 minuten met de bakparels als blinde vulling. Bak de bodem daarna nog 5 minuten normaal in de oven. Haal uit de oven en zet apart. Zet de oven nog niet uit.
- Verhit een koekenpan op het vuur en bak hierin de walnoten, terwijl je deze constant in beweging houdt. Haal de walnoten uit de pan en laat afkoelen.
- Verwijder de onderkant van de spruiten en halveer de spruiten. Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes in het formaal van een dobbelsteen. Verdeel de groenten over de bodem.
- Klop de eieren in een kom met de ricotta en tijm en breng op smaak met zout en peper. Giet het mengsel over de groenten en plaats de hartige taart nog 25 minuten in de oven. Haal de hartige taart uit de oven, laat 5 minuten afkoelen, garneer met walnoten en snijd in punten en serveer met een groene salade.
Smakelijk!
Tip!
Heb je geen bakparels in huis? Geen paniek, je kan ook prima gedroogde bonen of rijst gebruiken om de vulling blind mee te bakken. Leg dan wel een vel bakpapier tussen de taartbodem en de vulling zodat het niet aan elkaar gaat plakken of afgeeft aan de bodem.
Heb jij dit recept gemaakt? Deel een foto van jouw creatie met ons via Facebook, Instagram of Twitter. Wij zijn benieuwd!






Ik vond m heerlijk. Twee keer gemaakt inmiddels. Variatie aan toegevoegd door een half blok feta kaas erover te verkruimelen en wat honing erdoor. Heerlijk! Wel met salade eten idd omdat de bodem wat droog is. Gebroken lijnzaad vind ik lekkerder door de bodem dan hele lijnzaad.
Wat leuk om te horen, het klinkt als een heerlijke variatie!
Niet vies, maar ook niet lekker. Beetje smakeloze, niet gare en droge bende. Het enige wat een beetje smaak had waren de uitgebakken spekjes die ik er doorheen gedaan had.
#voedselverspilling
De taaart was een echte mislukking.De spruitjes waren taai, de aardappeltjes niet gaar en de bodem was zacht geworden. Er was totaal geen smaak aan. Na ruim 1 uur werken dus een flop. Echt niet aan beginnen, we hebben helaas alles weggegooid…
Dit gerecht zojuist gemaakt. Om ei te laten stollen en groenten (echt wel fijn gesneden) wat gaar te laten worden 40 min in de oven gelaten. Eindresultaat was beetje droge hap. Zal het niet snel weer maken. Jammer!
Hoi Mica, wat jammer dat jij niet zo genoten hebt van de hartige taart. De bodem is inderdaad erg brossig, wat je als droog kunt ervaren echter zijn wij hier zeer tevreden over. Wij combineren de taart altijd met een groene salade waardoor dit in onze ervaring geen droge hap is 🙂
Met veel plezier gemaakt en het zag er ook veelbelovend uit toen de taart uit de oven kwam, maar wij vonden het helaas niet lekker. Het deeg was wel lekker, maar de groenten waren flauw en niet gaar. De zoete aardappel was nog te hard en we kwamen er ook achter dat deze taart wel wat kan worden gepimpt met kruiden. Jammer.
Hoi Donna, wat jammer dat je niet zo enthousiast bent over deze kookcreatie! Je kan eventueel proberen om de groenten kleiner te snijden, dan garen deze sneller. Kruiden toevoegen is natuurlijk altijd een goed idee 🙂 Groetjes, Lieske
Hoi, in de kop van dit artikel en bij de lijst van ingredienten staat walnoten, maar in de regel boven de beschrijving staat pecannoten. Ik gok dat het walnoten moet zijn. Klopt dat ?
Hoi Roald, heel goed gezien! Dit moeten inderdaad walnoten zijn, al zouden pecannoten ook lekker zijn in dit recept 🙂
Het klinkt super dit recept met de spruiten. Alleen mag ik geen melkproducten. Is er een tip om de ricotta te vervangen
Hoi Femke, je zou ook tofu-ricotta kunnen maken! Dit doe je door de tofu in een keukenmachine te plaatsen en op smaak te brengen met peper en zout. Blend tot een ricotta achtige structuur en gebruik hetzelfde als de ‘normale’ ricotta in het recept 🙂
Wat moet er gebeuren met de walnoten na het bakken in de koekenpan? Het staat niet in het recept beschreven
Hoi, nadat je de taart uit de oven haalt, garneer je deze met de geroosterde walnoten. Veel kookplezier!