De echte klassieke aïoli bereid je met alleen knoflook, zout en olijfolie. Hoe dat moet, leer je van onze kook-expert Eke, van Koken met Kennis. Met uitlegfilmpje!
Wat heb je nodig?
Voor 8 personen
- 3 - 4 tenen knoflook
- 1/2 theelepel zeezout
- 100 - 150 milliliter olijfolie
- een vijzel
Hoe maak je het?
Wil je eerst de uitleg zien? Bekijk dan dit handige filmpje!
Stap 1: Doe de knoflook tenen met het zout in de vijzel en stamp ze fijn tot een puree ontstaat.
Stap 2: Giet er langzaam, al roerende met de stamper olijfolie bij zodat een gebonden saus ontstaat van mayonaise dikte.
Let op: Aioli die je alleen van knoflook, zout en olijfolie maakt is niet stabiel, dus niet zo gelijkmatig en gebonden als je hem kent uit de winkel. Maar minstens zo puur en lekker!
Wil je meer van dit soort wetenschappelijke kooktips? Kijk dan op Eke’s website Koken met Kennis! Hier vind je perfecte recepten, online kookcursussen en veel achtergrondinformatie. Aanrader!
Wat heb je nodig?
Voor 8 personen
- 3 - 4 tenen knoflook
- 1/2 theelepel zeezout
- 100 - 150 milliliter olijfolie
- een vijzel
Hoe maak je het?
Wil je eerst de uitleg zien? Bekijk dan dit handige filmpje!
Stap 1: Doe de knoflook tenen met het zout in de vijzel en stamp ze fijn tot een puree ontstaat.
Stap 2: Giet er langzaam, al roerende met de stamper olijfolie bij zodat een gebonden saus ontstaat van mayonaise dikte.
Let op: Aioli die je alleen van knoflook, zout en olijfolie maakt is niet stabiel, dus niet zo gelijkmatig en gebonden als je hem kent uit de winkel. Maar minstens zo puur en lekker!
Wil je meer van dit soort wetenschappelijke kooktips? Kijk dan op Eke’s website Koken met Kennis! Hier vind je perfecte recepten, online kookcursussen en veel achtergrondinformatie. Aanrader!
Lees ook

Recepten
- 15 September 2025
Hou de zomer vast: 3 vegetarische klassiekers met een verrassende twist
De zon laat zich misschien minder vaak zien en de avonden worden alweer korter, maar dat betekent niet dat de zomer voorbij hoeft te zijn
- Karlijn Swaen

Recepten
- 05 September 2025
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan
- Karlijn Swaen

In mijn keuken
- 08 September 2025
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel
- Karlijn Swaen
0 Reacties
Een reactie geven
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.