Print Friendly, PDF & Email

Scones komen oorspronkelijk uit Schotland en werden oorspronkelijk gegeten als kleine broodjes zonder suiker. Inmiddels is suiker een vast ingrediënt in het recept, en zijn ze vooral erg populair bij de Engelse afternoon tea gecombineerd met echte clotted cream (niet te verwarren met slagroom!) en jam. Goede scones zijn lekker zacht en kruimig van binnen en stevig van buiten. Maar wat is nu de truc?

Bakpoeder én bakingsoda
Eke, onze kook-expert van Koken met kennis ging met scones aan de slag en maakte het ultieme recept. Het geheim? De combinatie van bakpoeder en bakingsoda geeft de scones een flinke rijs en een mooie bruining. Alleen bakpoeder in dit recept geeft wel een goede rijs maar minder bruining. Alleen bakingsoda geeft te weinig rijs en teveel bruining. Aan de slag dus en proberen maar!

Ingrediënten

  • 40 g zachte boter
  • 225 g bloem
  • 3 g bakpoeder
  • 1,5 g baking soda
  • 30 g kristalsuiker
  • mespuntje zout
  • 125 ml karnemelk

Bereidingswijze
Stap 1: Verwarm de oven voor op 220° C. Wrijf in een beslagkom de bloem met de boter tussen de vingertoppen tot een kruimeldeeg.
Stap 2: Werk de suiker en zout erdoor en roer er langzaam de melk door. Bloem je handen en werk alles tot een zacht en soepel deeg.
Stap 3: Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een plak van 3 cm hoogte. Sla dubbel en rol nog een keer uit tot 3 cm. Het dubbelvouwen zorgt ervoor dat de scones tijdens het bakken beter ‘breken’.
Stap 4: Steek uit het deeg rondjes met een koekjessteker (of soortgelijk) van 3-4 centimeter. Zet de deegrondjes naast elkaar op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestuif ze eventueel met een beetje bloem en bak ze 12-15 min. in de oven.
Stap 5: Serveer scones met crème fraîche (of -beter nog- met clotted cream) en jam. Ze worden snel oud dus eet ze het liefst binnen een paar uur op.

Eetsmakelijk!

Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Summary
recipe image
Recipe Name
Hoe maak je goede scones?
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 3 Review(s)

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!