Print Friendly, PDF & Email
4/5 - (4 stemmen)

Zuurdesembrood, augurken, kefir, kombucha, kaas en zuurkool. Allemaal producten die wij vaak halen in de supermarkt. Maar wist je dat je al deze producten ook makkelijk zelf kunt maken? Gewoon thuis, in jouw eigen keuken! Wij hebben ons laten inspireren door experts om je te laten wennen aan eten zelf inmaken, fermenteren en gisten. Met een beetje tijd en liefde maak je de meest smakelijke creaties. Vandaag maken we gefermenteerde rode biet met anijs met behulp van het kookboek Olie, azijn, zout & zuur van Johan Björkman.

Fermenteren
Fermenteren is eigenlijk een van de oudste bewaartechnieken ter wereld. Het is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten wordt gebruikt om een product te maken. Deze processen zorgen ervoor dat er stoffen worden omgezet waardoor de smaak, geur en het uiterlijk verandert. De gefermenteerde rode bieten kan je gebruiken in bijvoorbeeld een salade, op een burger of als extra bij een bietencarpaccio.

Ingrediënten
500 gram geschilde rode bieten
1 eetlepel anijszaad
500 ml water
1 eetlepel zeezout (zonder jodium)
Een gewichtje om de bieten in de vloeistof te houden

Bereidingswijze

  1. Snijd de bieten in het gewenste formaat.
  2. Meng de bieten en het anijszaad in een goed afsluitbare schone pot en giet het water en zout erbij.
  3. Laat bovenaan een paar centimeter vrij. Doe de pot dicht en schud voorzichtig totdat het zout is opgelost.
  4. Leg er nu een gewichtje in zodat er maar een beetje lucht overblijft en de bieten in de vloeistof blijven.
  5. Laat de pot 14 dagen op kamertemperatuur staan. Laat bij het gebruik van een schroefdeksel af en toe wat gas ontsnappen.
  6. Na veertien dagen zijn de bieten klaar om te eten, maar je kunt ze beter nog een maand in de koelkast laten rijpen. Ongeopende potten blijven minstens 6 maanden houdbaar.

Heb jij dit recept gemaakt? Of heb je een ander recept om je eigen gefermenteerde bieten of andere groente te maken? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Olie, azijn, zout & zuur
Johan Björkman
ISBN: 9789461432193
Uitgever: Good Cook B.V.
Prijs: €20,95

Summary
recipe image
Recipe Name
Hoe maak je zelf thuis: gefermenteerde rode biet met anijs
Published On
Average Rating
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)