Print Friendly, PDF & Email

Zuurdesembrood, augurken, kefir, kombucha, kaas en zuurkool. Allemaal producten die wij vaak halen in de supermarkt. Maar wist je dat je al deze producten ook makkelijk zelf kunt maken? Gewoon, thuis in jouw eigen keuken! Wij hebben hulp ingeroepen van de experts. De komende weken helpen wij je om te wennen aan het zelf inmaken, fermenteren en gisten van eten. Met een beetje tijd en liefde verandert je eten in de meest smakelijke creaties. Vandaag maken we gepekelde rabarber met behulp van het kookboek: Tsukémono van Peter van Berckel!

Gepekelde rabarber
Wist je dat je fruit ook heel goed kunt pekelen? Tsukemonoki is de Japanse snelle fermentatiemethode en veredelt door fermentatie verschillende groenten. De snelste en eenvoudigste manier om te fermenteren is door gesneden groente of fruit met een beetje zeezout te vermengen en deze in een Pickle Pers te laten fermenteren. Door het aandraaien van het deksel met een veer ontstaat er druk op de groenten. Let er goed op dat je bij het gebruik van een Pickle Pers deze minimaal voor de helft gevuld is. Verdeel het fruit gelijkmatig in de Pickle Pers en laat deze, afhankelijk van het soort fruit, even staan. De vuistregel luidt: een langere fermentatie periode, resulteert in meer zuur en hierdoor neemt ook de hartige smaak van de producten toe.

Ingrediënten
1 stengel rabarber
zeezout (2% van het groentegewicht)
½ (bloed)sinaasappel
½ theelepel Chinees 5-kruidenpoeder
1 theelepel honing

Extra nodig: 
1 Pickle Pers

Bereidingswijze

  1. Snijd van de sinaasappel een paar repen schil zonder het witte gedeelte af. Pers het sap uit.
  2. Weeg de rabarber en bereken de hoeveelheid zout. Snijd de rabarber in dunne plakjes.
  3. Doe de groente met het zout, sinaasappelsap en -schil en 5-kruidenpoeder een Pickle Pers of glazen pot. Meng alles goed door elkaar.
  4. Doe de deksel op de Pickle Pers en laat 2 uur onder druk op kamertemperatuur pekelen. Als je een glazen pot gebruikt, kneus dan de rabarber voordat jedeze in de pot doet en wacht 4 uur totdat de rabarber gepekeld is.

Heb jij dit recept gemaakt? Of heb je een ander recept om te fermenteren? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Tsukémono
Peter van Berckel
Uitgeverij: Rineke Dijkinga Books
ISBN: 9789081821575
Prijs: €28,95

Summary
recipe image
Recipe Name
Hoe maak je zelf thuis: gepekelde rabarber
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time