Print Friendly, PDF & Email

Zuurdesembrood, augurken, kefir, kombucha, kaas en zuurkool. Allemaal producten die wij vaak halen in de supermarkt. Maar wist je dat je al deze producten ook makkelijk zelf kunt maken? Gewoon, thuis in jouw eigen keuken! Wij hebben hulp ingeroepen van de experts om je de komende weken te helpen met wennen aan eten zelf inmaken, fermenteren en gisten. Met een beetje tijd en liefde verandert je eten in de meest smakelijke creaties. Vandaag maken we augurken, met behulp van het kookboek: Over Rot! van Meneer Wateetons.

Augurken
Zelfgemaakte augurkjes zijn een delicatesse, vele malen rijker van smaak dan hun via azijn verzuurde broertjes uit een potje. Ga naar een goede groenteboer en koop daar kleine komkommers, het liefste van die wat pokdalige augurk-komkommertjes.

Ingrediënten
500 g komkommer
5% pekel*, voldoende om alle komkommers onder water te laten staan
1/2 ui, fijngesneden
1/4 paprika, fijngesneden
3 g mosterdzaad
1 g gekeusd venkelzaad
1 takje dille
2 g zwarte peperkorrels

*Tip! Je kan zelf pekelwater maken door 5% van de hoeveelheid water aan zout toe te voegen.

Extra:
een pot met enigzins brede opening, bijvoorbeeld een zuurkoolpot of een glazen (weck)pot, optioneel met waterslot.

Bereidingswijze

  1. Verwijder eventuele resten van de bloem van het komkommerkontje. Die bevatten enzymen die je augurkjes hol en papperig kunnen maken.
  2. Pers de komkommertjes stijf tegen elkaar in een pot.
  3. Voeg de pekel en de andere ingrediënten toe.
  4. Fermenteer onder iets zwaars net beneden kamertemperatuur.
  5. Proef regelmatig. De augurkjes zijn klaar als ze lekker en crunchy zijn, er geen gasopbouw meer plaats vindt, een pH van 4,6 bereikt is en als er bij kamertemperatuur ongeveer een week verstreken of een maand of zes als je onder de 10 graden fermenteert.
  6. Zet de pot met augurken in de koelkast om de fermentatie te stoppen.

Tip! Op dezelfde manier maak je van kleine uitjes waanzinnige zilveruitjes.

Heb jij dit recept gemaakt? Of heb je een ander recept om te fermenteren? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Over Rot
Meneer Wateetons
Good Cook
€ 30,95

Summary
recipe image
Recipe Name
Hoe maak je zelf thuis: augurken
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!